ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η Πρώτη Κυρία στο Φεστιβάλ Επιστήμης sCΥence Fair 2024 - Η αποκάλυψη για το Προεδρικό Μέγαρο

Η Πρώτη Κυρία στο Φεστιβάλ Επιστήμης sCΥence Fair 2024 - Η αποκάλυψη για το Προεδρικό Μέγαρο

Με εκατοντάδες χαμόγελα πλημμύρισε η μεγαλύτερη γιορτή της επιστήμης.Την έναρξη κήρυξε η Πρώτη Κυρία.

Με τη μαζική συμμετοχή μαθητών και κοινού, ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία το πρωτοποριακό Φεστιβάλ Επιστήμης sCΥence Fair 2024, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Ινστιτούτο Κύπρου, την Τετάρτη 17 Απριλίου 2024.

Το sCYence Fair 2024 κέρδισε για άλλη μια φορά τις εντυπώσεις, αφού κατάφερε να μας ταξιδέψει στο μέλλον, φέρνοντας στο προσκήνιο τις πλέον σύγχρονες εξελίξεις στους τομείς της επιστήμης, της τεχνολογίας και της καινοτομίας.

Την έναρξη του Φεστιβάλ Επιστήμης κήρυξε η Πρώτη Κυρία, Φιλίππα Καρσερά-Χριστοδουλίδη, στην παρουσία του Προέδρου του Ινστιτούτου Κύπρου, Δρα Σταύρου Μαλά, του Αναπληρωτή Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο κ. Νικόλαου Ίσαρη, του Γενικού Διευθυντή του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας κ. Θεόδωρου Λουκαΐδη, της Διευθύντριας του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου κας Έλενας Χατζηκάκου, και του εκπροσώπου του Υπουργείου Παιδείας κ. Γιαννάκη Χατζηκωστή. Το Φεστιβάλ Επιστήμης επισκέφθηκε και ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, κ. Νικόδημος Δαμιανού.

Στόχος του “sCYence Fair 2024”, το οποίο ήταν ανοικτό για το κοινό, ήταν η ανάδειξη της Επιστήμης μέσα από διασκεδαστικούς, καινοτόμους και διαδραστικούς τρόπους.

Στο Φεστιβάλ Επιστήμης διαγωνίστηκαν σχολικές ομάδες από μαθητές 9 έως 18 χρόνων από όλη την Κύπρο, οι οποίες παρουσίασαν τις δικές τους ευφάνταστες προτάσεις, με τις καλύτερες να αναδεικνύονται και να βραβεύονται.

Το πλούσιο και πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα του sCYence Fair, περιλάμβανε μεταξύ άλλων εντυπωσιακά πειράματα, βιωματικά παιχνίδια, ενδιαφέρουσες διαλέξεις και εμπνευσμένες παρουσιάσεις από κορυφαίους ομιλητές, προσφέροντας στους παρευρισκόμενους μια συναρπαστική εμπειρία στον κόσμο της γνώσης.

Το παρών τους έδωσαν επίσης, με δικά τους περίπτερα, η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο και Πρεσβείες Κρατών-Μελών της EE.

Κηρύσσοντας την έναρξη του Φεστιβάλ Επιστήμης η Πρώτη Κυρία, Φιλίππα Καρσερά-Χριστοδουλίδη, υπέδειξε ότι η καινοτομία και η επένδυση στην εκπαίδευση, θα μας βγάλουν από τη στασιμότητα, θα βελτιώσουν το βιοτικό επίπεδο και την καθημερινότητα μας και θα αναδείξουν ακόμα πιο πολύ την Κύπρο στη γύρω περιοχή. Συγχαίροντας το Ινστιτούτο Κύπρου για τη διοργάνωση του sCynce Fair 2024, έκανε λόγο για θεσμό που χρόνο με το χρόνο εξελίσσεται και μεγαλώνει, υποδεικνύοντας παράλληλα ότι το ΙΚυ βρίσκεται στην προμετωπίδα της προσπάθειας που καταβάλλει και η διακυβέρνηση η Κύπρος να περάσει στην επόμενη μέρα, κάτι που αποτελεί και βασικό στόχο της διακυβέρνησης Χριστοδουλίδη. Μάλιστα, η ίδια αποκάλυψε ότι σε συνεργασία με το ΙΚυ θα προχωρήσουν στην ανάδειξη της ιστορίας του Προεδρικού Μεγάρου, για τους επισκέπτες και κυρίως τους μαθητές, με ένα καινοτόμο και σύγχρονο τρόπο.

Καλωσορίζοντας τους εκλεκτούς προσκεκλημένους ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Κύπρου, Δρ. Σταύρος Μαλάς, ανέφερε ότι το sCYence Fair, στο οποίο φέτος συμμετείχαν 62 ομάδες από 50 σχολεία, αποτελεί τη μεγαλύτερη γιορτή της επιστήμης στην Κύπρο. Η χώρα μας, είπε ο Δρ Μαλάς, οφείλει να επενδύσει στην επιστήμη, γιατί μόνο όταν προάγεις την αριστεία και δημιουργείς πολίτες με γνώση, μπορείς να προχωρήσεις μπροστά. Παράλληλα, έκανε ειδική μνεία στο Δημοτικό Σχολείο του Κάμπου, ένα από τα πλέον απομακρυσμένα σχολεία της Κύπρου, το οποίο συμμετείχε στο sCYence Fair 2024 με τους 4 μαθητές του.

Στο δικό του χαιρετισμό, ο κ. Γιαννάκης Χατζηκωστής εκ μέρους της Υπουργού Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας έκανε λόγο για υψίστης σημασίας φεστιβάλ, το οποίο όπως είπε, ενθαρρύνει την ενεργό συμμετοχή των νέων σε επιστημονικούς τομείς, διευρύνοντας παράλληλα τους πνευματικούς και επιστημονικούς τους ορίζοντες.

Ο Αναπληρωτής Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Κύπρο, κ. Νικόλαος Ίσαρης, συνεχάρη τους διοργανωτές, σημειώνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διοργανώνει το δικό της Φεστιβάλ Επιστήμης στις Βρυξέλλες, στις 25 και 26 Μαρτίου, με τίτλο “Science is wonderful”. Εισηγήθηκε μάλιστα, όπως οι φετινοί νικητές του sCYence Fair του Ινστιτούτου Κύπρου, λάβουν μέρος στο Φεστιβάλ Επιστήμης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον επόμενο χρόνο.

Ο Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας, κ. Θεόδωρος Λουκαΐδης, υπέδειξε ότι εκδηλώσεις όπως το sCYence Fair ενθαρρύνουν την ενασχόληση των παιδιών με την επιστήμη, την καινοτομία και την τεχνολογία, επενδύοντας με τον τρόπο αυτό στο πιο πολύτιμο ανθρώπινο κεφάλαιο: τη δημιουργικότητα και ερευνητική περιέργεια των νέων.

Η Διευθύντρια του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, Δρ Έλενα Χατζηκάκου ανέφερε ότι το sCYence Fair αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα επιστημονικά δρώμενα της Κύπρου, το οποίο το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο στηρίζει ενεργά, αφού είναι άμεσα συνδεδεμένο με το έργο και την αποστολή του.

Το sCYence Fair διοργάνωσε το Ινστιτούτο Κύπρου και τελούσε υπό την αιγίδα της Υπουργού Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας.

Tον παλμό της μεγαλύτερης γιορτής της επιστήμης μετέφεραν, μέσω live link, οι μουσικοί παραγωγοί του Παγκύπριου Ραδιοσταθμού LOVE FM, Σοφία Πρωίμου και Μαρίλια Χαριδήμου.

 

Οι νικητές του sCYence Fair 2024:

 

Δημοτικά

1ο Βραβείο

«Ο Μπουκαλοφάγος»

Δημοτικό Σχολείο Τσερίου Α’

 

2ο Βραβείο

«Δημιουργία Σεισμολογικού Κέντρου»

Δημοτικό Σχολείο Αγίας Βαρβάρας

 

3ο Βραβείο

«Γιατρός της Φύσης»

Δημοτικό Σχολείο Κάμπου και Robominds School of Spirit

 

Γυμνάσια

1ο Βραβείο

“Investigating motion of a solar car’’

The Grammar School

 

2ο Βραβείο

«Βρες το ύψος σου επιστημονικά»

Γυμνάσιο Παλλουριώτισσας

 

3ο Βραβείο

“Rocket Fuels: How does the type of fuel affect the performance of a rocket’’

The English School

 

Λύκεια

1ο Βραβείο

“Water Smart School”

Λύκειο Αγίου Γεωργίου Λακατάμιας

 

2ο Βραβείο

«Οι καινούργιοι δρόμοι που ανοίγει η χρήση των επαγόμενων πολυδύναμων βλαστοκυττάρων (iOSCs) στην αποτελεσματικότερη διαχείριση και θεραπεία ανίατων σήμερα ασθενειών, αλλά και πιθανές εφαρμογές της τεχνολογίας που θα πρέπει να αποφευχθούν»

Λύκειο Αγίου Σπυρίδωνα

 

3ο Βραβείο

«Ανίχνευση μικροπλαστικών σε υδρόβιους οργανισμούς της Κύπρου με χρήση φθορισμού»

Λύκειο Αγίου Νεοφύτου - Πάφος

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Σενάρια για αξιοποίηση κοιτασμάτων συζήτησαν ΠτΔ και CEO της ENI

Σενάρια για αξιοποίηση κοιτασμάτων συζήτησαν ΠτΔ και CEO της ENI

Οι ανακαλύψεις τις ΕΝΙ στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου (ΑΟΖ) και τα σενάρια για αξιοποίηση των επιβεβαιωμένων γεωτρήσεων, καθώς και οι προτιμώμενες λύσεις για αποτελεσματική ικανοποίηση των εγχώριων ενεργειακών προτεραιοτήτων βρέθηκαν στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ENI Κλαούντιο Ντεσκάλτζι, στην παρουσία των Υπουργών Ενέργειας και Εξωτερικών στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top