Σημαντικές προκλήσεις για την κυπριακή οικονομία ακόμα και μετά την ολοκλήρωση του κυπριακού προγράμματος, βλέπει ο απερχόμενος επικεφαλής της αποστολής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για την Κύπρο, Μαρκ Λούις.
Μιλώντας σε τηλεδιάσκεψη με αφορμή την ολοκλήρωση της 8ης αξιολόγησης του κυπριακού προγράμματος, ο Μαρκ Λούις είπε ότι μια σημαντική πρόκληση για την Κύπρο είναι το ψηλό επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ), το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί προκειμένου οι τράπεζες να αρχίσουν να δανείζουν και πάλι τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και να προωθηθεί η ανάπτυξη.
«Το πρόγραμμα φέρνει αποτελέσματα» είπε, σημειώνοντας πως υπάρχει ανάκαμψη, τα δημόσια οικονομικά ενισχύονται και ο τραπεζικός τομέας σταθεροποιείται. Αυτά, είπε, «πιστώνονται στις προσπάθειες των κυπριακών αρχών και κυρίως του κυπριακού λαού».
Ωστόσο ο Μαρκ Λούις είπε πως κοιτώντας μπροστά, υπάρχουν ακόμα σημαντικές προκλήσεις που παραμένουν και θα συνεχίσουν τους επόμενους μήνες στο πλαίσιο του προγράμματος, αλλά και μετά από αυτό.
«Μια σημαντική πρόκληση είναι το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο τραπεζικό σύστημα» σημείωσε, προσθέτοντας πως είναι σημαντικό να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των ΜΕΔ καθώς σχετίζεται με την ανάπτυξη, τις θέσεις εργασίας και τα εισοδήματα.
Προς αυτή την κατεύθυνση, είπε, πρέπει να εφαρμοστούν πλήρως το νέο πλαίσιο αφερεγγυότητας και η νομοθεσία για τις εκποιήσεις, να επιλυθεί το πρόβλημα των τίτλων ιδιοκτησίας και να αρχίσει η πώληση δανείων.
Σε ό,τι αφορά τα δημόσια οικονομικά, ο απερχόμενος επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ για την Κύπρο είπε ότι τα αποτελέσματα είναι θετικά και υπάρχει βελτίωση, ωστόσο το δημόσιο χρέος παραμένει ψηλό και γι` αυτό είναι σημαντικό να συνεχίσει η εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών, διασφαλίζοντας, την ίδια ώρα, επαρκείς δημόσιες δαπάνες για την προστασία των φτωχών στρωμάτων του πληθυσμού και τη στήριξη της ανάπτυξης.
Ειδικότερα για την προώθηση της ανάπτυξης, ο Μαρκ Λούις είπε ότι θα πρέπει να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση του επιχειρηματικού και ρυθμιστικού περιβάλλοντος που θα διευκολύνει την οικονομική δραστηριότητα για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις