Την απόρριψη της αναπομπής εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας πρότασης περί Αστυνομίας νόμου σχετικά με την παροχή δυνατότητας στον Αρχηγό της Αστυνομίας, κατόπιν έγκρισης του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, να διορίζει οποιοδήποτε μέλος της Αστυνομίας Κύπρου ως εξειδικευμένο μέλος της, αναλόγως των προσόντων και της πείρας του, αποφάσισε την Τετάρτη η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών
Στην παρέμβασή του ενώπιον των μελών της επιτροπής, εκπρόσωπος του Υπουργείου Δικαιοσύνης είπε εξηγώντας τους λόγους της αναπομπής ότι οι αλλαγές που έχουν επέλθει στον νόμο σε σχέση με τον προηγούμενο που ψηφίστηκε το 2021 δεν θεραπεύουν την αντισυνταγματικότητα που είχε κρίνει το Ανώτατο, ενώ εξακολουθεί να δημιουργείται μια παράλληλη διαδικασία διορισμού στην Αστυνομία εξειδικευμένων μελών που οδηγεί σε άνιση μεταχείριση.
Συμπλήρωσε ότι οι θέσεις των εξειδικευμένων μελών της Αστυνομίας διακρίνονται από τις θέσεις του Ειδικού Αστυνομικού και του Αστυφύλακα, αποτελούνται από συγκεκριμένες ειδικότητες που καθορίζονται ρητά στον εκάστοτε προϋπολογισμό και αφορούν σε κατόχους συγκεκριμένων ακαδημαϊκών προσόντων και υπηρεσίες που δεν μπορούν να εξασφαλιστούν από την Αστυνομία με τη συνήθη διαδικασία προσλήψεων.
Είπε ακόμη ότι αν ψηφιστεί ο νόμος θα επιβαρυνθεί ο προϋπολογισμός του κράτους λόγω της δημιουργίας νέων ειδικοτήτων για τους διασώστες και τους χειριστές βαρούλκων, ενώ ενδέχεται να υπάρξουν αντίστοιχα αιτήματα από πρόσωπα άλλων ειδικοτήτων.
Στις δηλώσεις του μετά το τέλος της συζήτησης, ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Βουλευτής ΔΗΣΥ, Νίκος Τορναρίτης είπε ότι η Επιτροπή επιμένει στην ορθότητα της ψήφισης της πρότασης νόμου που έχει κατατεθεί και η οποία, όπως είπε, δίνει τη δυνατότητα στον Αρχηγό της Αστυνομίας να ανταμείβει λειτουργούς που εκτίθενται σε κίνδυνο κατά την προστασία του δημοσίου συμφέροντος.
«Για αυτόν ακριβώς τον λόγο θεωρούμε και καλούμε και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά και την Κυβέρνηση και την Αστυνομία, να αποδεχθούν την ομόφωνη εισήγηση της Επιτροπής Νομικών», σημείωσε.
Ο μεμονωμένος σοσιαλιστής Βουλευτής και εισηγητής της πρότασης νόμου Κωστής Ευσταθίου ανέφερε στις δικές του δηλώσεις ότι η αναπομπή για τα εξειδικευμένα μέτρα της Αστυνομίας έχει απορριφθεί, προσθέτοντας ότι η πρόταση νόμου τείνει στο να εξασφαλίζει τα ίδια δικαιώματα στους κατόχους εκπαιδευτικών τίτλων με τους κατόχους ακαδημαϊκών, κατά συνέπεια δεν υπάρχει λόγος αποδοχής της αναπομπής.
Σημείωσε ταυτόχρονα ότι θα πρέπει να καυτηριαστεί η θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας στην επιστολή του προς την Επιτροπή, όπου, σύμφωνα με τον κ. Ευσταθίου, γίνεται λόγος για υφαρπαγή της νομοθετικής πρωτοβουλίας εκ μέρους της Βουλής, προσθέτοντας ότι η Βουλή έκανε το καθήκον της και πως έχει κάθε δικαίωμα νομοθετικής πρωτοβουλίας επί παντός ζητήματος το οποίο μπορεί να ψηφίσει.
«Αυτή η φράση μόνο πρόβλημα δημιουργεί και θα πρέπει να επαναθεωρήσει τη θέση του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας», συμπλήρωσε, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενός κράτους δικαίου, ψηφίζει τις νομοθεσίες, είτε αυτές προέρχονται από την εκτελεστική εξουσία με νομοσχέδια, είτε από τη δική της νομοθετική πρωτοβουλία.
«Ουαί και αλίμονο αν δεχτούμε τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, είναι κάτι που θέτει σε κίνδυνο την ίδια τη δημοκρατία», τόνισε καταληκτικά.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις