Σε σοβαρές καταγγελίες κατά αεροπορικών εταιρειών προβαίνουν οι επιβάτες, με τα παράπονα να αυξάνονται μέρα με τη μέρα.
Μιλώντας στο ThemaOnline, η νομική σύμβουλος του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών, Βιργινία Χρίστου, ανέφερε ότι οι καταγγελίες και τα παράπονα έχουν αυξηθεί κατά το έτος 2023 λόγω συγκεκριμένων παραγόντων.
«Συγκεκριμένα, υπήρξαν πάρα πολλές απεργίες των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας ενώ επίσης έκλεισε ο αερολιμένας στην Ουκρανία λόγω του πολέμου, κάτι που ενίσχυσε τις καθυστερήσεις και ακυρώσεις πτήσεων. Συνέβαλαν και κάποια ακραία καιρικά φαινόμενα κατά την διάρκεια του καλοκαιριού. Αυτοί ήταν οι παράγοντες για τους όποιους είδαμε ότι το 2023 υπήρξε αύξηση στις καταγγελίες και στα παράπονα», εξήγησε, προσθέτοντας ότι επηρεάστηκαν και οι αερολιμένες στην Γαλλία και Γερμανία, οι οποίοι είναι οι βάσεις για να κινηθείς σε διάφορες χώρες.
Σημειώνεται ότι, ο Σύνδεσμος Καταναλωτών έλαβε 144 καταγγελίες και παράπονα το 2022 ενώ το 2023 αυξήθηκαν σε 200. Το 2024 λήφθηκαν μέχρι στιγμής 48, ωστόσο αναμένεται να αυξηθούν.
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Ξέρεις τα αεροπορικά δικαιώματα σου; Τι ισχύει αν ακυρωθεί η πτήση σου και πότε δικαιούσαι αποζημίωση
Τι αφορούν τα παράπονα και οι καταγγελίες
Σύμφωνα με την κα. Χρίστου, η πλειοψηφία των παραπόνων και καταγγελιών αφορά καθυστερήσεις και συγκεκριμένα καθυστερήσεις πέραν του προβλεπόμενου οριου που είναι δύο ώρες.
«Αρκετοί επιβάτες δεν μην γνώριζαν που να αποταθούν και εμείς τους καθοδηγήσαμε για το να πράξουν ότι πρέπει για να λάβουν σχετική αποζημίωση. Ωστόσο παρατηρήσαμε ότι αεροπορικές εταιρείες, κυρίως αυτές που είναι χαμηλού κόστους, είναι εκείνες που καθυστερούν στο να αποζημιώσουν εξού και βλέπουμε ότι ένας καταναλωτής μπορεί να περιμένει να πάρει την αποζημίωση του για 6-7 μήνες ή ακόμα και ένα χρόνο», επεσήμανε.
Ερωτηθείσα αν υπάρχει περίπτωση μια εταιρεία να μην δώσει αποζημίωση, η κα. Χρίστου ανέφερε ότι απαγορεύεται αφού υπάρχει Ευρωπαϊκός Κανονισμός, ο οποίος ορίζει και συγκεκριμένο ποσό αποζημίωσης που θα δίνεται σε περίπτωση καθυστέρησης της πτήσης.
Αξίζει να τονιστεί ότι ο ποσό της αποζημίωσης εξαρτάται από τα χιλιόμετρα του προγραμματισμένο ταξιδιού.
Συγκεκριμένα:
- Αν η απόσταση υπερβαίνει τα 1500 χιλιόμετρα και φτάνει μέχρι τα 3500, η αποζημίωση είναι 400 ευρώ
- Αν η απόσταση είναι έως και 1500 χιλιόμετρα, η αποζημίωση είναι 250 ευρώ
- Αν η απόσταση είναι πάνω από 3500 χιλιόμετρα, η αποζημίωση είναι 600 ευρώ
Επιπλέον, καταναλωτές ανέφεραν στον Σύνδεσμο Καταναλωτών ότι συγκεκριμένη αεροπορική εταιρεία τους ενημέρωσε τελευταία στιγμή, και συγκεκριμένα στο σημείο ελέγχου για επιβίβαση, τους ενημέρωσε ότι θα τους αλλάξει θέση.
«Είχαν κλείσει για business class και θα τους τοποθετήσαν στις οικονομικές θέσεις. Ο Ευρωπαϊκός κανονισμός είναι ξεκάθαρος ωστόσο, οφείλει η αεροπορική εταιρεία εντός 7 ημερών να αποζημιώσει τον καταναλωτή για την ζημιά που έχει υποστεί, με το πόσο που θα πρέπει να του επιστραφεί καθορίζεται με την αξία του εισιτηρίου», σημείωσε.
Καταγγελίες έχουν γίνει και για τα vouchers, ή αλλιώς τα πιστωτικά σημειώματα, τα οποία ίσχυαν επί περιόδου κορωνοϊού. Συγκεκριμένα, όταν ακυρώνονταν πτήσεις, πρακτική των εταιρειών ήταν να δίνουν στους καταναλωτές ένα πιστωτικό σημείωμα μέσα στο πορτοφόλι που διατηρούν στον λογαριασμό τους στην αεροπορική εταιρεία, αντί την αξία των εισιτήριων σε χρήματα.
«Με βάση τις καταγγελίες που λάβαμε και με βαση το ποια αεροπορικη είχε τις περισσότερες καταγγελίες , στείλαμε στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για τα δικαιώματα του καταναλωτή, μαζί με άλλους φορείς, ενημέρωση ότι συμβαίνει αυτό το γεγονός. Ήρθαν μετά σε επικοινωνία με την Κομισιόν, η οποία κάλεσε 16 αεροπορικές εταιρείες, μέσα σε αυτές και αυτή που εμείς ως σύνδεσμος καταγγείλαμε, και αποδέχθηκαν όλες ότι δεν θα δίνουν πιστωτικό σημείωμα αλλά θα επιστρέφουν τα χρήματα», δήλωσε η κα. Χρίστου, τονίζοντας παράλληλα ότι, μέχρι και σήμερα, υπάρχουν καταναλωτές που δεν γνώριζαν ποια είναι η διαδικασία για να λάβουν τα χρήματα τους.
Υπάρχουν επίσης, σύμφωνα με την κα. Χρίστου, πολλές περιπτώσεις καταναλωτών οι οποίοι δεν έχουν λάβει απάντηση από την αεροπορική εταιρεία στα αιτήματα που έχουν αποστείλει και διερωτώνται τι μπορούν να κάνουν τόσα χρόνια μετά.
Την ίδια στιγμή, έγιναν και καταγγελίες κατά συγκεκριμένων αεροπορικών εταιρειών για ένα πρόβλημα παρατηρείται κάθε χρόνο και αφορά το check in.
«Η πολιτική συγκεκριμένης εταιρείας είναι να εγκαταστήσεις στο κινητό σου εφαρμογή που διαθέτει με την ο οποία μόλις να συνδέσεις στον λογαριασμό σου για να κάνεις το check in σου. Αν δεν το γνωρίζεις αυτό τότε αναγκάζεσαι να πας στο αεροδρόμιο να σου κάνουν το check in και να σε χρεώσουν 50 εύρω. Επίσης η σελίδα τους στο διαδίκτυο δεν λειτουργεί για θέματα check in. Αυτό είναι παράνομο και αθέμιτη εμπορική πρακτική εις βάρος του καταναλωτή. Δεν θα ήταν παράνομο αν η αεροπορική εταιρεία το ξεκαθάριζε στην σελίδα της στο σημείο που κάνεις την διαδικασία για να κλείσεις το εισιτήριο σου», επεσήμανε.
Παράλληλα, έγιναν πολλές καταγγελίες για υπέρπληρες πτήσεις, όπου αεροπορικές εταιρείες ενημερώνουν από το μεγάφωνο ότι είναι υπερπλήρες οι πτήσεις και ρωτούν αν θέλει κάποιος να μείνει πίσω εθελοντικά ή να παραχωρήσει την θέση του.
«Σε αυτή την περίπτωση ο Ευρωπαϊκός κανονισμός είναι ξεκάθαρος. Η πρακτική που ακολουθείται είναι ότι ρωτάει η αεροπορική εταιρεία και δίνει την δυνατότητα στους επιβάτες εθελοντικά όποιος επιθυμεί να μεινει πίσω και να λάβει την σχετική αποζημίωση που προβλέπεται από την νομοθεσία, που ανέχεται περίπου στα προαναφερθέντα ποσά για την καθυστέρηση πτήση. Επιπλέον πρέπει να παρέχει βοήθεια (γεύμα, αναψυκτικό κτλ.) και να εξασφαλίσει νέα πτήση για το ταξίδι του είτε άμεσα είτε σε μεταγενέστερο στάδιο. Σε περίπτωση που δεν βρεθούν εθελοντές τότε μπορεί να επιλέξει μεταξύ των επιβατών με κάποια κριτήρια. Και πάλι αυτοί που θα μείνουν πίσω δικαιούνται αποζημίωση, δικαιούνται πίσω τα λεφτά που πλήρωσαν για το εισιτήριο ή να επαναπρογραμματιστεί η πτήση τους και δικαιούνται βοήθεια», ανέφερε η κα. Χρίστου.
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Ταξίδια: Οι λόγοι που «εκτοξευθήκαν» οι τιμές των εισιτηρίων - Γιατί δεν συμπεριλαμβάνονται πλέον οι βαλίτσες
Σύμφωνα με την κα. Χρίστου, αρκετά παράπονα γίνονται και για το βάρος των αποσκευών.
«Όταν κλείνουμε μια επιπρόσθετη μεγάλη βαλίτσα (εκτός την χειραποσκευή), υπάρχουν κάποιοι κανόνες που διαφέρουν από εταιρεία σε εταιρεία. Υπάρχει κάποια χρέωση για συγκεκριμένο βάρος και έτσι πρέπει να ενημερωθούμε πριν να κλείσουμε το εισιτήριο μας για το ποια είναι η έξτρα η χρέωση, η οποία θα πρέπει να καταγράφεται στην ιστοσελίδα της εταιρείας», σημείωσε.
Αναφορικά με την χειραποσκευή που δικαιούται ο επιβάτης μαζί του στο αεροπλάνο, η κα. Χρίστου ανέφερε ότι υπήρξε μια ασάφεια με το τι έγινε και ψηφίστηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε ένα ψήφισμα το οποίο πρακτικά αφορά την δημιουργία ενιαίων κανόνων για χειραποσκευές όπου θα ισχύουν κοινοί κανόνες για το βάρος, το μέγεθος και την τιμολόγηση. Αυτό ωστόσο είναι ένα ψήφισμα που δεν έχει δεσμευτική ισχύ, ούτε δημιουργήθηκε κάποιος νόμος. Αυτό το ψήφισμα κατατέθηκε στην ευρωπαϊκή επιτροπή η οποία βρίσκεται σε διαβούλευση αν θα το δεχτούν αν θα γίνει νομοθεσία», εξήγησε.
Καταληκτικά, η κα. Χρίστου ανέφερε ότι έγιναν και κάποιες καταγγελίες που αφορούν οργανωμένα ταξίδια και οργανωμένα πακέτα διακοπών.
«Κάποιοι ταξιδιωτικοί πράκτορες τροποποιούσαν και άλλαζαν μονομερώς την συμφωνία. Για παράδειγμα μπορεί αντί για πεντάστερο ξενοδοχείο να σε έβαζαν σε δίστερο ή μπορεί αντί για Γαλλία να σε έπαιρναν Γερμανία. Σε τέτοιες περιπτώσεις, καλό είναι οι επιβάτες να επικοινωνούν είτε μαζί μας είτε με το Υπουργείο Εμπορίου, που είναι η αρμόδια αρχή, γιατί υπάρχει αυστηρή νομοθεσία ενώ δικαιούνται και τα χρήματα τους πίσω. Ωστόσο πρέπει να κινηθούν άμεσα», επεσήμανε.
Μπέρδεμα με την αρμόδια αρχή - Που να αποταθείτε
Όπως ανέφερε η κα. Χρίστου, έχει δημιουργηθεί μπέρδεμα για το ποια είναι η αρμόδια αρχή σε θέματα ακυρώσεων ή καθυστερήσεων πτήσεων.
Εξηγώντας, ανέφερε ότι σε περίπτωση που η πτήση ξεκινά από Λάρνακα ή Πάφο με προορισμό ευρωπαϊκή χώρα και υπάρχει καθυστέρηση ή ακύρωση κτλ. στην Λάρνακα ή Πάφο ή αν κάποιος ταξιδεύει από τρίτη χώρα προς την Κύπρο με κοινοτικό αερομεταφορέα, τότε αρμόδια αρχή είναι το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας.
Σε περίπτωση που κάποιος ταξιδεύει από Ευρωπαϊκή χώρα προς την Κύπρο ή προς άλλη Ευρωπαϊκή χώρα, υπάρχει μέσα στο Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας κατάλογος με τα τμήματα της Πολιτικής Αεροπορίας των διαφόρων χωρών και εκεί ο επιβάτης μπορεί να επικοινωνήσει με τους αρμοδίους φορείς της κάθε χώρας.
Σε περίπτωση που αφορά οργανωμένο ταξίδι, τότε αρμόδια αρχή είναι το Υπουργείο Εμπορίου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Σοβαρός τραυματισμός 84χρονου μοτοσικλετιστή μετά από τροχαίο - Ο οδηγός εγκατέλειψε την σκηνή
• Θρήνος: Πέθανε γνωστός Έλληνας Youtuber από ανακοπή - Ήταν μόλις 35 χρονών
• Χριστίνα Παυλίδου: Η υπόσχεση που έδωσε στην κόρη της Μαρία και η αναφορά στην Άλκηστη
• Netflix: Αυξήσεις στις τιμές σε Κύπρο και Ελλάδα - Δείτε το κόστος στα νέα πακέτα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις