Ως μια ενθαρρυντική εξέλιξη θεωρεί ο Υπουργός Οικονομίας Χάρης Γεωργιάδης την μείωση της ανεργίας στο 14,7%, διαμηνύοντας την ίδια ώρα πως για την Κυβέρνηση, η ανεργία παραμένει σε «απαράδεκτα υψηλά επίπεδα» και συνεχίζει τις προσπάθειες, με υπευθυνότητα και σοβαρότητα, για έξοδο από την ύφεση.
Σε δηλώσεις στη Λεμεσό και σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας της Στατιστικής Υπηρεσίας για την ανεργία, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως «έστω το συμβολικό γεγονός της μείωσης, για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, κάτω από το όριο του 15% είναι σημαντικό», τονίζοντας ωστόσο πως «για εμάς η ανεργία παραμένει σε απαράδεκτα υψηλά επίπεδα, αλλά τουλάχιστον διαφαίνεται πως είμαστε στο σωστό δρόμο».
Η ανάκαμψη της οικονομίας, η έξοδος από την ύφεση και η επάνοδος σε ρυθμούς ανάπτυξης είναι η μόνη οδός που θα οδηγήσει σταδιακά στην αποκλιμάκωση της ανεργίας, κάτι που όπως διαφαίνεται έχει ήδη αρχίσει να συμβαίνει, συμπλήρωσε.
Υπέδειξε παράλληλα πως «πρέπει όμως να κρατήσουμε την πορεία, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, να συνεχίσουμε σε αυτές τις γραμμές της δύσκολης, φιλόδοξης αλλά υπεύθυνης οικονομικής πολιτικής».
Οι ίδιες προϋποθέσεις απαιτούνται και για την αποκλιμάκωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, πρόσθεσε ο Υπουργός Οικονομικών, προσθέτοντας ότι «και αυτό το ζήτημα, που αποτελεί πράγματι πρόκληση για τις τράπεζες, χρειάζεται, μεταξύ άλλων, μια οικονομία που να ανακάμπτει, μια οικονομική δραστηριότητα που να διευρύνεται και με αυτόν τον τρόπο θα ενισχύεται και η δυνατότητα του ιδιωτικού δανεισμού, ο οποίος παραμένει σε υψηλά επίπεδα».
«Έχουμε και σε αυτό το μέτωπο θετικές ενδείξεις αλλά πρέπει βεβαίως η προσπάθεια να συνεχιστεί», συμπλήρωσε.
Κληθείς να σχολιάσει επίσης έγγραφο διαβούλευσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στο οποίο αναφέρεται ότι η Κύπρος κατέχει το υψηλότερο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων, ο Χάρης Γεωργιάδης είπε πως «η αντιμετώπιση κι αυτού του προβλήματος απαιτεί χρόνο και κυρίως μια οικονομία που να ανακάμπτει, μια οικονομία που να έχει εξέλθει από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης και να είναι ξανά σε ρυθμούς ανάπτυξης».
«Χρειάζονται βεβαίως και άλλα εργαλεία τα οποία πολύ πρόσφατα έχουμε θεσπίσει με τις νέες νομοθεσίες και χρειάζεται βεβαίως και εντατική προσπάθεια από τις ίδιες τις τράπεζες», είπε και εξέφρασε την άποψη πως αποτελεί «ένα διαχειρίσιμο πρόβλημα, με την προϋπόθεση - και αυτό ήταν το μήνυμα του ΔΝΤ και συμφωνώ απόλυτα - πως θα συνεχιστούν οι προσπάθειες με την ίδια ένταση».
Σε σχέση με τη θετική αξιολόγηση του ΔΝΤ που επιτρέπει την αποδέσμευση της επόμενης δόσης, ο Υπουργός Οικονομικών είπε πως αυτό ήταν αναμενόμενο και «επιβεβαιώνει τη σωστή πορεία της Κυπριακής οικονομίας, το γεγονός ότι το πρόγραμμα μεταρρύθμισης και εξυγίανσης είναι σε ικανοποιητική τροχιά εφαρμογής».
Εκφράζοντας την ελπίδα ότι ανάλογα θετικά μηνύματα διεθνώς θα επαναλαμβάνονται για την οικονομία μας, ο κ.Γεωργιάδης είπε πως αυτό αποτελεί κι ένα «θετικό σινιάλο» και σε σχέση με τον στόχο της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων.
«Παρόλα αυτά η προσπάθεια θα συνεχιστεί με σοβαρότητα και υπευθυνότητα και δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού ή χαλάρωσης προκειμένου να ενισχύσουμε και να διασφαλίσουμε αυτή τη θετική προοπτική που έχει δημιουργηθεί», είπε ο Χάρης Γεωργιάδης.
Οι δηλώσεις του Υπουργού έγιναν στο περιθώριο του Ετήσιου Συνεδρίου της PwC Κύπρου και όπως ο ίδιος ανέφερε, «πέραν από τα μηνύματα που είχα εγώ την ευκαιρία να στείλω, ότι οι προσπάθειες για μεταρρύθμιση και εξυγίανση της οικονομίας μας θα συνεχιστούν, έλαβα επίσης ενθαρρυντικά μηνύματα σε σχέση με τις προοπτικές του στρατηγικής σημασίας τομέα των επιχειρηματικών και οικονομικών υπηρεσιών, που είναι ένας τομέας που άντεξε την περίοδο της κρίσης και ήδη καταγράφει σημαντικότατες προοπτικές και που η κυβερνητική πολιτική αποδίδει σε αυτόν τον τομέα τεράστια σημασία».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Ο όρος «φιλία» - Αυτοί είναι οι τρεις τύποι φιλίας που εξασφαλίζουν ειλικρινείς σχέσεις
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις