ΕΛΛΑΔΑ

Συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν: Ηρεμα νερά στο Αιγαίο, υπογραφή συμφωνιών αλλά και απαντήσεις στις προκλήσεις

Συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν: Ηρεμα νερά στο Αιγαίο, υπογραφή συμφωνιών αλλά και απαντήσεις στις προκλήσεις

Φτάνει σήμερα στην Άγκυρα για να συναντήσει (στις 15.30) τον Τούρκο Πρόεδρο ο Κυριάκος Μητσοτάκης.  

Και η επίσκεψη γίνεται με αισιοδοξία για την διατήρηση των «ήρεμων νερών» στο Αιγαίο, ξεκάθαρες απαντήσεις στα ζητήματα που έχουν ανακύψει από τις τουρκικές προκλήσεις του τελευταίου μήνα και εγρήγορση ως προς τα ζητήματα που μπορεί να θέσει ο Ταγίπ Ερντογάν.

Πέντε μήνες μετά την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα και την υπογραφή της Διακήρυξης Περί Φιλίας και Σχέσεων Καλής Γειτονίας οι δύο ηγέτες θα προβούν σε επισκόπηση της προόδου που έχει γίνει στις διμερείς σχέσεις και τους τομείς συνεργασίας που έχουν συμφωνηθεί, ενώ θα επιβεβαιώσουν με την συνάντηση τους ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας παραμένουν ανοιχτοί στο ανώτατο επίπεδο και υπάρχει η πρόθεση αυτό να συνεχιστεί τους επόμενους μήνες. Στην Άγκυρα θα υπογραφούν τρεις νέες συμφωνίες μεταξύ των δύο χωρών που αφορούν τη δημιουργία του Ελληνοτουρκικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου, τη συνεργασία στην Πολιτική Προστασία και την Υγεία. 

Δεδομένα είναι και τα «αγκάθια» της σημερινής συνάντησης. Η μετατροπή της Μονής της Χώρας σε μουσουλμανικό τέμενος λίγες μέρες πριν την μετάβαση του κ. Μητσοτάκη στην Άγκυρα χαρακτηρίστηκε μία αχρείαστη πρόκληση από την ελληνική πλευρά και το θέμα αναμένεται να θέσει προς τον κ. Ερντογάν ο Πρωθυπουργός. Η δεύτερη σκιά πάνω από το τραπέζι των συζητήσεων είναι τα θαλάσσια πάρκα που ανακοίνωσε η Αθήνα στο Αιγαίο και η αντίδραση της Τουρκίας, η οποία αποτελεί παρέμβαση σε θέματα κυριαρχίας. «Η Ελλάδα, σεβόμενη το Διεθνές Δίκαιο και ιδίως το Δίκαιο της θάλασσας και με σταθερό έρεισμα στην κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, θα προχωρήσει στη δημιουργία θαλάσσιων πάρκων επί τη βάσει περιβαλλοντικών κριτηρίων, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της», είναι το μήνυμα που θα μεταφέρει προς τον Τούρκο Πρόεδρο ο κ. Μητσοτάκης σύμφωνα με συνεργάτες του. Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι «οι διαφωνίες προφανώς παραμένουν», όμως χαρακτηρίζουν σημαντικό να μην οδηγούν τις δύο χώρες σε κρίσεις. «Το ότι διαφωνούμε δεν σημαίνει ότι δεν συζητάμε και δεν γίνονται βήματα για την διαμόρφωση ενός καλύτερου κλίματος επενδύοντας στη θετική ατζέντα», όπως περιγράφουν την στρατηγική της Ελλάδας.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, δεν πρέπει να υποτιμώνται όσα έχουν επιτευχθεί τον τελευταίο χρόνο χάρις στην εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Η επανενεργοποίηση των επαφών και των διαύλων επικοινωνίας έχει παράξει μετρήσιμα αποτελέσματα επί του πεδίου με σχεδόν μηδενική παραβατικότητα πάνω από το Αιγαίο, καλύτερη συνεργασία στο μεταναστευτικό με μείωση των ροών από τα τουρκικά παράλια και την συμφωνία για την διευκόλυνση της χορήγησης βίζας για Τούρκους πολίτες σε 10 νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, αυξάνοντας τον αριθμό των τουριστών και τα ανάλογα έσοδα προς αυτά.

Σήμερα θα οριστούν και οι επίμνες συναντήσεις τους

Σήμερα αναμένεται να οριστεί το χρονοδιάγραμμα των επόμενων επαφών στον πολιτικό διάλογο, την θετική ατζέντα και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ενώ θα οριστούν τα δύο ορόσημα των μηνών που ακολουθούν με τις συναντήσεις των δύο ηγετών στην Ουάσιγκτον, τον Ιούλιο, όπου θα βρεθούν για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ και στη Νέα Υόρκη, τον Σεπτέμβριο, κατά τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.  

Πώς θα γίνει η συνάντηση, ποιοι άλλοι θα συμμετάσχουν

Η «χορογραφία» της συνάντησης έχει προετοιμαστεί στην παραμικρή λεπτομέρεια και θα ακολουθηθεί το μοντέλο του Βίλνιους. Αρχικά στο τραπέζι θα καθίσουν οι κ.κ. Μητσοτάκης και Ερντογάν μαζί με τους υπουργούς Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν και τους διπλωματικούς συμβούλους Άννα-Μαρία Μπούρα και Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς. Θα ακολουθήσουν διευρυμένες επαφές όπου θα συμμετάσχουν και οι υφυπουργοί Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και Κώστας Φραγκογιάννης από την ελληνική πλευρά και ο Μπουράκ Ακσαπάρ από την τουρκική, ενώ συνάντηση θα έχουν ο αρχηγός της ΕΥΠ Θεμιστοκλής Δεμίρης με τον  αρχηγό της ΜΙΤ Ιμπραχήμ Καλίν. Στην ελληνική αποστολή θα συμμετέχουν επίσης η Διευθύντρια του Γραφείου Διεθνούς Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας του Πρωθυπουργού Αριστοτελία Πελώνη και η Διευθύντρια Επικοινωνίας Κύρα Κάπη. 

Η ολιγόωρη επίσκεψη Μητσοτάκη στην Αγκυρα θα ολοκληρωθεί με δείπνο που θα παραθέσει στο Προεδρικό Μέγαρο ο Τούρκος Πρόεδρος.

ΠΗΓΗ: Iefimerida.gr

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες για τη φονική επίθεση στο Μαγδεμβούργο - «Παιδιά κραύγαζαν, φώναζαν τη μαμά τους»

• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, 22 Δεκεμβρίου

• Πυρκαγιά σε εγκαταλελειμμένη οικία στη Λευκωσία - Διασωληνωμένο ένα πρόσωπο

• Πόσο επιβαρύνουν τον λογαριασμό ρεύματος τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια; Δείτε πώς να το υπολογίσετε

• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers



Ανάλυση: Οι επιδιώξεις της Άγκυρας για οριοθέτηση ΑΟΖ με τη Συρία - Μπαράζ επαφών Λευκωσίας και Αθήνας

Ανάλυση: Οι επιδιώξεις της Άγκυρας για οριοθέτηση ΑΟΖ με τη Συρία - Μπαράζ επαφών Λευκωσίας και Αθήνας

Η επιδίωξη της Άγκυρας να προχωρήσει σε οριοθέτηση ΑΟΖ με τη Συρία στο πλαίσιο του παράνομου τουρκολυβικού μνημονίου βρίσκεται προ των πυλών, ενώ την ίδια ώρα ο Ταγίπ Ερντογάν παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top