Ινδία: Κέρδισε τις εκλογές, αλλά χωρίς αυτοδυναμία ο Μόντι – Θα χρειαστεί συμμαχίες για να κυβερνήσει

Ινδία: Κέρδισε τις εκλογές, αλλά χωρίς αυτοδυναμία ο Μόντι – Θα χρειαστεί συμμαχίες για να κυβερνήσει

Ως νικητής των βουλευτικών εκλογών στην Ινδία εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός της χώρας Ναρέντρα Μόντι καθώς τα αποτελέσματα φέρνουν το κόμμα του BJP στην πρώτη θέση, αλλά χωρίς επαρκή πλειοψηφία για αυτοδυναμία.

Ο συνασπισμός που κυβερνούσε ως σήμερα (NDA) θα συνεχίσει να κυβερνά και θα σχηματίσει κυβέρνηση, είπε την Τρίτη ο Μόντι από τα κεντρικά γραφεία του BJP στο Δελχί, την πρωτεύουσα της Ινδίας.

Όπως σημειώνει το BBC, τα πρώτα αποτελέσματα των γενικών εκλογών δείχνουν ότι ο Μόντι είναι σε καλό δρόμο για να κερδίσει μια τρίτη θητεία στο αξίωμα, κάτι σπάνιο για τη χώρα.

Πάντως το ινδουιστικό εθνικιστικό κόμμα του Μόντι, το BJP, δεν έχει τις 272 έδρες που απαιτούνται για την αυτοδυναμία και θα χρειαστεί τη συνεργασία και άλλων κομμάτων για να σχηματίσει κυβέρνηση. Ως τώρα, το BJP και οι σύμμαχοί του προηγούνται σε περισσότερες από 290 έδρες.

Σε ό,τι αφορά τον κύριο αντίπαλο του Μόντι, το Ινδικό Εθνικό Κογκρέσο με επικεφαλής τον Ραχούλ Γκάντι (εγγονό της Ίντιρα Γκάντι), ο συνασπισμός που δημιούργησε με δεκάδες άλλα πολιτικά κόμματα τα πηγαίνει καλύτερα από ό,τι αναμενόταν και έχει προβάδισμα σε περισσότερες από 230 έδρες.

Και οι δύο ηγέτες των κομμάτων εξελέγησαν εκ νέου βουλευτές.

Ο Μόντι τραγούδησε μαζί με το πλήθος το τραγούδι «Ζήτω η Μητέρα Ινδία» και ευχαρίστησε τους υποστηρικτές του. «Από την καρδιά μου, είμαι πολύ ευτυχισμένος σήμερα», είπε.

«Η σημερινή νίκη είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο», είπε στην ομιλία του μπροστά σε ένα ενθουσιώδες κοινό, χαρακτηρίζοντάς την ως «νίκη για τους Ινδούς».

Ευχαρίστησε ακόμη τις εφορευτικές επιτροπές για το έργο του, ιδίως μέσα στην ακραία ζέστη που ταλαιπώρησε τμήματα της Ινδίας τις τελευταίες ημέρες.

Στη σύντομη ομιλία του ο Μόντι επαίνεσε, τέλος, τη δημοκρατία της Ινδίας, λέγοντας ότι «κάθε Ινδός αισθάνεται υπερήφανος εξαιτίας της» και λέγοντας ότι η δημοκρατία στη χώρα του είναι παράδειγμα «αξιοπιστίας και αποτελεσματικότητας».

ΠΗΓΗ: Πρώτο Θέμα

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

ΔΗΣΥ: Στο Εκτελεστικό Γραφείο οι αποφάσεις για Φαίδωνος και Γυψιώτη - Ανάμεσα στο τεκμήριο αθωότητας και την πολιτική ευθύνη

ΔΗΣΥ: Στο Εκτελεστικό Γραφείο οι αποφάσεις για Φαίδωνος και Γυψιώτη - Ανάμεσα στο τεκμήριο αθωότητας και την πολιτική ευθύνη

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός βρίσκεται σήμερα, αντιμέτωπος με μία κρίσιμη πολιτική πρόκληση. Το Εκτελεστικό Γραφείο του κόμματος συνεδριάζει για να εξετάσει τις συνέπειες της αργίας που έχει επιβληθεί στους Δημάρχους Πάφου, Φαίδωνα Φαίδωνος, και Λευκονοίκου, Πιερή Γυψιώτη. Οι δύο υποθέσεις ξεπερνούν τον νομικό χαρακτήρα και γίνονται καθαρά πολιτικά ζητήματα για την ηγεσία του ΔΗΣΥ, η οποία καλείται να ισορροπήσει ανάμεσα στο τεκμήριο αθωότητας, την πολιτική ευθύνη και την κοινωνική πίεση.