ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Με γραπτές εξετάσεις οι διορισμοί σε κλίμακες Α9 και Α11 - Η νομοθεσία που ψήφισε η Βουλή

Με γραπτές εξετάσεις οι διορισμοί σε κλίμακες Α9 και Α11 - Η νομοθεσία που ψήφισε η Βουλή

Με γραπτές εξετάσεις θα διορίζονται πλέον οι υπάλληλοι στις κλίμακες Α9 και Α11 του δημόσιου τομέα, όπως ισχύει σήμερα και για τις κλίμακες Α8, με βάση νομοθεσία που ψήφισε η Βουλή.

Τη σχετική πρόταση νόμου κατέθεσε ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών Δημήτρης Δημητρίου και υπερψηφίστηκε από 26 Βουλευτές ενώ υπήρξε και μια αποχή.

Στην τοποθέτησή του ο κ. Δημητρίου ανέφερε ότι η πρότασή του έρχεται να εξορθολογήσει ένα σημαντικό μέρος των προσλήψεων στο δημόσιο, ενώ σημείωσε ότι υπήρχαν προκλητικές περιπτώσεις στο παρελθόν όπως η πρόσληψη 40 νομικών συμβούλων στη Νομική Υπηρεσία μετά από 500 προφορικές εξετάσεις.

Σημείωσε ότι η πρότασή του μειώνει την ταλαιπωρία των υποψηφίων που θα πρέπει να παρακάθονται σε διαφορετικές εξετάσεις για διαφορετικές θέσεις, ενώ γίνεται σοβαρή εξοικονόμηση πόρων. Ανέφερε επίσης ότι τα τυπικά προσόντα των υποψηφίων δοκιμάστηκαν στα Πανεπιστήμιά τους και οι εξετάσεις αυτές θα κρίνουν την αντίληψη, την κριτική σκέψη και το επίπεδο αντίδρασης των υποψηφίων. Είπε ακόμα ότι οι εξετάσεις θα αφορούν τις θέσεις του 2026. Αναφερόμενος σε ενστάσεις που υπάρχουν από διάφορα τμήματα είπε ότι μπορούν να εισηγηθούν στην Επιτροπή Δημόσια Υπηρεσίας (ΕΔΥ) να τους εξαιρέσει.

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου ανέφερε ότι η Επιτροπή Θεσμών είδε το θέμα των εξετάσεων κατ΄ επανάληψη και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι είναι ένα καλό σύστημα. Τα θέματα που έχουν εγερθεί, πρόσθεσε, έχουν απαντηθεί και τάχθηκε υπέρ την πρότασης.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Παύλος Μυλωνάς εξέφρασε αμφιβολίες για το κατά πόσο οι εξετάσεις που γίνονται τώρα για τις θέσεις Α8 εξυπηρετούν τον σκοπό τους και διερωτήθηκε πως αυτές θα εξετάζουν την προσωπικότητα και τις ηγετικές ικανότητες ενός υποψηφίου και μάλιστα σε υψηλή θέση. Εξέφρασε αμφιβολίες κατά πόσο αυτές οι εξετάσεις θα αποδώσουν τη δικαιοσύνη.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της ΔΗΠΑ – Συνεργασία Αλέκος Τρυφωνίδης συμφώνησε με τους σκοπούς της πρότασης νόμου. Ωστόσο επεσήμανε ότι υπάρχουν πολλά παράπονα για το σύστημα εξετάσεων που ισχύει σήμερα για τις κλίμακες Α8, αναφέροντας ότι δεν καλύπτουν όλο το φάσμα των πτυχίων και θα πρέπει να διαφοροποιηθούν.

Τέλος ο κ. Δημητρίου, απαντώντας στις ανησυχίες, σημείωσε ότι η Βουλή θέτει πολιτικές και οι ειδικοί θα αποφασίσουν πως θα διεξάγονται οι γραπτές εξετάσεις και αν θα είναι διαφορετικές για νομικούς και για μηχανικούς. Πρόσθεσε ότι πέραν της γραπτής, προβλέπεται και προφορική εξέταση στην ΕΔΥ όπου μπορούν να κρίνουν κι άλλα προσόντα.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Το να ηρεμήσετε είναι πιο εύκολο στα λόγια - Ο ανάδρομος Ερμής του Νοεμβρίου φέρνει δράματα σε αυτά τα ζώδια

• Netflix: Το top5 των ταινιών και σειρών που προτιμούν οι Κύπριοι τον Νοέμβριο – Βαθμολογίες και trailer

• Επεισοδιακή καταδίωξη στους δρόμους της Λευκωσίας – Περιπολικό συγκρούστηκε με όχημα καταζητούμενου για υπόθεση απαγωγής

• Κλάδος σκυροδέματος: Πιο αποφασιστική κυβερνητική διαμεσολάβηση ζητούν οι εργαζόμενοι

• Παγκύπριας κλίμακας επιχείρηση της Αστυνομίας για παράνομους μετανάστες - Χειροπέδες σε 24 πρόσωπα - Προχωρούν οι διαδικασίες για επαναπατρισμό τους

• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας



Αναστασιάδης-Χριστοδουλίδης: Από την «πατρική» στοργή, στον... «πατρικό» θυμό

Αναστασιάδης-Χριστοδουλίδης: Από την «πατρική» στοργή, στον... «πατρικό» θυμό

Όταν στις 28 Φεβρουαρίου του 2023 ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέβαινε τον λόφο του προεδρικού με τη σύζυγο και τα παιδιά του, για την τελετή παράδοσης – παραλαβής της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον Νίκο Αναστασιάδη, το κλίμα ήταν άκρως οικογενειακό, με τον Νίκο Αναστασιάδη να βλέπει τον <διάδοχό> του με ύφος περήφανου πατέρα. Ο Νίκος Αναστασιάδης μάλιστα, αποκαλούσε τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, <Νίκο μου>.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top