Σε αγώνα δρόμου έχει επιδοθεί η κυβέρνηση, για να ανατρέψει το αρνητικό σκηνικό με τις μαζικές αφίξεις πλοιαρίων με Σύρους, από τις ακτές του Λιβάνου.
Δεν πέρασε μεγάλο χρονικό διάστημα που η κυβέρνηση δια του υπουργού εσωτερικών δήλωνε-όχι αδίκως- με ικανοποίηση, ότι πέτυχε σε πολύ μεγάλο βαθμό να μειώσει τους αριθμούς αφίξεων και να αυξήσει τους αριθμούς επαναπροωθήσεων και «πριν αλέκτωρ λαλήσει τρις», οι βάρκες από τον Λίβανο με εκατοντάδες Σύρους, κατέκλυσαν την Κύπρο.
Μετά από αυτό το φαινόμενο που φαινόταν ότι θα αυξηθεί, η κυβέρνηση κινήθηκε αστραπιαία με το ταξίδι του Προέδρου Χριστοδουλίδη στον Λίβανο και τις συμφωνίες που ακολούθησαν μεταξύ Κύπρου και αξιωματούχων του Λιβάνου. Αμέσως φάνηκε ότι αυτό δεν είχε αποτέλεσμα με την κυβέρνηση να αποφασίζει να χρησιμοποιήσει όλα τα νόμιμα μέσα που μπορεί να έχει στη διάθεσή της, σύμφωνα και με τις διεθνείς και ευρωπαϊκές συμβάσεις, που έχει υπογράψει η Κυπριακή Δημοκρατία.
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: ΠτΔ: «Δεν είμαστε σε θέση να δεχτούμε άλλους Σύρους πρόσφυγες - Είμαστε στα όριά μας»
Ένα από αυτά τα μέσα, ήταν και η επιτήρηση του θαλάσσιου χώρου έρευνας και διάσωσης που έχει την ευθύνη η Κυπριακή Δημοκρατία και η παρεμπόδιση πλοιαρίων προερχόμενων από τον Λίβανο, να εισέλθουν σε αυτή.
Δεύτερο μέτρο, ήταν η αναστολή της εξέτασης αιτήσεων ασύλου για το χρονικό διάστημα που επιτρέπεται από τις ευρωπαϊκές μας υποχρεώσεις, άρα και η μη καταβολή επιδομάτων, που πολλές φορές είναι το κίνητρο, το οποίο διαφημίζεται μάλιστα, στις παράκτιες καφετέριες του Λιβάνου, για προσέλκυση <πελατών> από τους λαθροδιακινητές.
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης μετά από αλλεπάλληλες συναντήσεις στην ΕΕ πέτυχε να προγραμματιστεί ταξίδι του ιδίου και της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν στον Λίβανο, για επιτόπια εξέταση του προβλήματος και πιθανή παραχώρηση οικονομικών κινήτρων στον Λίβανο, για διαχείριση του προσφυγικού και τη συγκράτηση της λαθροδιακίνησης προς την Κύπρο. Το ταξίδι Χριστοδουλίδη Φον ντερ Λάιεν έχει προγραμματιστεί για τις 2 Μαΐου.
Με πρωτοβουλία της Τσεχίας, προγραμματίζεται σύσκεψη αρχηγών κρατών που επηρεάζονται άμεσα, όπως η Ισπανία, η Ιταλία, η Μάλτα και η Κύπρος η οποία πρόκειται να πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία με στόχο να δημιουργηθεί λόμπι επηρεασμού της ΕΕ για να αλλάξουν κάποιες περιοχές της Συρίας και να χαρακτηριστούν ως ασφαλείς, αφού η ΕΕ δεν συνομιλεί απευθείας με τη Συρία.
Σε συνέντευξη του στο Δίκτυο Συντακτών Γερμανίας, ο Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι η Κύπρος έχει φτάσει στα όριά της, λέγοντας ότι το 7% του πληθυσμού της χώρας μας, είναι μετανάστες και ότι αυτό, αποτελεί άμεσο κίνδυνο για την ασφάλεια της Κύπρου.
Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι οι ενέργειες περιορισμού του μεταναστευτικού από την παρούσα κυβέρνηση, είναι πολλαπλάσιες από την προηγούμενη, όπου οι αριθμοί αφίξεων ήταν κατά αρκετές χιλιάδες μεγαλύτεροι. Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να πιστώσουμε την παρούσα κυβέρνηση. Πόσο αποτελεσματικές θα είναι οι πολυδιάστατες ενέργειες της κυβέρνησης Χριστοδουλίδη, είναι κάτι που θα διαφανεί στο άμεσο μέλλον.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις