Συζήτηση για τη δεύτερη δέσμη, τεσσάρων νομοσχεδίων, για την μεταρρύθμιση του οικογενειακού δικαίου ξεκίνησε την Τετάρτη η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών, με τους περισσότερους εταίρους να χαιρετίζουν τις αλλαγές, και με οργανώσεις ενδιαφερομένων να σημειώνουν ότι χρειάζονται περαιτέρω αλλαγές.
Η Επιτροπή συζήτησε τις τροποποιήσεις στους περί Σχέσεων Γονέων και Τέκνων, περί Διαθηκών και Διαδοχής, περί Ρυθμίσεως των Περιουσιακών Σχέσεων των Συζύγων και περί Τέκνων Νόμων.
Η αναπληρώτρια πρόεδρος της Επιτροπής, Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Φωτεινή Τσιρίδου, χαιρέτισε την έναρξη της συζήτησης, σημειώνοντας ότι, για πρώτη φορά θα δει η Επιτροπή τη δεύτερη δέσμη της μεταρρύθμισης του οικογενειακού δικαίου, αναφέροντας ότι, ψηφίστηκαν πριν τις Προεδρικές Εκλογές τα πρώτα τέσσερα από τα οκτώ νομοσχέδια που εκσυγχρονίζουν με μεγάλο βαθμό το οικογενειακό δίκαιο.
Κατά τη συζήτηση, οι εκπρόσωποι των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, ανέφεραν ότι οι αλλαγές είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.
Η Επίτροπος Νομοθεσίας, Λουίζα Χριστοδουλίδου Ζαννέτου, ανέφερε κατά τη συζήτηση ότι προσπάθησαν να εντάξουν στα νομοσχέδια διάφορα θέματα που σχετίζονται με τον περί βίας στην οικογένεια Νόμο, πάντοτε με γνώμονα το συμφέρον του παιδιού. Στόχος όλων, σημείωσε, είναι η διασφάλιση του καλύτερου συμφέροντος του παιδιού, του δικαιώματος να ακουστεί, και να λαμβάνονται υπόψη τα δικαιώματά του βάση της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού.
Ο εκπρόσωπος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου είπε ότι χαιρετίζουν αυτή την πρωτοβουλία, η οποία περιέχει πολύ καλές πρόνοιες, όπως είπε, σημειώνοντας ότι έχουν εντοπίσει κάποια σημεία που χρήζουν βελτίωσης και ίσως εναρμόνισης με άλλες νομοθεσίες και κανονισμούς. Έθεσε ως θέμα ότι υπάρχουν πολύ καλές πρόνοιες οι οποίες πιθανόν να μην μπορούν να εφαρμοστούν, όπως οι προθεσμίες υποβολής εκθέσεων από το Γραφείο Ευημερίας εντός 60 ημερών, λόγω φόρτου εργασίας
Η εκπρόσωπος του Γραφείου Ευημερίας σημείωσε ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση οι αλλαγές και ότι οι εισηγήσεις τους έγιναν αποδέκτες και ότι υπάρχει περιθώριο βελτίωσης. Για το θέμα της υποστελέχωσης, είπε ότι θα πρέπει να εξεταστεί και το κόστος υιοθέτησης του νομοσχεδίου για όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες.
Μη-κυβερνητικές οργανώσεις σημείωσαν κάποια ζητήματα που εντόπισαν.
Η Έφη Ξάνθου, εκ μέρους του Εθνικού Μηχανισμού για τα Δικαιώματα για τη Γυναίκα, είπε ότι θέλουν να εξετάσουν οτιδήποτε αφορά τα θέματα ευημερίας των παιδιών και να διασφαλιστεί ότι θα τελειώνουν γρήγορα τα θέματα των διαζυγίων.
Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Διαζευγμένων Πατέρων, Βαλεντίνος Πιερίδης, είπε ότι, φαίνεται πως το πρόβλημα δεν θα λυθεί και πάλι, σημειώνοντας ότι παρατήρησαν αφαίρεση από το νέο κείμενο, πρόνοιας για την εξ ημισείας φύλαξη. Ανέφερε ότι η εξ ημισείας φύλαξη θα λύσει πάρα πολλά προβλήματα, δηλώνοντας ότι το συμφέρον του παιδιού είναι να έχει και τους δυο γονείς ισότιμα. Είπε ακόμη ότι «κάτι δεν πάει καλά» και με τον τρόπο εφαρμογής της διατροφής και ότι δεν βλέπουν πουθενά στο κείμενο, να διακόπτεται άμεσα όταν κάποιος είναι άνεργος μακροχρόνια χωρίς περιουσιακά στοιχεία. Έθεσε ακόμη ζητήματα όσον αφορά στην επικοινωνία τον γονέα που δεν έχει τη φύλαξη, με τα παιδιά.
Η Σουζάνα Παύλου, Πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας στην Οικογένεια, σημείωσε ότι, δεν έχουν ληφθεί υπόψη σημαντικές πρόνοιες όπως θέματα που αφορούν τη βία στην οικογένεια και εναρμόνιση με πρόνοιες της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης. Η άποψή τους, είπε, είναι ότι δεν προσφέρει λύσεις για τα προβλήματα που ανέφεραν τη Δευτέρα στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, για διατάγματα και θέματα επικοινωνίας στα πλαίσια βίας στην οικογένεια.
Η Άντρη Ανδρονίκου, εκ μέρους του Συνδέσμου για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια (ΣΠΑΒΟ), είπε ότι υπάρχουν πολλά κενά σε πρόνοιες που προστατεύουν τα παιδιά σε περιπτώσεις βίας στην οικογένεια και ότι απουσιάζουν πρόνοιες για το τι γίνεται στις περιπτώσεις όπου το παιδί βρίσκεται σε χώρους φιλοξενίας με τη μητέρα του.
Επειδή πολλές υπηρεσίες ανέφεραν ότι δεν είχαν χρόνο να μελετήσουν τις πρόνοιες, η κ. Τσιρίδου έδωσε τρεις εβδομάδες χρόνο σε όλους τους εμπλεκόμενους να αποστείλουν τις εισηγήσεις τους γραπτώς, μέχρι τις 8 Μαΐου, για να μπορέσουν άμεσα, όπως είπε, να ορίσουν συνεδρία, για να υπάρξει κατάληξη πριν κλείσει η Βουλή.
Σε δηλώσεις της μετά τη συνεδρία, η κ. Τσιρίδου, ανέφερε ότι, το οικογενειακό δίκαιο, και το πως αυτό ρυθμίζεται, «δείχνει ακριβώς ποιος είναι ο δείκτης Δημοκρατίας και ποιότητας ζωής στον τόπο μας». «Αφορά πάρα πολλά σπίτια, αφορά τα παιδιά μας», πρόσθεσε.
Σημείωσε ότι είναι νομοσχέδια που βελτιώνουν το πλαίσιο, που ρυθμίζουν καλύτερα τις σχέσεις γονέων και τέκνων και που βοηθούν έτσι ώστε οι διαδικασίες και οι διαφορές μεταξύ των μελών της οικογένειας να επιλύονται πιο γρήγορα σε ένα πιο φιλικό περιβάλλον. Υπενθύμισε ότι, τα προηγούμενα τέσσερα νομοσχέδια που υπερψηφίστηκαν αφορούσαν ακόμα και την εισαγωγή του συναινετικού διαζυγίου, πρόνοιες έτσι ώστε τα διαζύγια να εκδικάζονται από ένα δικαστή, μονομελές δικαστήριο και όχι από τρεις, πρόνοιες για την αναβάθμιση των προσόντων των δικαστών του οικογενειακού δικαστηρίου και άλλα πολλά.
«Τώρα με αυτή τη δέσμη, προχωράμε να βελτιώσουμε ουσιαστικά ακόμη περισσότερες νομοθεσίες και πρόνοιες», είπε.
Ο κ. Πασιουρτίδης ανέφερε ότι προβλέπεται στη νέα νομοθεσία, η έκθεση του Γραφείου Ευημερίας αναφορικά με ανήλικα τέκνα που σήμερα μπορεί να παίρνει και πέραν του ενός έτους να ετοιμαστεί, να είναι έτοιμη σε 30 ή 60 μέρες. «Αν αυτά δεν μπορούν να εφαρμοστούν, δεν είμαστε πρόθυμοι να ψηφίσουμε κάτι το οποίο και πάλι θα μείνει γράμμα κενό και δεν θα εφαρμοστεί», πρόσθεσε.
Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Πανίκος Λεωνίδου, είπε ότι πρόκειται για τέσσερα νομοθετήματα, που δεν αφορούν διαδικασίες όπως ήταν τα προηγούμενα αλλά μπαίνουν στην καρδιά του προβλήματος προσθέτοντας ότι ως Επιτροπή, θα επιχειρήσουν, μέσα σε ένα πνεύμα διαλόγου με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να εξεύρουν εκείνες τις ρυθμίσεις οι οποίες θα δημιουργήσουν ένα νομοθετικό πλαίσιο που να στηρίζεται στον προσωποκεντρικό χαρακτήρα του οικογενειακού δικαίου.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις