Το καλοκαίρι έφτασε και ήδη οι πιο τολμηροί ξεκίνησαν τα πρώτα τους μπάνια.
Η προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία είναι απαραίτητη καθόλη τη διάρκεια του χρόνου και ακόμη πιο σημαντική το καλοκαίρι.
Η Πρόεδρος Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας Κύπρου, Δρ Μαργαρίτα Μαυρογένη μιλώντας στο ThemaOnline δίνει συμβουλές για προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία και εξηγεί πως θα επιλέξουμε το κατάλληλο αντηλιακό.
Όπως εξηγεί η Μαργαρίτα Μαυρογένη, η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει βλάβες στην επιδερμίδα.
Οι βλάβες αυτές χωρίζονται σε δύο κατηγορίες:
α) αυτές που φαίνονται άμεσα όπως :
-το ηλιακό έγκαυμα,
-φωτοδερματίτιδες, φωτό αλλεργίες
-παρουσία δυσχρωμιών στο δέρμα οι γνωστές πανάδας
και β) αυτές που θα φανούν αργότερα όπως :
-πρόωρη γήρανση,
-αναστολή του ανοσοποιητικού μας συστήματος και φυσικά
-ανάπτυξη καρκίνου του δέρματος
Συμβουλές για προστασία
Παρά το γεγονός ότι προσπαθούμε να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί πάντα γίνονται λάθη. Διαβάστε προσεκτικά τις πιο κάτω απλές συμβουλές και ας προσπαθήσουμε να αποφύγουμε τα λάθη διατηρώντας το δέρμα μας φρέσκο και νεανικό ακόμα και μετά από χρόνια.
1/ Απλώστε το αντηλιακό 20 λεπτά πριν φύγετε από το σπίτι.
2/ Η κρέμα προσώπου μπαίνει πρώτη και αφού απορροφηθεί βάζουμε αντηλιακό. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή και στα χείλη με lip balm με αντιλαϊκή προστασία.
3/ Αποφεύγετε προϊόντα που περιέχουν AHA κατά την διάρκεια της έκθεσης στον ήλιο γιατί μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμούς.
4/ Προστατεύστε τα μάτια σας με γυαλιά ηλίου.
5/ Μείνετε ενυδατωμένοι πίνοντας άφθονο νερό και τρώγοντας φρούτα.
6/ Προτιμήστε σκιερό μέρος και φορέστε καπέλο.
7/ Εκτός από το σώμα σας προστατέψτε και τα μαλλιά σας από την ηλιακή ακτινοβολία με το κατάλληλο προϊόν.
8/ Να θυμάστε η ηλιακή ακτινοβολία περνάει ακόμα και μέσα από τα πυκνά σύννεφα ενώ η UVA και από τζάμι. Η χρήση αντηλιακού είναι απαραίτητη.
9/ Αποφεύγετε την έκθεση στον ήλιο μεταξύ 11:00 πμ και 3:00 μμ.
10/ Κάντε μια φορά τη βδομάδα σκραπ για να απεγκλωβίσετε την επιδερμίδα από τα νεκρά κύτταρα και να μην μπλοκάρουν οι πόροι από την συνεχή χρήση αντηλιακού.
Τι πρέπει να προσέξουμε πριν την αγορά αντηλιακού
- Επιλέγουμε αδιάβροχο αντηλιακό. Ο όρος «αδιάβροχο αντηλιακό» σημαίνει πως ο δείκτης προστασίας του αντηλιακού μας διατηρείται μέχρι 40 λεπτά στο νερό. Αυτό συνεπάγεται πως θα πρέπει να εφαρμόζεται εκ νέου στην περίπτωση που η επαφή μας με το νερό διαρκεί περισσότερο.
-Επιλέγουμε αντηλιακό με κάλυψη ευρέος φάσματος. Υπάρχουν δύο ειδών ακτίνες UV, οι οποίες μπορούν να βλάψουν το δέρμα μας, οι UVA και οι UVB. Οι ακτίνες UVA ευθύνονται για πρόωρη γήρανση, ρυτίδες και πανάδες. Οι ακτίνες UVB προκαλούν εγκαύματα στο δέρμα μας. Τα αντηλιακά ευρέως φάσματος μας προστατεύουν και από τα δύο είδη.
-Προσέχουμε τη σύσταση του αντηλιακού. Ορισμένα αντηλιακά προϊόντα συνδυάζονται με εντομοαπωθητικά ή, σε άλλες περιπτώσεις, ορισμένα καλλυντικά, όπως οι ενυδατικές κρέμες και προϊόντα μακιγιάζ, προσφέρουν και αντηλιακή προστασία. Οι συνδυασμοί αυτοί είναι πρακτικοί, ωστόσο δεν μας επιτρέπουν να επαναλαμβάνουμε σε «γενναιόδωρες» ποσότητες την εφαρμογή αντηλιακού στο δέρμα μας.
Τι είναι ο δείκτης προστασίας SPF
Ο δείκτης προστασίας SPF θεσπίστηκε το 1962 με στόχο να βοηθήσει τους καταναλωτές στην επιλογή του σωστού αντηλιακού για την επιδερμίδα τους. Ο δείκτης SPF αφορά τον βαθμό προστασίας της επιδερμίδας μας απέναντι στις UVB ηλιακής ακτινοβολίας, η οποία προκαλεί και ηλιακά εγκαύματα. Φυσικά, εκτός από τον βαθμό προστασίας SPF, παίζουν ρόλο και άλλοι παράγοντες όπως ο τύπος δέρματος και ο χρόνος που θα περάσει κάποιος κάτω από τον καυτό ήλιο!
Με πιο απλά λόγια, αν το δέρμα σας αρχίζει να κοκκινίζει και να καίγεται στα 10 λεπτά μετά την έκθεση του στον ήλιο, τότε με ένα αντηλιακό που έχει δείκτης προστασίας SPF30, μπορείτε να παραμείνετε στον ήλιο έως και 300 λεπτά (30×10) χωρίς να καείτε. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει ενδιάμεσα να κάνετε και επιπλέον επαλείψεις με τον αντηλιακό σας, καθώς το νερό της θάλασσας ή της πισίνας και ο ιδρώτας μπορούν να μειώσουν την προστασία που σας προσφέρει το αντηλιακό.
Εκτός από δροσερά ρούχα, καπέλο και αποφυγή άμεσης έκθεσης στον ήλιο τις ώρες μεταξύ 11 το πρωί και 3 το μεσημέρι, τα αντηλιακά πρέπει να «προσαρμόζονται» στην ηλικία μας και τον τύπο της επιδερμίδας μας.
Αναλυτικότερα:
-0-5 ετών: Για την ηλιακή αυτή ομάδα, συνιστώνται εξειδικευμένα αντηλιακά με δείκτη προστασίας SPF τουλάχιστον 50. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε, επίσης, ότι πρέπει να αποφεύγουμε την εφαρμογή αντηλιακών σε βρέφη κάτω των 6 μηνών, καθώς τα χημικά συστατικά τους μπορούν δυνητικά να είναι περισσότερο επιβλαβή για αυτά.
-6-10 ετών: Αντηλιακά με δείκτη προστασίας SPF 30-50 είναι ιδανικά για παιδιά αυτής της ηλικίας.
-11-17: Οι ειδικοί για τα τους εφήβους συνιστούν αντηλιακά με SPF 30.
-18+: Για τους ενήλικες παίζει σημαντικό ρόλο κυρίως ο τύπος του δέρματος.
«Ανοιχτό» λευκό δέρμα: προτείνεται αντηλιακό με SPF 50+.
Ελαφρώς λευκό δέρμα: ένα αντηλιακό με SPF 30-50 είναι ιδανικό.
Σκούρο λευκό δέρμα: συνιστάται δείκτης προστασίας SPF 30.
Ελαφρώς σκούρο δέρμα: ένα αντηλιακό με SPF 15-30 αρκεί.
Σκούρο δέρμα: προτείνεται η χρήση αντηλιακού με SPF 15.
Επιπλέον, μπορούμε να λάβουμε υπόψη μας και τα ακόλουθα:
-Αντηλιακή κρέμα: Εάν η επιδερμίδα μας είναι ξηρή, είναι προτιμότερο να επιλέξουμε αντηλιακή κρέμα, ιδίως για την περιοχή του προσώπου.
-Αντηλιακή λοσιόν. Οι λοσιόν προσφέρονται για εφαρμογή σε μεγαλύτερης έκτασης περιοχές του σώματος και είναι λιγότερο λιπαρές από τις κρέμες.
-Αντηλιακό τζελ. Το τζελ έχει καλύτερα αποτελέσματα σε τριχωτές περιοχές του σώματος, όπως στο στέρνο των ανδρών, ή σε λιπαρές επιδερμίδες.
-Αντηλιακά στικ. Τα αντηλιακά στικ είναι ιδανικά για εφαρμογή γύρω από τα μάτια.
-Αντηλιακά σπρέι. Τα σπρέι είναι εύκολα στη χρήση και κυρίως στα παιδιά. Απλώς, προσέχουμε τη φορά με την οποία ψεκάζουμε, ώστε να αποφύγουμε την επαφή με τα μάτια τους.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 22 Ιανουαρίου - Ο βίος του Αγίου
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις