Το τελευταίο χρονικό διάστημα η Κύπρος έχει βρεθεί στη μέση μιας «μεταναστευτικής καταιγίδας». Ενα ζήτημα το οποίο προβληματίζει τόσο το Προεδρικό όσο και τα αρμόδια Υπουργεία.
Ο χειρισμός της μεταναστευτικής ροής στην Κύπρο είναι ένα ιδιαίτερα λεπτό και ευαίσθητο θέμα, κυρίως όταν αφορά πρόσφυγες και ασυνόδευτα παιδιά.
Σύμφωνα με το Άρθρο 10 του περί Προσφύγων Νόμου, ασυνόδευτοι ανήλικοι που εισέρχονται στην Κυπριακή Δημοκρατία τίθενται υπό την κηδεμονία της Διευθύντριας Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, η οποία ενεργεί ως κηδεμόνας τους, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα για την πρόσβαση τους στα δικαιώματά τους, στη βάση του βέλτιστου συμφέροντος του παιδιού.
Όσον αφορά ποιος θεωρείται ανήλικος, σύμφωνα με το Υφυπουργείο Πρόνοιας και τις κατευθυντήριες γραμμές της Υπηρεσίας Ασύλου, η απάντηση είναι κάθε υπήκοος τρίτης χώρας ή άπατρις κάτω των 18 ετών.
Επιπρόσθετα ασυνόδευτος ανήλικος θεωρείται κάθε ανήλικος που φτάνει στην Κύπρο μόνος του και χωρίς να συνοδεύεται από ενήλικο υπεύθυνο.
Αξίζει να αναφερθεί ότι ο χειρισμός ασυνόδευτών ανηλίκων προστατεύεται και στηρίζεται από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη θέσπιση Ευρωπαϊκής Εγγύησης για τα Παιδιά 2022 – 2030.
Οι αριθμοί... μιλούν
Σύμφωνα με το Υφυπουργείο Πρόνοιας , οι αριθμοί ασυνόδευτων παιδιών είχαν διπλασιαστεί από το 2021 μέχρι το 2023.
Συνολικά για το 2021 παρασχέθηκαν υπηρεσίες σε 660 ασυνόδευτους ανήλικους.
Το 2022 ο συνολικός αριθμός των ασυνόδευτων ανήλικων ήταν 1241 ενώ τέλος του 2023 ο συνολικός αριθμός των ασυνόδευτων ανήλικων στην Κυπριακή Δημοκρατία ήταν 1278.
Δαπάνες για ασυνόδευτους ανήλικους
Όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω, ο χειρισμός ασυνόδευτών ανηλίκων προστατεύεται από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης (ΕΣΔ) της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη θέσπιση της Ευρωπαϊκής Εγγύησης για τα Παιδιά αναφέρεται στις κοινωνικές προτεραιότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας για την περίοδο 2022 έως το 2030, στη βάση του πεδίου εφαρμογής της Σύστασης του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τίτλο: «Θέσπιση Ευρωπαϊκής Εγγύησης για τα Παιδιά» (2021/1004), η οποία ψηφίστηκε στις 14/06/2021.
Η Ε.Ε. χρηματοδοτεί δράσεις μέσω του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που αποσκοπούν στην καταπολέμηση της παιδικής φτώχιας και του κοινωνικού αποκλεισμού.
Πόσα στοιχίζει όμως στο κράτος η φροντίδα των ασυνόδευτων παιδιών; Σύμφωνα με το Υφυπουργείο Πρόνοιας, οι δαπάνες που αφορούν ασυνόδευτους ανήλικους περιλαμβάνονται στις γενικές δαπάνες για παιδιά υπό τη νομική φροντίδα της Διευθύντριας Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας. Δεν υπάρχει ξεχωριστός/συγκεκριμένος προϋπολογισμός για τους ασυνόδευτους ανήλικους.
Σημειώνεται ότι η Ιδιωτική Παιδική Στέγη για ασυνόδευτους ανήλικους που λειτουργεί από τον Οργανισμό HFC λαμβάνει συγχρηματοδότηση από Ευρωπαϊκά κονδύλια. Με βάση την τελευταία χρηματοδότηση ο Οργανισμός έλαβε ποσό ύψους €1.000.000 για την περίοδο Νοέμβριος 2019 – Μάρτιος 2022.
Ενόψει ελλείμματος στον προϋπολογισμό του Οργανισμού δόθηκε ποσό περίπου €700.000 στα πλαίσια των τροφείων για παιδιά υπό φροντίδα.
Από τον Απρίλιο του 2022 μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2023, οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας παρείχαν χρηματοδότηση στον Οργανισμό HFC για τη λειτουργία της Ιδιωτικής Παιδικής Στέγης για ασυνόδευτους ανήλικους.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 22 Ιανουαρίου - Ο βίος του Αγίου
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις