Στο μικροσκόπιο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας βρέθηκαν σήμερα οι διαδικασίες, τα πρωτόκολλα και οι πρακτικές, που ακολουθούνται σε σχέση με τη διαχείριση σορών στα νεκροτομεία, καθώς και για τη διοικητική δομή των εργαζομένων σε αυτά.
Το θέμα τέθηκε υπό τη μορφή αυτεπάγγελτης εξέτασης, με απόφαση της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, στη σκιά του πρόσφατου περιστατικού του εντοπισμού σορού βρέφους σε κάδο απορριμμάτων του νεκροτομείου του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας.
Σε δηλώσεις του, μετά από την ολοκλήρωση της συζήτησης, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας, Κώστας Κωνσταντίνου, είπε πως το θέμα είχε συζητηθεί ξανά πριν από λίγο καιρό και τα μέλη της Επιτροπής είχαν ζητήσει από το Υπουργείο Υγείας να ξεκαθαρίσει επιτέλους και το θέμα των πρωτοκόλλων, αλλά και το τι πραγματικά συμβαίνει σε ένα χώρο και αναφέρθηκε σε περιστατικά, τα οποία πραγματικά δεν τιμούν και δεν περιποιούν τιμή ούτε στο χώρο της υγείας, αλλά ούτε και στο κράτος.
Δυστυχώς, είπε, “οι πρακτικές και οι συμπεριφορές, οι οποίες υπάρχουν μεταξύ των ιδίων των ιατροδικαστών οι διαπροσωπικές και οι μεταξύ τους σχέσεις δεν είναι και οι καλύτερες. Τα όσα έχουν επισυμβεί τελευταία, με αφορμή το συγκεκριμένο θέμα, που απασχόλησε δημόσια την κοινή γνώμη, για το βρέφος που εντοπίστηκε στα σκουπίδια στο νεκροτομείο, αλλά και οι πρακτικές συμπεριφορές, οι οποίες βλέπουν το φως της δημοσιότητας και μέσα από καταγγελίες για αρνήσεις, οι οποίες υπάρχουν από πλευράς συγκεκριμένων ιατροδικαστών, με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των συγγενών των νεκρών, αλλά και πολλές φορές η μετάκληση ξένων εμπειρογνωμόνων ιατροδικαστών, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται και το κράτος, αλλά και τα οποιαδήποτε άλλα παρεπόμενα έχουν σχέση με τέτοιου είδους συμπεριφορές”.
Όπως είπε ο κ. Κωνσταντίνου, “τα όσα συμβαίνουν και απασχολούν και το νεκροτομείο Λευκωσίας, αλλά ασφαλώς και τα άλλα νοσοκομεία, όπου φαίνεται ξεκάθαρα ότι με τα όσα έχουν ειπωθεί σήμερα από τους λειτουργούς του Υπουργείου, δεν υπάρχουν συγκροτημένες διαδικασίες πρωτοκόλλων, που να έχουν σχέση με τη διοίκηση, αλλά και τα όποια ζητήματα έχουν σχέση με θεσμοθετημένες διαδικασίες”.
Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέλλα Μισιαούλη, είπε ότι είναι απαράδεχτο να μην υπάρχει στο νεκροτομείο και ειδικά στην ιατροδικαστική ούτε διοικητική δομή, ούτε ποιοτικός έλεγχος, αλλά ούτε και πρωτόκολλα.
«Είναι ένα θέμα πολύ σοβαρό. Σήμερα αναμέναμε από το Υπουργείο Υγείας να έρθουν να μας καταθέσουν έστω και κάποια από αυτά τα τρία θέματα. Ακούσαμε τα `θα`. Θα γίνουν πρωτόκολλα. Θα γίνετε έλεγχος και ούτω καθεξής. Θα σταθούμε στο πλευρό του Υπουργού Υγείας, ο οποίος μέχρι σήμερα συμπεριφέρθηκε, κατ` εμάς, σωστά και άμεσα, όμως δεν θα δεχθούμε με κανένα τρόπο να κουκουλωθούν, σε εισαγωγικά και χωρίς εισαγωγικά, υποθέσεις, αλλά να κατονομαστούν οι υπεύθυνοι και να δοθούν στην δικαιοσύνη», πρόσθεσε.
Σημείωσε πως “ο τομέας της υγείας υποφέρει”, για να προσθέσει πως “η αυστηρή λιτότητα, που ακόμα, καθώς και η μείωση του προϋπολογισμού, είναι απαράδεχτες συμπεριφορές από πλευράς κυβέρνησης και πρέπει να σταματήσει, για να σταματήσουν και όλα αυτά που βλέπουμε είτε είναι σκάνδαλα, είτε είναι παραλήψεις, είτε είναι παράπονα ασθενών», συμπλήρωσε.
Η βουλευτής της ΕΔΕΚ, Ρούλα Μαυρονικόλα, ανέφερε ότι “από ό,τι διαφάνηκε στη συζήτηση στην Επιτροπή Υγείας στην Βουλή, στον τομέα της ιατροδικαστικής υπηρεσίας επικρατεί το απόλυτο χάος”.
«Η παραδοχή και μόνο από το Υπουργείο Υγείας, από τις Ιατρικές Υπηρεσίες ότι μέχρι τώρα δεν ακολουθούνται πρωτόκολλα και ότι θα αποφασισθούν πρωτόκολλα και πρακτικές σε σύσκεψη η οποία θα γίνει την επόμενη εβδομάδα λέει πολλά. Για μας μένουν πολλά ανοικτά ζητήματα, τα οποία η Επιτροπή θα τα συζητήσει στην παρουσία όλων των ιατροδικαστών και αφορούν τον τρόπο λειτουργίας της Υπηρεσίας. Αφορά τις υπερωρίες, αφορά το ποιος μπορεί και το ποιος δεν μπορεί να κάνει εξειδικευμένες ιατροδικαστικές εξετάσεις”.
Επίσης, πρόσθεσε πως τα μέλη της Επιτροπής περιμένουν απαντήσεις από το Υπουργείο Υγείας, για τους όρους εργοδότησης των βοηθών νεκροτόμων, διότι όπως είπε, έχουν ακούσει ότι τα Σαββατοκύριακα γίνονται νεκροτομές μόνο στη Λευκωσία και στη Λάρνακα».
Όπως πρόσθεσε, “στη Λεμεσό και στην Πάφο δεν πληρώνονται υπερωρίες στους βοηθούς νεκροτόμους και έτσι αρνούνται να προσέλθουν για να κάνουν νεκροτομές”.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Διπλή κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες - Πότε τίθεται σε ισχύ
• Έτσι εντοπίστηκε η σακούλα με τις σφαίρες στη Λεμεσό - Θα γίνει καταμέτρηση
• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025
• Οδηγός κίνδυνος: Φόρτωσε με παλιοσίδερα το όχημα του και «έκοβε» βόλτες - Δείτε φωτογραφία
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις