ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠτΔ: Υποχρέωση της ΕΕ να συμβάλει ενεργά σε οριστική διευθέτηση του Κυπριακού

ΠτΔ: Υποχρέωση της ΕΕ να συμβάλει ενεργά σε οριστική διευθέτηση του Κυπριακού

Το Κυπριακό είναι κατεξοχήν ευρωπαϊκό ζήτημα και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κάθε συμφέρον, αλλά και υποχρέωση, να συμβάλει ενεργά μέσα από ένα πρωταγωνιστικό ρόλο για την οριστική διευθέτησή του, χρησιμοποιώντας, αξιοποιώντας όλα τα πολιτικοοικονομικά μέσα και εργαλεία που έχει στη διάθεσή της στο πλαίσιο και των ευρωτουρκικών σχέσεων, δήλωσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σε χαιρετισμό σε επετειακή εκδήλωση το βράδυ της Πέμπτης για τα 20χρονα της ένταξης.

Ο Πρόεδρος τόνισε ότι δεν διεκδικούμε τίποτα λιγότερο από ό,τι απολαμβάνουν οι συμπολίτες μας των υπολοίπων κρατών μελών της Ένωσής μας και σε αυτό το πλαίσιο επενδύουμε πολιτικά στην ουσιαστική στήριξη της Ευρώπης για τη νέα πρωτοβουλία που πετύχαμε να δρομολογήσουμε μέσα και από τις δικές μας ενέργειες, με τον διορισμό της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ.

Αναφέρθηκε και στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Απριλίου όπου επιτεύχθηκε διασύνδεση ουσιαστικής ενδεχόμενης προόδου στα Ευρωτουρκικά με ουσιαστικές εξελίξεις στο Κυπριακό, πάντοτε εντός του συμφωνημένου πλαισίου.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι το κεκτημένο μπορεί να λειτουργήσει ως η βάση πάνω στην οποία θα θεμελιώσουμε το κοινό μας μέλλον σε μια επανενωμένη Κύπρο, αλλά και γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του κεκτημένου, των αρχών και αξιών της αποτελεί την καλύτερη ασφαλιστική δικλείδα για την εφαρμογή μιας ενδεχόμενης λύσης του Κυπριακού.

Ο Πρόεδρος επανέλαβε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το βασικό μας στήριγμα στην προσπάθεια για επίτευξη ειρήνης στον τόπο μας και για εδραίωση του αισθήματος ασφάλειας και συνεργασίας στην ταραγμένη περιοχή της ευρύτερης Ανατολικής Μεσογείου και Μέσης Ανατολής.

Η ένταξη μας στην ΕΕ αποτέλεσε το επιστέγασμα μιας πολυετούς στρατηγικής επιδίωξης σε μια πορεία, όπου όλες οι Κυβερνήσεις κατέβαλαν επίπονες και επίμονες προσπάθειες, πάντα με την πολύτιμη αρωγή, συνεργασία και ουσιαστική συμπαράσταση της Ελληνικής Δημοκρατίας, σημείωσε περαιτέρω.

Όπως ανέφερε, επίσης, είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι η προστιθέμενη αξία που φέρνει μαζί της το οικοδόμημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποτελεί το σημαντικότερο συλλογικό επίτευγμα της ανθρωπότητας στη Γηραιά Ήπειρο από την εποχή του Διαφωτισμού.

Αναφέρθηκε σε κρίσεις που αντιμετωπίστηκαν με επιτυχία με τους εταίρους μας, όπως η οικονομική κατάρρευση της περασμένης δεκαετίας και πιο πρόσφατα η πανδημία του κορωνοϊού.

Οι όποιες προκλήσεις αντιμετωπίζονται πάντοτε μέσα σε πνεύμα συμβιβασμού και συνεργασίας, για το κοινό καλό, το καλό της Ένωσης και των πολιτών της, σημείωσε.

«Με τα όσα προανέφερα, δεν ισχυρίζομαι ότι η ΕΕ είναι μια κοινωνία αγγέλων, ούτε ότι ο λόγος και ρόλος κάποιων κρατών-μελών δεν είναι σαφώς πιο ισχυρός. Δεν έχω αυταπάτες. Έχω, όμως, την ξεκάθαρη θέση, την έντονη πεποίθηση, ότι η αντιμετώπιση των προκλήσεων από μικρά κράτη, ειδικότερα υπό κατοχή, όπως η πατρίδα μας, θα ήταν σαφώς πιο δύσκολη, ίσως αδύνατη, εκτός της ΕΕ», τόνισε.

Είπε ότι η Κυβέρνηση είναι θιασώτης μιας ακόμα πιο ισχυρής και ολοκληρωμένης Ευρώπης, αναφέροντας ότι η ΕΕ θα έχει ακόμη μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία αν προχωρήσει περαιτέρω η θεσμική της εμβάθυνση, αν αποκτήσει ακόμη περισσότερες κοινές πολιτικές, αν τα κράτη-μέλη εκχωρήσουμε ακόμη μεγαλύτερο μέρος της εθνικής μας κυριαρχίας στα υπερεθνικά θεσμικά όργανα.

«Η οικοδόμηση μιας ομοσπονδιακής Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι, κατά την άποψή μου, κάτι που επιτάσσει το συλλογικό μας συμφέρον στο σημερινό δύσκολο και συνεχώς μεταβαλλόμενο διεθνές πλαίσιο και κάτι που θα καταστήσει σαφώς και την Ευρωπαϊκή Ένωση πιο αποτελεσματική», ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Συνεχίζοντας επεσήμανε ότι οι πόλεμοι στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή, οι προκλήσεις της δίδυμης μετάβασης, πράσινης και ψηφιακής, το μεταναστευτικό, η ανάγκη ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητάς μας, οι επενδύσεις που πρέπει να γίνουν στους τομείς της έρευνας και της τεχνολογίας, αναδεικνύουν σαφώς την ανάγκη για περισσότερη Ευρώπη, αφού μπορούν να επιτευχθούν σαφώς πιο γρήγορα και πιο εύστοχα μέσα από την περαιτέρω θεσμική μας συνεργασία.

Και ακριβώς το ίδιο ισχύει, είπε, και για τη στρατηγική αυτονόμηση της Ένωσης, σε τομείς όπως η άμυνα, η ασφάλεια και η ενέργεια.

Ανέφερε ότι στόχος μας είναι να μην είμαστε μονοθεματικοί στις παρεμβάσεις μας και να μη μονοπωλεί το ενδιαφέρον μας στις Βρυξέλλες το Κυπριακό ή/και τα ευρωτουρκικά.

Στο πλαίσιο αυτό, πρόσθεσε, πρωτοβουλίες όπως η «Αμάλθεια» για ένα θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο προς τον δοκιμαζόμενο πληθυσμό της Γάζας, η πρωτοβουλία, μαζί με άλλα κράτη, για ουσιαστική στήριξη της Αιγύπτου και του Λιβάνου από την Ευρωπαϊκή Ένωση και οι κοινές μας επισκέψεις με την Πρόεδρο της Επιτροπής, αναδεικνύουν την προστιθέμενη αξία που φέρνει η μικρή Κύπρος στη μεγάλη οικογένεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αξιοποιώντας τη γεωγραφική της θέση, τις εξαίρετες σχέσεις της με όλα τα γειτονικά κράτη και το ικανότατο ανθρώπινο δυναμικό της.

Σε ό,τι αφορά την Κυπριακή Προεδρία της ΕΕ πρώτο εξάμηνο του 2026, ο ΠτΔ είπε ότι η χώρα μας θα έχει μια μοναδική ευκαιρία, ανάμεσα σε άλλα, να συμβάλει με απολύτως θετικό τρόπο, ως έντιμος διαμεσολαβητής, στη διασφάλιση της θεσμικής συνοχής και στην προώθηση όσο το δυνατόν περισσοτέρων νομοθετικών φακέλων, που θα διευρύνουν την προστιθέμενη αξία της ευρωπαϊκής ενοποιητικής διαδικασίας.

«Η αξιοπιστία μας ως εταίρου, είναι σημαντική και εργαζόμαστε διαρκώς για να την ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο. Μια τέτοια εξέλιξη ειλικρινά πιστεύω πως θα ενισχύσει και τις προσπάθειές μας για επίτευξη της υπ΄αριθμόν ένα προτεραιότητας μας, της επίλυσης του Κυπριακού, όπου φέτος δυστυχώς έχουμε την τραγική επέτειο των 50 χρόνων, μισού αιώνα, από την τουρκική εισβολή του 1974. Εξάλλου, η κατοχή της πατρίδας μας, η κατοχή ευρωπαϊκού εδάφους, αποτελεί ανοικτή πληγή στο σώμα ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ανέφερε.

Κατέληξε λέγοντας ότι ως Κύπριοι πολίτες αισθανόμαστε περήφανοι που ανήκουμε στο πλέον επιτυχημένο εγχείρημα ειρήνης στον κόσμο, το οποίο έχει σήμερα κατορθώσει να εξελιχθεί σε μια από τις ισχυρότερες οικονομίες στον πλανήτη, με ένα βαθύτατα ισχυρό αξιακό σύστημα και ένα αδιαμφισβήτητο γεωστρατηγικό αποτύπωμα.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Κάλεσμα Αρχιεπισκόπου στον Μητροπολίτη Πάφου να διαφοροποιήσει τη στάση του - «Δεν πρέπει να επανέλθει στον Μεσαίωνα»

• Ύστατη προσπάθεια ελληνικών πανεπιστημίων για να «σώσουν» από τις διαγραφές τους φοιτητές που πέρασαν το όριο

• Έναρξη συναντήσεων για τις φορολογικές οφειλές ποδοσφαιρικών Σωματείων - O όρος για να εξασφαλιστεί η συμμετοχή τους στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα

• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία

• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 22 Ιανουαρίου - Ο βίος του Αγίου

• Καταγγελία σοκ στη Θεσσαλονίκη: Μητέρα έδειρε τη 14χρονη κόρη της γιατί διαφωνεί με τη σχέση της - «Πήγε να με πνίξει» είπε η ανήλικη



Χαμένη στη μετάφραση η πολιτική ηγεσία - Αποπροσανατολισμός τα ΜΟΕ από την ουσία του Κυπριακού

Χαμένη στη μετάφραση η πολιτική ηγεσία - Αποπροσανατολισμός τα ΜΟΕ από την ουσία του Κυπριακού

Τα πάνω κάτω έφερε η πρόταση που κατέθεσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης στον Ερσίν Τατάρ στη συνάντηση της περασμένης Δευτέρας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top