Η υγεία, αν και δικαίωμα όλων των πολιτών, «απειλείται» ολοένα και περισσότερο μέρα με την μέρα, αφού δυστυχώς καταγράφεται παραβίαση των δικαιωμάτων τους σε κάποιες περιπτώσεις.
Μιλώντας στο ThemaOnline ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΟΣΑΚ και Πρόεδρος της ΟΠΑΚ, Δημήτρης Λαμπριανίδης, ανέφερε ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κύπρο αφού, αν και έχουν γίνει βήματα προόδου, δεν ήταν ικανοποιητικά.
«Δυστυχώς νιώθω ότι πολλοί επαγγελματίες υγείας αγνοούν τα δικαιώματα των ασθενών. Αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω είναι πως ένας επαγγελματίας υγείας, ο οποίος ξέρει πως μπορεί μια μέρα να βρεθεί και ο ίδιος στη θέση του ασθενή, δεν συμπεριφέρεται όπως ο ίδιος θα ήθελε να τoυ συμπεριφέρονται. Δεν μπορώ να καταλάβω πως κάποιοι άνθρωποι χάνουν την ανθρωπιά τους και συμπεριφέρονται με τέτοιο τρόπο», σημείωσε.
Αναφορικά με τα παράπονα των ασθενών, ο κ. Λαμπριανίδης ανέφερε ότι τα περισσότερα αφορούν κακή μεταχείριση και κακή συμπεριφορά ενώ αυξάνονται όσο αυξάνεται η ηλικία του ασθενή, κάτι που επιβεβαιώνει τον ηλικιακό ρατσισμό που υπάρχει στην Κύπρο.
«Η Κύπρος είναι μια χώρα που όσο μεγαλώνεις περιθωριοποίησε, υπάρχει λιγότερος σεβασμός στα δικαιώματα σου ενώ πρέπει να συμβαίνει το αντίθετο. Όπως ένα παιδί, και τα άτομα της τρίτης ηλικίας πρέπει να απολαμβάνουν προστασίας διότι είναι πολύ ευάλωτα, ειδικά αν χρειάζονται υπηρεσίες φροντίδας από άλλους», επεσήμανε.
Την ίδια στιγμή, ο κ. Λαμπριανίδης σημείωσε ότι δυστυχώς δεν είναι λίγες οι φορές που μέχρι και τα παιδιά των ηλικιωμένων είτε τους κακοποιούν είτε είναι αδιάφοροι.
«Όσο άσχημο και αν ακούγεται όμως, το παιδί ενός ηλικιωμένου δικαιούται να είναι αδιάφορο, αφού είναι ενήλικας και αν δεν θέλει να ασχολείται με τον γονιό του, είναι δικαίωμα του. Είναι η Πολιτεία που έχει υποχρέωση πρώτη να προστατευτεί τους ηλικιωμένους από οποιοδήποτε», πρόσθεσε.
«Φωνές» για υποστελεχωμένα τμήματα
Παράλληλα, ο κ. Λαμπριανίδης αναφέρθηκε στο πρόβλημα της υποστελέχωσης που αντιμετωπίζουν διάφορα τμήματα στα Δημόσια Νοσοκομεία.
«Τελευταία έχουμε λάβει αρκετά παράπονα για προβλήματα. Για παράδειγμα στο αιματολογικό του ΓΝ Λευκωσίας έχει μειωθεί ο αριθμός νοσηλευτών είτε λόγω αφυπηρετήσεων είτε λόγω μετακινήσεων είτε λόγω ασθενείας με αποτέλεσμα η ποιότητα της εξυπηρέτησης των ασθενών να έχει μειωθεί σημαντικά», επεσήμανε, τονίζοντας ότι ο ΟΚΥπΥ, ο οποίος διαχειρίζεται τα δημόσια νοσηλευτήρια, πρέπει να στελεχώσει τα τμήματα που υπάρχει πρόβλημα.
Ερωτηθείς αν μπορεί να υπάρξει βελτίωση των δεδομένων με συγκεκριμένες δράσεις, ο κ. Λαμπριανίδης επεσήμανε ότι σίγουρα μπορούν να γίνουν αρκετά και σίγουρα τα πράγματα μπορούν να καλυτερεύσουν.
«Έχει ήδη ιδιωτικά νοσηλευτήρια που εφαρμόζουν δικές τους πολιτικές για να προστατεύσουν την εξυπηρέτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ασθενών. Να δώσω παράδειγμα το Γερμανικό Ογκολογικό που έχει εφαρμοστεί τον θεσμό του συνηγόρου του ασθενή εντός του νοσοκομείου για να προστατεύσουν και να εξυπηρετούν καλύτερα τα δικαιώματα των ασθενών πελατών τους. Στα δημόσια νοσοκομεία πρέπει να το εφαρμόσει το Υπουργείο Υγείας», είπε καταληκτικά.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 22 Ιανουαρίου - Ο βίος του Αγίου
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις