Η AstraZeneca ανακοίνωσε χθες ότι ξεκίνησε την παγκόσμια απόσυρση του εμβολίου της για τον COVID-19.
Το Themaonline, με αυτή την αφορμή επικοινώνησε με τον καθηγητή μικροβιολογίας, Δρ. Πέτρο Καραγιάννη ο οποίος ανέφερε ότι «δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας από την απόσυρση του εμβολίου AstraZeneca, διότι οι παρενέργειες από την χορήγηση του εμβολίου ήταν δύο – τρεις εβδομάδες και μετά από μια τριετία έχει παρέλθει ο κίνδυνος».
Παράλληλα όπως σημείωσε, «οι παρενέργειες ήταν πολύ σπάνιες που υπολογίζεται ότι ήταν δύο με τρεις σε 100 χιλιάδες δόσεις του εμβολίου».
Ο λόγος απόσυρσης του, σύμφωνα με τον Δρ. Καραγιάννη, είναι «λόγω της κακής δημοσιότητας την οποία πήρε το εμβόλιο, αρκετές κυβερνήσεις σταμάτησαν να το χορηγούν στους πολίτες τους».
Όπως συμπλήρωσε, με αυτές τις ενέργειες «μειώθηκαν οι πωλήσεις της εταιρείας κι έτσι η εταιρεία δεν ήταν διατεθειμένη να επικαιροποιήσει το εμβόλιο ώστε να είναι αποτελεσματικό και για τις παραλλαγές του ιού με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να το αποσύρει».
Οι εταιρείες MRNA, έχουν πιο καλά επικαιροποιημένα εμβόλια τα οποία χρησιμοποιούνται αυτή την στιγμή.
«Οι παρενέργειες ήταν γνωστές από τον πρώτο χρόνο αλλά επειδή δεν ήταν οικονομικά συμφέρον στην εταιρεία να συνεχίσει, έτσι το αποσύρει».
Το εμβόλιο της AstraZeneca δημιουργήθηκε για το αρχικό στέλεχος του κορωνοϊού το οποίο εξαφανίστηκε ενώ προέκυψαν και νέα στελέχη τα οποία διαφεύγουν της ανοσίας που προκαλεί το εμβόλιο.
Ερωτηθείς κατά πόσο οι πολίτες εμβολιάζονται κατά του κορωνοϊού, ο κ. Καραγιάννης ανέφερε ότι «η κυβέρνηση έχει διαθέσει αρκετά εμβόλια εκ των οποίων έχει χορηγηθεί μόνο το 1/5 το οποίο υπολογίζεται γύρω στις 35 χιλιάδες από το φθινόπωρο του 2023 μέχρι σήμερα».
Τέλος όπως σημείωσε, «δεν βλέπω τον λόγο που γίνεται τόσος ντόρος για ένα εμβόλιο το οποίο στις αρχές της πανδημίας απεδείχθη καθοριστικό στον περιορισμό της».
Το Themaonline επικοινώνησε επίσης και με τον καθηγητή Μοριακής Ιολογιάς του Πανεπιστημίου Κύπρου, Δρ. Λεόντιο Κωστρίκκη, ο οποίος ανέφερε ότι «δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας επειδή η απόσυρση γίνεται για καθαρά οικονομικούς λόγους της εταιρείας, διότι δεν υπάρχει ζήτηση του προϊόντος και πλέον υπάρχουν καλύτερα εμβόλια στο παζάρι όπως το MRNA το οποίο παράγει η Moderna και η Pfizer.
Παράλληλα όπως σημείωσε και ο κ. Κωστρίκκης οι παρενέργειες είναι περίπου 30 φορές λιγότερες στα εμβόλια του MRNA σε σχέση με το εμβόλιο της AstraZeneca στο οποίο υπήρχαν 3 επεισόδια θρόμβωσης ανά 100 χιλιάδες εμβολιαζόμενους, κατέληξε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Ελπίδα Ιακωβίδου: Βρέθηκε σε εκδήλωση στη Λευκωσία με την πρώην σύντροφο του Τζώνη Καλημέρη
• Αερόσακοι Takata: Πώς απαντούν οι αντιπροσωπείες αυτοκινήτων για τις χρεώσεις στον έλεγχο;
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις