Ο οίκος Standard & Poor`s αναβάθμισε την Παρασκευή την πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου στο “ΒΒ-”, από “Β+”, λόγω της άρσης των ελέγχων στη διακίνηση κεφαλαίων και της ισχυρής δημοσιονομικής απόδοσης.
Παράλληλα έθεσε σε θετικό ορίζοντα τις προοπτικές της κυπριακής οικονομίας γεγονός που αντικατοπτρίζει την άποψη του οίκου για το ενδεχόμενο αναβάθμισης της Κύπρου στους επόμενους 12 μήνες εάν συνεχιστεί η οικονομική ανάπτυξη και σταθεροποιηθεί περαιτέρω ο χρηματοπιστωτικός τομέας μέσω της βελτίωσης της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού και της περαιτέρω μείωσης του δημόσιου χρέους.
Ο S&P αναφέρει ότι θα μπορούσε να υποβαθμίσει τις προοπτικές της κυπριακής οικονομίας σε σταθερές εάν η σταθερότητα του τραπεζικού τομέα βρεθεί κάτω από νέες σημαντικές πιέσεις, λόγω επιδείνωσης της ποιότητας του ενεργητικού του, ή εάν η επίδοση του προϋπολογισμού βγει εκτός των πρόσφατων εκτιμήσεων του οίκου.
Ειδικότερα, ο S&P αναβάθμισε την μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της Κύπρου σε ξένο και εγχώριο νόμισμα στο “ΒΒ-”, από “Β+”, ενώ την ίδια ώρα επιβεβαίωσε την βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση της σε ξένο και εγχώριο νόμισμα στο “Β”.
Η αναβάθμιση αντικατοπτρίζει την άποψή του οίκου για τα οφέλη που προκύπτουν στην οικονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα από την άρση των ελέγχων στην διακίνηση κεφαλαίων, τον Απρίλιο του 2015, παράλληλα με τα ισχυρότερα από τα αναμενόμενα
αποτελέσματα και προοπτικές στη δημοσιονομική εξυγίανση και στην οικονομική ανάπτυξη.
Σημειώνει πως παρά τα προβλήματα στην ποιότητα του ενεργητικού του χρηματοπιστωτικού τομέα, η βελτίωση των οικονομικών προοπτικών της Κύπρου συνέβαλε θετικά στη δημοσιονομική εξυγίανση.
Ο οίκος αναμένει ότι το έλλειμμα της γενικής Κυβέρνησης θα διαμορφωθεί στο 0,6% του ΑΕΠ το 2015 ακολουθούμενο από πλεόνασμα για το υπόλοιπο της περιόδου που καλύπτουν οι πρόβλεψεις του οίκου.
Επιπλέον, ο S&P επισημαίνει πως λόγω της δημοσιονομικής εξυγίανσης και των ευνοϊκών οικονομικών προοπτικών, τώρα αναμένει ότι το μέσο καθαρό χρέος της γενικής Κυβέρνησης την περίοδο 2015-2017 θα είναι περίπου στο 90% του ΑΕΠ (συμπεριλαμβανομένου της ανταλλαγής περιουσιακών στοιχείων με την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου).
Λαμβάνοντας υπόψη το υψηλό επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης επισημαίνει ότι ενδεχομένως να χρειάζονται πιο αποφασιστικά μέτρα για βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού του τραπεζικού συστήματος.
Παρ `όλα αυτά, εξακολουθεί να εκτιμά ότι το μαξιλάρι του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ το οποίο περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα για στήριξη του χρηματοπιστωτικού τομέα, παρέχει στην Κυβέρνηση περιθώριο για αντιμετώπιση κινδύνων στη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα.
Σε σχέση με την πώληση της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου, ο διεθνής οίκος εκτιμά ότι ίσως δεν ολοκληρωθεί πριν από τις εκλογές του 2016, δεδομένης της πιθανής αντίθεσης από πολιτικά κόμματα και συνδικαλιστικές οργανώσεις, καθώς και της υφιστάμενης ευνοϊκής χρηματοδοτικής θέσης της Κυβέρνησης.
Τέλος, αναφέρει ότι θα πρέπει να χαλαρώσει περαιτέρω από τους επίσημους δανειστές οι δανειστικοί όροι, κάτι που θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε μείωση του καθαρού δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Έξαρση τριών εποχικών λοιμώξεων στην Κύπρο - Μεγάλη πίεση στα νοσηλευτήρια
• Αυτές οι χώρες που απαγόρευσαν τα Χριστούγεννα - Μάθε τους λόγους
• Tα πιο παράξενα Χριστουγεννιάτικα έθιμα - Οι χώρες που γιορτάζουν διαφορετικά
• Πάρις Χίλτον: Γιόρτασε... γυμνή τα Χριστούγεννα - «Η παρουσία μου είναι δώρο»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις