Την συγκλονιστική ιστορία που έζησε στα 13 του χρόνια, διηγήθηκε στο ThemaOnline, ο 32χρονος Κώστας Γεωργίου από την Λάρνακα, ο οποίος έχασε τρία δάχτυλα και μισή παλάμη από τις κροτίδες, θέλοντας να στείλει το δικό του μήνυμα στους νέους που ασχολούνται με το επικίνδυνο αυτό έθιμο του Πάσχα και να τονίσει πως μια άτυχη στιγμή τον βασανίζει μέχρι και σήμερα, 19 χρόνια μετά.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιστοσελίδα μας, ο 32χρονος τόνισε αρχικά ότι ως έφηβος δεν είχε ασχολία με μεγάλες κροτίδες. «Όσο θυμάμαι τον εαυτό μου, δεν ασχολήθηκα ποτέ με κροτίδες, το μοναδικό πράγμα που ασχολούμουν ήταν με μικρά πυροτεχνήματα και αστεράκια. Αθώα πράγματα και όχι μεγάλες κροτίδες», είπε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τα όσα μας ανέφερε, ήταν Πάσχα του 2005, ανήμερα Πρωτομαγιάς, όταν για τον -τότε- 13χρονο, ξημέρωσε μια μοιραία μέρα που ούτε ο ίδιος ήξερε πως θα του σημάδευε την ζωή.
«Ήταν ημέρα της Ανάστασης, εγώ με την οικογένεια μου γιορτάσαμε το Πάσχα και το απόγευμα όταν επιστρέψαμε στο σπίτι μας είπα στους δικούς μου ότι θα πάω να βρω τους φίλους μου στο πάρκο. Σαν ήμασταν εκεί είπαμε να πάμε στο Δημοτικό για να δούμε πως ήταν η λαμπρατζιά. Εκεί βρήκαμε δυο άλλα παιδιά. Ένας από αυτούς έβγαλε μια αυτοσχέδια κροτίδα από την τσέπη του και κατευθείαν εγώ τον ρώτησα που την βρήκε, όταν μου απάντησε εγώ του είπα ψέματα ότι είναι δική μου και έτσι μου την έδωσε. Την πήρα στα χέρια μου ξεκίνησα να την επεξεργάζομαι», δήλωσε αρχικά.
Ακολούθως είπε ότι: «Στην κροτίδα υπήρχε μια μικρή τρύπα και έτσι εγώ πήγα να βάλω αστεράκι για να δημιουργήσω φυτίλι. Στην αρχή δεν έμπαινε και σκέφτηκα να μεγαλώσω την τρύπα, έτσι βρήκα μια σπόντα και την έβαλα μέσα. Άρχισα να την χτυπώ στο έδαφος και στην τέταρτη ή Πέμπτη φορά ακούστηκε μια μεγάλη έκρηξη, αυτόματα εγώ έκλεισα τα μάτια μου, νόμιζα ότι δεν έπαθα κάτι αλλά όταν τα άνοιξα, δυστυχώς έλειπαν τρία δάχτυλα και μισή παλάμη».
Συνεχίζοντας την περιγραφή του τόνισε: «Οι φίλοι μου έτρεξαν να μου φέρουν βοήθεια, με πήραν στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας και από εκεί μεταφέρθηκα σε ιδιωτική κλινική στη Λεμεσό. Οι γονείς μου όταν έμαθαν ότι ο 13χρονος που τραυματίστηκε από κροτίδα ήμουν εγώ, αμέσως σοκαρίστηκαν. Ήρθαν στο νοσοκομείο να με δουν. Η μητέρα μου έκλαιγε και με ρώτησε αν είμαι καλά. Της είπα ναι, “μάμα είμαι καλά”. Ο Πατέρας μου δεν είπε κάτι, στεκόταν από πάνω μου και μου είπε “μεν φοάσαι γιε μου, ούλλα εν να παν καλά”. Εκείνη την στιγμή δεν ένιωθα κάτι»
Αποτέλεσμα από των πιο πάνω, ήταν ο Κώστας να χρειαστεί να υποβληθεί σε περίπου 30 χειρουργεία για να αποκατασταθεί η βλάβη, όμως μέχρι και σήμερα αντιμετωπίζει προβλήματα στην καθημερινότητα του.
Οι δυσκολίες που αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει μέχρι σήμερα
«Μου πήρε πολύ καιρό για να επανέλθω σε μια κανονικότητα. Μέχρι σήμερα έχω δυσκολίες, όπως για παράδειγμα να κουμπώσω το πουκάμισο μου, ή να δέσω τα παπούτσια μου. Χρειάζομαι βοήθεια και αυτό θα το έχω για μια ζωή, ξέρω ότι δεν θα αλλάξει κάτι. Μέχρι να πεθάνω θα ζητώ βοήθεια, για απλά πράγματα που όλοι τα θεωρούν εύκολα», σημείωσε.
Ακόμα, ο Κώστας μίλησε και για την ώρα που έπρεπε να υπηρετήσει την πατρίδα, τονίζοντας ότι: «Στα 18 μου, όταν πήγα στρατό, βγήκα αμέσως Ι5, γιατί έλειπαν τα δάχτυλα από το χέρι μου».
Τις ιδέες δυσκολίες ωστόσο αντιμετώπισε και όταν έψαχνε δουλειές, καθώς όπως δήλωσε ο ίδιος: «Όπου πήγαινα και έβλεπαν το χέρι μου, έλεγαν ότι δεν μπορούσα να τους εξυπηρετήσω στο 100% και έτσι δεν με προσλάβανε κανείς. Δυσκολεύτηκα πάρα πολύ στο να βρω μια δουλειά».
«Σήμερα εργάζομαι σε μια εταιρία στη Λάρνακα σαν part time, όπου είμαι βοηθός του υπεύθυνου της αποθήκης», συμπλήρωσε στη συνέχεια.
O ιδιαίτερος τρόπος που διηγείται την ιστορία στους νέους
Ο ίδιος, όπως μας δήλωσε, όταν διηγείται την ιστορία του σε νέους, θέλει αρχικά να βάζει το τραυματισμένο χέρι του την τσέπη και να ξεκινά να τους λέει πως όλα αυτά τα έζησε ένας φίλος του. Ακολούθως, τους ρωτάει αν θέλουν να τον γνωρίσουν με σκοπό να του απαντήσουν «ναι» και να τους δείξει το χέρι του, αποκαλύπτοντας τους πως πρόκειται για τον ίδιο, με τους νεαρούς να τον παρακολουθούν προβληματισμένοι.
«Όταν ξεκινώ να τους λέω την ιστορία , ρωτάω τους νέους την πρώτη τους σκέψη για το Πάσχα. Οι απαντήσεις που παίρνω αμέσως είναι λαμπρατζιά και κροτίδες. Έτσι ξεκινάω να τους λέω την ιστορία, που υποτίθεται την έζησε κάποιος φίλος μου, με το χέρι μου κρυμμένο στην τσέπη», είπε χαρακτηριστικά.
«Στη συνέχεια», συμπλήρωσε, «ρωτάω αν θέλουν να γνωρίσουν αυτό τον φίλο μου και ακούω κάποιους να απαντούν ψιθυριστά, “ναι θέλουμε να τον δούμε". Εκείνη την ώρα βγάζω το χέρι μου από την τσέπη και τους λέω, ο φίλος μου εγώ είμαι. Βλέπω τα μάτια τους προβληματισμένα, γιατί έχουν μπροστά τους ένα ζωντανό παράδειγμα. Καταλαβαίνω ότι με νιώθουν και ότι η ιστορία μου τους αγγίζει.»
«Πρέπει να καταργηθεί το έθιμο – Είναι ένας πόλεμος»
Ερωτηθείς για το αν πιστεύει πως το έθιμο των κροτίδων πρέπει να καταργηθεί εντελώς, ο 32χρονος απάντησε: «Θεωρώ ότι πρέπει να καταργηθεί. Δεν είναι έθιμο, αλλά είναι ένας πόλεμος. Πας στην εκκλησία για να ακούσεις την Ανάσταση, αλλά ακούς βόμβες, λες και γίνεται πόλεμος. Ναι πρέπει να καταργηθεί»
Το δικό του μήνυμα
Θέλοντας να στείλει το δικό του μήνυμα σε όσους κάνουν χρήση κροτίδων ο Κώστας τονίζει: «Το μήνυμα που θέλω να στείλω σε όλα τα άτομα που ασχολούνται με τις κροτίδες, ανεξαρτήτως ηλικίας, είναι να μείνουν όσο γίνεται πιο μακριά, γιατί δεν γίνεται για ένα “μπάμ” να στιγματιστούν οι ίδιοι αλλά και οι άνθρωποι, οι οποίοι βρίσκονται γύρω τους. Είναι κρίμα από τον θεό και εγώ είμαι ένα ζωντανό παράδειγμα».
Το μήνυμα του Κώστα Γεωργίου pic.twitter.com/iIPFscSax2
— ToThemaOnline (@tothemaonline) April 28, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις