ΥΓΕΙΑ

Πόνος στη μέση: Τέσσερα tips που ανακουφίζουν – Οι λύσεις που δεν «πιάνουν» - Βίντεο

Πόνος στη μέση: Τέσσερα tips που ανακουφίζουν – Οι λύσεις που δεν «πιάνουν» - Βίντεο

Ένα επεισόδιο για τον χρόνιο πόνο στη μέση ετοίμασαν οι υπεύθυνοι της σειράς “Science in 5” (Επιστήμη σε 5′) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), δίνοντας πολύτιμες συμβουλές για μια «σοβαρή αιτία αναπηρίας παγκοσμίως» όπως την χαρακτήρισε η Vismita Gupta-Smith, Επικεφαλής στρατηγικής, σχεδιασμού και συντονισμού, κατά τη συζήτησή της με την υγειονομική υπάλληλο του ΠΟΥ, Δρ Yuka Sumi.

Συχνότατο πρόβλημα

«Ο πόνος στη μέση είναι ένα σύνηθες πρόβλημα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, το 2020, ένας στους 13 ανθρώπους υπέφεραν από πόνο στη μέση. Μέχρι το 2050, θα αυξηθεί ο αριθμός των πασχόντων, ιδίως στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, όπου ο πληθυσμός αυξάνει και οι άνθρωποι ζουν περισσότερο. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι ο πόνος στη μέση μπορεί να επηρεάσει άτομα όλων των ηλικιών» αναφέρει η Δρ Sumi.

Σύμφωνα με την ίδια, πρόκειται για κατάσταση που υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής πλήττοντας τη σωματική ικανότητα, τον ύπνο, τις σχολικές επιδόσεις, την απόδοση στην εργασία ή στο νοικοκυριό, την κοινωνική ζωή και τις διαπροσωπικές σχέσεις -«αυτό καθιστά τον πόνο στη μέση την κύρια αιτία αναπηρίας».

Εντούτοις, τονίζει, δεν είναι αναπόφευκτο κομμάτι της γήρανσης και μπορεί να προληφθεί.

Πώς επιλέγεται η θεραπεία

Για την επιλογή της κατάλληλης θεραπείας θα πρέπει να λαμβάνονται υπ’ όψιν οι ατομικές ανάγκες, οι αξίες και οι προτιμήσεις, εξηγεί η Δρ Sumi. «Μπορεί να είναι σημαντικό για εσάς να παίρνετε βόλτα το εγγόνι σας ή να πηγαίνετε μεγάλους περιπάτους, είτε απλώς να κοιμάστε καλά. Η θεραπεία θα πρέπει να δίνει προτεραιότητα στο να κάνετε ή να συνεχίσετε να κάνετε ό,τι είναι σημαντικό για εσάς» σημειώνει.

Έπειτα, υπάρχουν εξειδικευμένες θεραπείες για την καταπολέμηση του πόνου της μέσης όπως η αυτοφροντίδα, η σωματική άσκηση και το μασάζ, η ψυχοθεραπεία που βοηθά στην κατεύθυνση της σκέψης προς αυτά που μπορούν να κάνουν οι πάσχοντες και όχι στον πόνο, καθώς και τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα.

«Έχουμε επίσης στοιχεία για το τι δεν έχει αποτελέσματα. Για παράδειγμα, δεν “πιάνουν” οι χειροπρακτικές θεραπείες όπως η θεραπεία έλξης (ή αποσυμπίεσης) ή ορισμένες ηλεκτροθεραπείες όπως οι υπέρηχοι, οι ζώνες με μπανέλες για τη μέση και ορισμένα φάρμακα, όπως τα αντικαταθλιπτικά και τα μυοχαλαρωτικά» αναφέρει.

4 tips διαχείρισης του πόνου

«Ακόμη και αν έχετε χρόνιο πόνο στη μέση, είναι απολύτως δυνατό να συνεχίσετε να κάνετε πράγματα που αγαπάτε» διαβεβαιώνει η Δρ Sumi και προτείνει τεσσερα tips για τη διαχείριση του χρόνιου πόνου:

«να έχετε εμπιστοσύνη στη σπονδυλική σας στήλη και στην ικανότητά της να υποστηρίζει τις δραστηριότητές σας»· ο πόνος, εξηγεί, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η σπονδυλική στήλη έχει υποστεί βλάβη. «Απευθυνθείτε στους επαγγελματίες υγείας για συμβουλές αν δεν είστε σίγουροι ή χρειάζεστε καθοδήγηση»

«μάθετε πώς να διαχειρίζεστε τις εξάρσεις»· οι εξάρσεις μπορεί να έρχονται κατά διαστήματα και δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι επιβαρύνεται η σπονδυλική στήλη

«συνεχίστε ή ξεκινήσετε τη σωματική άσκηση σταδιακά, με χαμηλή ένταση αρχικά για μικρές χρονικές περιόδους»· η σωματική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει

«συζητήστε ανοιχτά τον χρόνιο πόνο σας στη μέση με τους επαγγελματίες σωματικής και ψυχικής υγείας» ώστε να διαμορφωθεί το κατάλληλο θεραπευτικό πλάνο.

Δείτε το βίντεο εδώ:

Πηγή: ygeiamou.gr

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Κάλεσμα Αρχιεπισκόπου στον Μητροπολίτη Πάφου να διαφοροποιήσει τη στάση του - «Δεν πρέπει να επανέλθει στον Μεσαίωνα»

• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη

• Υπουργικό Συμβούλιο: Εγκρίθηκαν οι 13 τροποποιήσεις για το δικαίωμα ψήφου από τα 17 - Δείτε αναλυτικά τι ισχύει

• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία

• Ανδρέας Γεωργίου-Σιμώνη Χριστοδούλου: Το φωτογραφικό άλμπουμ από το ταξίδι τους στην Ταϊλάνδη και τα καυτά φιλιά

• Απίστευτο περιστατικό στη Λεμεσό - Χαστούκισε ντελιβερά, του άρπαξε το κινητό και έγινε καπνός - Τι συνέβη



Γιατί ο Τατάρ θέλει να στείλει επιστολή στον ΓΓ ΟΗΕ πριν την κάθοδο της Ντι Κάρλο - Ολες οι λεπτομέρειες

Γιατί ο Τατάρ θέλει να στείλει επιστολή στον ΓΓ ΟΗΕ πριν την κάθοδο της Ντι Κάρλο - Ολες οι λεπτομέρειες

Επιστολή στον ΓΓ του ΟΗΕ σκέφτεται να αποστείλει ο Ερσίν Τατάρ πριν από την κάθοδο της Αναπληρώτριας Γενικής Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Ρόζμαρι Ντι Κάρλο, για να του εξηγήσει τις θέσεις του για τα όσα συζητήθηκαν και τα θέματα που τέθηκαν στη συνάντηση των δύο ηγετών, λέγοντας ότι δεν γνωρίζει «πώς θα του μεταφερθούν αυτά που συζητήθηκαν».

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top