Μια δημόσια υπηρεσία που λειτουργούσε για χρόνια κάτω απ’ το ραντάρ με τον περισσότερο κόσμο να αγνοεί καν την ύπαρξή της (ανάμεσά τους και ο γράφων) έγινε διαβόητη διάσημη με τον καθαρά κυπριακό τρόπο: για όλους τους λάθος λόγους!
Η Υπηρεσία Μεταλλείων μάθαμε πως είναι υπεύθυνη, εκτός από τα προφανή Μεταλλεία και Λατομεία, και για “τον έλεγχο της εισαγωγής, αποθήκευσης, πώλησης και χρήσης των εκρηκτικών υλών, πυροτεχνημάτων και πυρομαχικών”. Επίσης ήταν υπεύθυνη για δύο πυρκαγιές σε δασικές εκτάσεις του νησιού μέσα σε ένα 24ωρο. Ναι, δύο. Κάτι που πολύ πιθανό να σπάει κάποιου είδους ρεκόρ αν το ψάξουν. Χρυσό μετάλλιο για την Υπηρεσία Μεταλλείων, ακούγεται legit δεν νομίζετε;
Στη μία μάλιστα ήταν κυριολεκτικά ο δράστης. Πήγαν λέει την Τετάρτη σε λατομείο σε δάσος της Λεμεσού για να καταστρέψουν φωτοβολίδες (γιατί βγάζει πολύ νόημα από όλα τα λατομεία να πας σ’ αυτό που είναι μέσα στο δάσος), μία δεν την είχαν αφοπλίσει, εξερράγη και ξέσπασε φωτιά που ήταν υπό έλεγχο -όπως δήλωναν με καμάρι- μέχρι που δεν ήταν. Καλά θα ρωτήσετε, αφού υποτίθεται πως είναι η δουλειά τους, πώς διάολο τους ξέφυγε κάτι τέτοιο; Ήταν η κακιά στιγμή; Αναποδιά; Ο ανάδρομος Ερμής; Η απάντηση είναι δυστυχώς πολύ πιο πεζή (και εντελώς this-is-Cyprus shit) και τη δίνει το ρεπορτάζ του Άγγελου Νικολάου στον “Φ”: Η αχρήστευση των πυροτεχνημάτων γίνεται παρουσία πυροτεχνουργών της Αστυνομίας που αποτελείται από εννέα εκπαιδευμένα μέλη. Η Υπηρεσία Μεταλλείων αποτάθηκε στην ομάδα, εκείνη απάντησε θετικά, νοουμένου ότι καλυφθούν από την Υπηρεσία τα έξοδα διακίνησης και τα υπερωριακά της 9μελούς ομάδας των πυροτεχνουργών, που ανέρχονταν σε μερικές χιλιάδες ευρώ.
Η Υπηρεσία Μεταλλείων αρνήθηκε να καταβάλει το οποιοδήποτε κονδύλι και προχώρησε μόνη της έχοντας πρώτα αποσπάσει τις ανάλογες συμβουλές από την Αστυνομία (φαντάζομαι θα τσέκαραν και κανένα how-to βίντεο στο YouTube) και χωρίς να ενημερώσει το Τμήμα Δασών ότι το λατομείο εφάπτεται κρατικής δασικής γης για να μην φάνε πόρτα. Άρα όπως φαντάζομαι ότι το ψυλλιαστήκατε ήδη, η επιχείρηση ήταν λίγο-πολύ μια καταστροφή που περίμενε να συμβεί. Και συνέβη.
Η φωτιά άργησε να τεθεί υπό έλεγχο, λόγω -μαντέψτε!- της έλλειψης πτητικών μέσων πυρόσβεσης, αφού η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη δεσμεύτηκε ότι η χώρα θα αποκτήσει τα ολόδικά της πυροσβεστικά αλλά σε βάθος χρόνου και προσευχόμενοι να μην σπάσει ο διάολος το ποδάρι του και καούμε νωρίτερα (που το έσπασε αλλά διάολος είναι αυτός, είναι να του έχεις εμπιστοσύνη;). Αλλά μην ανησυχείτε, η κυβέρνηση συγκαλεί συσκέψεις επί συσκέψεων για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών με την ελπίδα πως οι τελευταίες θα... αυτοπυρποληθούν από τη βαρεμάρα. Επόμενο βήμα φαντάζομαι η σύσταση κάποιου Συμβουλίου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών ή κανενός Υφυπουργείου Φυσικών Καταστροφών (άραγε θα εμπίπτει στη δικαιοδοσία του και η ίδια η κυβέρνηση;) για να διορίσουμε καμιά ντουζίνα ακόμα “υποστηρικτές και φίλους” που δεν χωράνε στο προεδρικό.
Η δεύτερη πυρκαγιά ξέσπασε την επομένη (Πέμπτη) στο Χα Ποτάμι (γελάει κι αυτό με τα χάλια μας) αλλά από ρίψη πυροτεχνημάτων σε εκδήλωση ξενοδοχείου της περιοχής με την αναθεματισμένη έγκριση της Υπηρεσίας Μεταλλείων. Μάλιστα το “πρόγραμμα” των ρίψεων είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα της Υπηρεσίας ώστε να γνωρίζουμε εκ των προτέρων ποιος παντρεύεται, βαπτίζει, αποφοιτά, έχει γενέθλια ή απλά γαμάει και θέλει να το μάθει όλη η ευρύτερη περιοχή με τον πλέον κραυγαλέο, ξιπασμένο, ματαιόδοξο, αρχοντοχωριάτικο και ριψοκίνδυνο τρόπο. Σημειώστε πως μέχρι τις 18 Μαΐου ήταν προγραμματισμένες ακόμα 10(!) ρίψεις πυροτεχνημάτων σε περιοχές που έχει παραχωρηθεί άδεια από την Υπηρεσία Μεταλλείων όμως σε μια σπάνια αναλαμπή... οξυδέρκειας εκ μέρους του κράτους αποφασίστηκε να ανακληθούν όλες οι άδειες. Βέβαια, κανείς δεν μπήκε στον κόπο να μας εξηγήσει γιατί δίνονταν εξαρχής οι άδειες για ένα τόσο ανόητο και βλαβερό έθιμο που όχι μόνο δεν χρησιμεύει απολύτως πουθενά (πέρα ίσως από το να παραφουσκώνει εγώ και να χαϊδεύει υπερμεγέθεις ματαιοδοξίες) αλλά ταυτόχρονα προκαλεί οχληρία στους περίοικους, τρόμο στα κατοικίδια και -καλή ώρα- πυρκαγιές σε γειτονικά δάση. Ελπίζουμε τουλάχιστον με αυτή την αφορμή να δοθεί ένα οριστικό τέλος (και) σ’ αυτό το χωρκατιλίκι (ναι, θα μου πείτε, όπως δόθηκε και στις λαμπρατζιές που είναι βασικά τα πυροτεχνήματα των λαϊκών στρωμάτων).
Παραδόξως η Υπουργός Γεωργίας έθεσε σε διαθεσιμότητα τον Διευθυντή της Υπηρεσίας Μεταλλείων ενώ κάτω από κανονικές (διάβαζε κυπριακές) συνθήκες θα έπαιρνε προαγωγή. Και μετάλλιο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Σοβαρός τραυματισμός 84χρονου μοτοσικλετιστή μετά από τροχαίο - Ο οδηγός εγκατέλειψε την σκηνή
• Θρήνος: Πέθανε γνωστός Έλληνας Youtuber από ανακοπή - Ήταν μόλις 35 χρονών
• Χριστίνα Παυλίδου: Η υπόσχεση που έδωσε στην κόρη της Μαρία και η αναφορά στην Άλκηστη
• Netflix: Αυξήσεις στις τιμές σε Κύπρο και Ελλάδα - Δείτε το κόστος στα νέα πακέτα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις