Τα δύο περιστατικά εκδήλωσης φωτιάς σε Γυμνάσια της Λεμεσού φαίνεται να συνδέονται με το τέλος της σχολικής χρονιάς, δηλώνει στο ΚΥΠΕ ο Προϊστάμενος του Γραφείου Πολιτικής Άμυνας, Ασφάλειας και Υγείας, Κ.Ε.Ε.Σ.Κ., Διευθυντής της Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, Δρ Ηλίας Μαρκάτζιης, ερωτηθείς σχετικά.
Σημείωσε, παράλληλα, ότι τοποθετούνται κάμερες σε 10 σχολεία, τα οποία θεωρήθηκαν υψηλότερου κινδύνου.
Δήλωσε, επίσης, στο ΚΥΠΕ ότι είναι πολλά τα μέτρα που λαμβάνονται, έτσι ώστε να ελαχιστοποιήσουν τα φαινόμενα παραβατικότητας.
Αναφορικά με τα περιστατικά που έλαβαν χώρα το τελευταίο διάστημα στη Λεμεσό, ο κ. Μαρκάτζιης είπε ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν λάβει από τους Διευθυντές των Σχολείων, στη μία περίπτωση τα παιδιά ή τα άτομα -γιατί δεν γνωρίζουν ποιοι ήταν αφού στη μια περίπτωση ήταν καλυμμένα τα πρόσωπα και στην άλλη περίπτωση έφεραν κουκούλες που έκρυβε το πρόσωπο, έριχναν φωτοβολίδες.
«Μια από τις φωτοβολίδες φαίνεται ότι προκάλεσε φωτιά σε δέντρο που είναι εκτός του σχολείου, αλλά το φύλλωμα είναι προς την πλευρά του σχολείου. Αμέσως το σχολείο και η Επιτροπή Ασφάλειας και Υγείας κινητοποιήθηκε και κατασβέστηκε η φωτιά πριν ακόμα φτάσει η Πυροσβεστική Υπηρεσία», πρόσθεσε.
Στην άλλη περίπτωση, συνέχισε ο κ. Μαρκάτζιης, «που ήταν κατά την άποψη μου πιο σοβαρό το περιστατικό, ήταν γύρω στα 15 άτομα με κουκούλες», οι οποίοι έφτασαν στην περίφραξη του σχολείου.
«Κρατούσαν λάστιχα, τα οποία άναψαν και τα πέταξαν εκτός της περίφραξης του σχολείου. Μάλιστα δύο με τρία άτομα πέρασαν πάνω από την περίφραξη για να σπρώξουν τα λάστιχα πιο μέσα προς το σχολείο. Εκεί ξανά παρέμβηκε η Επιτροπή Ασφάλειας και Υγείας με πυροσβεστήρες. Μόλις είδαν τους εκπαιδευτικούς να πλησιάζουν προς το μέρος τους, ξαναπέρασαν πάνω από την περίφραξη και βγήκαν εκτός σχολείου και ταυτόχρονα οι εκπαιδευτικοί που είναι μέλη της Επιτροπής έσβησαν με τους πυροσβεστήρες του σχολείου τα λάστιχα», πρόσθεσε.
Βεβαίως, συνέχισε ο κ. Μαρκάτζιης, από την αρχή είχε κληθεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία και η Αστυνομία και πάλι η φωτιά ήταν σχεδόν σβησμένη μέχρι να φτάσει η Πυροσβεστική.
«Όταν έχεις τη δυνατότητα επί τόπου να την σβήσεις, δεν μπορεί να επεκταθεί. Δηλαδή προλάβαμε και τα χειρότερα, διότι υπήρχαν και θάμνοι εκεί», συμπλήρωσε.
Σε ερώτηση αν έχουν υποψίες για το ποια είναι αυτά τα άτομα, ο κ. Μαρκάτζιης είπε ότι δεν μπορούν να ξέρουν.
«Πάντως οι εκπαιδευτικοί που πλησίασαν εκεί για να σβήσουν τις φωτιές, υποστήριξαν ότι ο σωματότυπος δεν παραπέμπει σε παιδιά γυμνασίου, πιθανόν να είναι μεγαλύτεροι. Όμως, δεν μπορεί να ξέρει κανένας γιατί είχαν καλυμμένα τα πρόσωπα», συμπλήρωσε.
Επεσήμανε, παράλληλα, ότι ήταν δύο περιστατικά πολύ άσχημα που παραπέμπουν στη γενική παραβατικότητα που δυστυχώς υπάρχει στην κοινωνία.
«Ευτυχώς και στις δύο περιπτώσεις παρενέβηκαν έγκαιρα οι εκπαιδευτικοί μέσω της Επιτροπής Ασφάλειας και Υγείας, έσβησαν τις φωτιές και στις δύο περιπτώσεις πρόλαβαν να μην επεκταθεί το περιστατικό. Εντόπισαν λάστιχα και στην άλλη πλευρά του σχολείου, που φαίνεται ότι τα είχαν μεταφέρει από προηγουμένως, αλλά λόγω της παρέμβασης δεν προχώρησαν στα σχέδια τους όπως ήταν στην αρχή», σημείωσε.
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Μαρκάτζιης είπε ότι συνδέονται τα δύο περιστατικά.
«Ήταν η προτελευταία μέρα στο σχολείο και πιθανόν ήταν ένας τρόπος για πανηγυρισμό της λήξης της σχολικής χρονιάς. Δεν μπορούμε να ξέρουμε, αλλά συνδέονται φαίνεται με το τέλος της σχολικής χρονιάς», πρόσθεσε.
Όσον αφορά τα μέτρα που λαμβάνονται στα σχολεία, ο κ. Μαρκάτζιης είπε ότι τα μέτρα που λαμβάνουν αφορούν τη φύλαξη των κτιρίων των σχολείων κατά τις απογευματινές ώρες.
«Τα συγκεκριμένα περιστατικά έγιναν το πρωί. Τις απογευματινές ώρες έχουμε προχωρήσει στην τοποθέτηση στατικού φρουρού σε αρκετά σχολεία. Έχουμε δηλαδή άνθρωπο συνέχεια κατά τις απογευματινές ώρες. Υπάρχουν τα περίπολα επίσης που περνούν από το σχολείο, κάνουν την βόλτα τους στο σχολείο, βλέπουν αν υπάρχει κάτι το ύποπτο, φεύγουν, επανέρχονται κ.λπ. Μετά την αξιολόγηση της επικινδυνότητας των σχολείων μας, έχουμε τοποθετήσει φρουρούς. Μπαίνουν και οι κάμερες σε 10 σχολεία, τα οποία θεωρήθηκαν υψηλότερου κινδύνου», συμπλήρωσε.
Σημείωσε, επίσης, ότι θα γίνει αξιολόγηση για την τοποθέτηση των καμερών και αν δουν ότι πραγματικά υπάρχει αποτέλεσμα και αποθαρρύνονται όσοι κάνουν τις ζημιές στα κτίρια, τότε θα προχωρήσουν στη δεύτερη φάση με περισσότερα σχολεία.
«Γενικά είναι πολλά τα μέτρα που λαμβάνονται, έτσι ώστε να ελαχιστοποιήσουμε τα φαινόμενα. Βέβαια είναι πάντα εντός των μέτρων η πρόληψη. Γίνεται μια τεράστια προσπάθεια, τουλάχιστον για τα παιδιά που φοιτούν στο σχολείο, να καλλιεργήσουμε μια διαφορετική νοοτροπία, αν μη τι άλλο μαθητές να καταλάβουν πόσο κακό δημιουργούν αυτές οι πράξεις, πόσο λάθος είναι, ούτως να τα κερδίζουμε και να μην προβαίνουν σε τέτοιες πράξεις», κατέληξε.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις