Ενθαρρυντικά αποτελέσματα σε δείκτες που αφορούν ταυτοποίηση των περιστατικών, εκτίμηση κινδύνου για πτώσεις, ανεπιθύμητα συμβάντα, όπως και στη μείωση των νοσοκομειακών λοιμώξεων, παρουσιάζουν τα δημόσια νοσοκομεία μέσω του ελέγχου και της προώθησης προτύπων ποιοτικής φροντίδας από τον ΟΔΙΠΥ (Οργανισμός Διασφάλισης της ποιότητας στην Υγεία).
Σύμφωνα με την παρουσίαση που έκαναν στο 17ο Πανελλήνιο Επιστημονικό και Επαγγελματικό Νοσηλευτικό Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην Κω τρεις Διευθύντριες του ΟΔΙΠΥ, του σχετικά καινούργιου Οργανισμού που αξιολογεί τα νοσοκομεία και προχωρά σε δημιουργία προτύπων φροντίδας, τα ελληνικά δημόσια νοσοκομεία μπαίνουν σε ένα σαφές πλαίσιο και αναμένονται ακόμη πιο ποιοτικές υπηρεσίες υγείας.
Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν, ότι τα νοσοκομεία δεν είχαν καθόλου στοιχεία για ό,τι συμβαίνει μέσα σε αυτά, ενώ υπάρχει μια σειρά παραμέτρων που έχρηζαν και συνεχίζουν να χρήζουν βελτίωσης. Πέρα από τις νοσοκομειακές λοιμώξεις και τη μικροβιακή αντοχή, τομέας που η Ελλάδα είναι «πρωταθλήτρια» στην Ευρώπη, πολύ συχνά είναι τα ανεπιθύμητα συμβάντα, οι πτώσεις, καθώς και άλλες πτυχές της νοσοκομειακής… καθημερινότητας.
Η δράση του ΟΔΙΠΥ, όπως την περιέγραψαν η Διευθύντρια Έρευνας και Εκπαίδευσης, Καλλιόπη Παναγιωτοπούλου, η Διευθύντρια Ασφάλειας και Διαχείρισης Κινδύνου Νοσηλευτικών Μονάδων, Αγγελική Καραΐσκου και η Διευθύντρια Διασφάλισης της Ποιότητας Υπηρεσιών Υγείας, Κλινικού Ελέγχου και Διακυβέρνησης, Πανωραία Ράμμου, έχει συντελέσει στη βελτίωση ορισμένων δεικτών.
Ενδεικτικά, έχουν μειωθεί κατά 25% οι περιπτώσεις με ελλιπή ή καθόλου ταυτοποίηση. Την ίδια ώρα, έχει αυξηθεί κατά 35% (μέσος όρος) η εκτίμηση κινδύνου για πτώσεις νοσηλευόμενων – μια σημαντική πληγή για το ΕΣΥ. Επιπλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία που αναφέρθηκαν, η καταγραφή Αναφορών Συμβάντων έχει βελτιωθεί κατά 80% και ποσοστό μεγαλύτερο του 50% των νοσοκομείων έχει συμμορφωθεί στη συστηματική καταγραφή Δεικτών Μέτρησης.
Ο ΟΔΙΠΥ δρα σε δύο άξονες. Καταρχάς πραγματοποιεί αξιολόγηση σε όλο και περισσότερα νοσηλευτικά ιδρύματα, εστιάζοντας στις ανάγκες, ενώ από το 2022 σε περίπου 11 νοσοκομεία μετράει 30 συγκεκριμένους δείκτες που είναι σημαντικοί για τη λειτουργία του ελληνικού Συστήματος Υγείας. Στα διαπιστωμένα ελλείμματα περιλαμβάνονται, όπως είναι αναμενόμενο, οι λοιμώξεις για τις οποίες «τρέχει» ένα μεγάλο πρόγραμμα με τη χρηματοδότηση του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» σε δέκα νοσοκομεία. Τα πρώτα αποτελέσματα ήδη φαίνονται. Ενδεικτικά, όπως έχει γράψει το ygeiamou.gr, κατά την περίοδο Δεκέμβριος 2021 – Ιούνιος 2022 καταγράφονταν 8,99 λοιμώξεις ανά 1.000 ημέρες νοσηλείας με φλεβικό καθετήρα ενώ μετά τις παρεμβάσεις του προγράμματος, κατά την περίοδο Φεβρουάριος – Νοέμβριος 2023 καταγράφονταν 5,75 λοιμώξεις ανά 1.000 ημέρες νοσηλείας με κεντρική γραμμή. Η ποσοστιαία μεταβολή, 36%, θεωρείται τεράστια μείωση για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και μεταφράζεται σε περισσότερη ποιότητα και ασφάλεια για τους νοσηλευόμενους.
Ο ΟΔΙΠΥ εκτός από το πρόγραμμα για τις νοσοκομειακές λοιμώξεις, έχει σε εξέλιξη και άλλα προγράμματα που έχουν ως απώτερο σκοπό την ποιότητα φροντίδας των ασθενών. Παραδείγματα είναι η εκπαίδευση επαγγελματιών υγείας στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, το ΝΟΣΠΙ (Νοσηλεία κατ’ οίκον), η χαρτογράφηση ζήτησης και προσφοράς στα νοσοκομεία.
Το 17ο νοσηλευτικό συνέδριο έλαβε χώρα στην Κω από τις 30 Μαΐου έως και τις 2 Ιουνίου και περιλάμβανε σειρά διαλέξεων, φροντιστηρίων και συζητήσεων για όλα τα ζητήματα, εκπαιδευτικά και επαγγελματικά που αφορούν στο επάγγελμα του νοσηλευτή.
Στην τελετή έναρξης των εργασιών του Συνεδρίου, χαιρετισμό απηύθυναν από την πλευρά της κυβέρνησης η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, που εξήρε τον ρόλο των νοσηλευτών, ο Υφυπουργός Υγείας, Δημήτρης Βαρτζόπουλος, ο οποίος ανέπτυξε την κυβερνητική προσπάθεια να γίνει το ΕΣΥ ελκυστικό και να μοιάσει σε συστήματα υγείας της Κεντρικής Ευρώπης, ο Υπουργός Μετανάστευσης, Δημήτρης Καιρίδης, που μεταξύ άλλων είπε πως στο πλαίσιο διαχείρισης του προσφυγικού θα υπάρξει προσπάθεια μετά την ένταξη προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα να αφομοιωθούν και στο σύστημα Υγείας, καθώς και η Υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Μαρία Κεφάλα που μεταξύ άλλων έθιξε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες νοσηλεύτριες. Τις δράσεις του Υπουργείου Υγείας που αφορούν στους νοσηλευτές ανέπτυξε η γενική γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Λίλιαν Βιλδιρίδη, ενώ το «παρών» στην έναρξη του Συνεδρίου έδωσε και ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής, Βασίλης Κοντοζαμάνης.
ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Σοβαρός τραυματισμός 84χρονου μοτοσικλετιστή μετά από τροχαίο - Ο οδηγός εγκατέλειψε την σκηνή
• Θρήνος: Πέθανε γνωστός Έλληνας Youtuber από ανακοπή - Ήταν μόλις 35 χρονών
• Χριστίνα Παυλίδου: Η υπόσχεση που έδωσε στην κόρη της Μαρία και η αναφορά στην Άλκηστη
• Netflix: Αυξήσεις στις τιμές σε Κύπρο και Ελλάδα - Δείτε το κόστος στα νέα πακέτα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις