ΔΙΕΘΝΗ

Μέση Ανατολή: Πόσο δυνατό είναι το Ιράν - Αυτή είναι η στρατιωτική ισχύς του

Μέση Ανατολή: Πόσο δυνατό είναι το Ιράν - Αυτή είναι η στρατιωτική ισχύς του

Το Ιράν εξαπέλυσε πάνω από διακόσια μη επανδρωμένα εναέρια αεροσκάφη φορτωμένα με εκρηκτικά, πυραύλους κρουζ και βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον στρατιωτικών στόχων στο Ισραήλ τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή, σε αντίποινα για τον ισραηλινό βομβαρδισμό εναντίον του προξενείου του στη Δαμασκό την 1η Απριλίου, σε άνευ προηγουμένου απευθείας επίθεση της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν εναντίον της ισραηλινής επικράτειας.

Ταυτόχρονα, σύμμαχοι του Ιράν, ιδίως οι Χούθι της Υεμένης και η λιβανική Χεζμπολά, εξαπέλυσαν επίσης επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ, με τους πρώτους να απογειώνουν drones και τη δεύτερη να προχωρά στην εκτόξευση δυο ομοβροντιών εναντίον των κατεχόμενων υψιπέδων του Γκολάν. Το Ιράν έχει κατασκευάσει πολλά drones και πολλούς πυραύλους για δική του αποκλειστική χρήση, ενώ κάποια από αυτά τα πουλά και σε άλλες χώρες.

Οι δυνατότητες του Ιράν επί του πεδίου – Τι αποκαλύπτουν οι ειδικοί και οι αριθμοί

Σύμφωνα με τους New York Times, για δεκαετίες, η στρατιωτική στρατηγική του Ιράν έχει αγκιστρωθεί στην αποτροπή, δίνοντας έμφαση στην ανάπτυξη πυραύλων ακριβείας και μεγάλου βεληνεκούς, drones και αεράμυνας. Έχει κατασκευάσει ένα μεγάλο στόλο ταχύπλοων σκαφών και μερικά μικρά υποβρύχια που είναι ικανά να διαταράξουν τη ναυτιλιακή κυκλοφορία και τον παγκόσμιο ενεργειακό εφοδιασμό που διέρχεται από τον Περσικό Κόλπο και τα στενά του Ορμούζ.

Το Ιράν διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα οπλοστάσια βαλλιστικών πυραύλων και drones στη Μέση Ανατολή, λέει ο Δρ. Afshon Ostovar, καθηγητής υποθέσεων εθνικής ασφάλειας στη σχολή μεταπτυχιακών προγραμμάτων στο Μοντερέι της Καλιφόρνιας. Αυτό περιλαμβάνει πυραύλους κρουζ και πυραύλους κατά πλοίων, καθώς και βαλλιστικούς πυραύλους με βεληνεκές έως 2.000 χιλιόμετρα ή περισσότερα από 1.200 μίλια. Αυτά έχουν την ικανότητα και το βεληνεκές να χτυπήσουν οποιονδήποτε στόχο στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ.

Τα τελευταία χρόνια, η Τεχεράνη έχει συγκεντρώσει ένα μεγάλο απόθεμα drones με βεληνεκές περίπου 1.200 έως 1.550 μίλια και ικανά να πετούν χαμηλά για να αποφύγουν τα ραντάρ, σύμφωνα με τους ειδικούς και τους Ιρανούς διοικητές που έχουν δώσει δημόσιες συνεντεύξεις στα κρατικά μέσα ενημέρωσης. Το Ιράν δεν έχει κρύψει την εν λόγω συσσώρευση, επιδεικνύοντας το πλήθος των drones και των πυραύλων του κατά τη διάρκεια στρατιωτικών παρελάσεων και έχει φιλοδοξίες να δημιουργήσει μια μεγάλη επιχείρηση εξαγωγών σε drones. Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη του Ιράν χρησιμοποιούνται από τη Ρωσία στην Ουκρανία και έχουν εμφανιστεί στη σύγκρουση στο Σουδάν.

Οι βάσεις και οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης της χώρας είναι ευρέως διασκορπισμένες, θαμμένες σε βαθιά υπόγεια και οχυρωμένα με αεράμυνα, γεγονός που καθιστά δύσκολη την καταστροφή τους με αεροπορικές επιδρομές, λένε οι ειδικοί.

Από που παίρνει όπλα το Ιράν

Οι διεθνείς κυρώσεις έχουν αποκόψει το Ιράν από όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας που κατασκευάζεται στο εξωτερικό, όπως τανκς και μαχητικά αεροσκάφη.

Κατά τη διάρκεια του οκταετούς πολέμου του Ιράν με το Ιράκ τη δεκαετία του 1980, λίγες χώρες ήταν πρόθυμες να πουλήσουν όπλα στο Ιράν. Όταν ο Αγιατολάχ Χαμενεΐ έγινε ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν το 1989, έναν χρόνο μετά το τέλος του πολέμου, ανέθεσε στους Φρουρούς της Επανάστασης να αναπτύξουν μια εγχώρια βιομηχανία όπλων και διέθεσε πόρους στην προσπάθεια αυτή, η οποία αναφέρθηκε ευρέως στα ιρανικά μέσα ενημέρωσης. Ήθελε να διαβεβαιώσει ότι το Ιράν δεν θα χρειαστεί ποτέ ξανά να βασιστεί σε ξένες δυνάμεις για τις αμυντικές του ανάγκες.

Σήμερα, το Ιράν κατασκευάζει μεγάλη ποσότητα πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο εσωτερικό και έχει δώσει προτεραιότητα σε αυτή την αμυντική παραγωγή, λένε οι ειδικοί. Οι προσπάθειές του να κατασκευάσει τεθωρακισμένα οχήματα και μεγάλα πολεμικά πλοία είχαν ανάμεικτα αποτελέσματα. Εισάγει επίσης μικρά υποβρύχια από τη Βόρεια Κορέα ενώ παράλληλα επεκτείνει και εκσυγχρονίζει τον εγχώρια παραγόμενο στόλο της.

Πώς βλέπουν άλλες χώρες τον στρατό του Ιράν και ποιες είναι οι αδυναμίες του;

Ο στρατός του Ιράν θεωρείται ένας από τους ισχυρότερους στην περιοχή όσον αφορά στον εξοπλισμό, τη συνοχή, την εμπειρία και την ποιότητα του προσωπικού, αλλά υστερεί κατά πολύ από τη δύναμη και την πολυπλοκότητα των ενόπλων δυνάμεων των Ηνωμένων Πολιτειών, του Ισραήλ και ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών, λένε οι ειδικοί.

Η μεγαλύτερη αδυναμία του Ιράν είναι η αεροπορία του. Μεγάλο μέρος των αεροσκαφών της χώρας χρονολογούνται από την εποχή του σάχη Μοχάμεντ Ρεζά Παχλαβί, ο οποίος ηγήθηκε του Ιράν από το 1941 έως το 1979, και πολλά έχουν γίνει μη λειτουργικά λόγω έλλειψης ανταλλακτικών. Η χώρα αγόρασε επίσης έναν μικρό στόλο από τη Ρωσία τη δεκαετία του 1990, λένε οι ειδικοί.

Τα τανκς και τα τεθωρακισμένα οχήματα του Ιράν είναι παλιά και η χώρα έχει μόνο λίγα μεγάλα ναυτικά πλοία, λένε οι ειδικοί. Δύο σκάφη συλλογής πληροφοριών, το Saviz και το Behshad, που αναπτύχθηκαν στην Ερυθρά Θάλασσα, βοήθησαν τους Χούθι να εντοπίσουν πλοία ισραηλινής ιδιοκτησίας για επιθέσεις, δηλώνουν Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Η επίθεση του Ισραήλ θα διαταράξει την ισχύ του Ιράν;

Οι δολοφονίες των ανώτερων στρατιωτικών αξιωματούχων αναμένεται να έχουν βραχυπρόθεσμο αντίκτυπο στις περιφερειακές επιχειρήσεις του Ιράν, έχοντας εξοντώσει διοικητές με χρόνια εμπειρίας και σχέσεις με τους επικεφαλής των συμμαχικών πολιτοφυλακών.

Ωστόσο, η αλυσίδα διοίκησης για τις ένοπλες δυνάμεις εντός του Ιράν παραμένει ανέπαφη, λένε οι ειδικοί.

Η πολεμική μηχανή του Ιράν σε αριθμούς

Σύμφωνα με το Globalfirepower.com η πολεμική μηχανή του Ιράν 14η ισχυρότερη στον κόσμο το 2019 μπροστά από το Ισραήλ (18ο) και τη Σαουδική Αραβία (25η), αλλά πολύ πίσω από την πρώτη τριάδα (ΗΠΑ, Ρωσία και Κίνα) διαθέτει:

-Συνολικό στρατιωτικό προσωπικό: 873.000 εκ των οποίων 523.000 ενεργοί και 350.000 έφεδροι.
-Πολεμική Αεροπορία: 509 αεροσκάφη, εκ των οποίων τα 142 μαχητικά, τα 165 επιθετικά, τα 89 μεταγωγικά, τα 104 εκπαιδευτικά, συν 126 ελικόπτερα εκ των οποίων τα 12 επιθετικά.
-Οι χερσαίες δυνάμεις του Ιράν διαθέτουν 1.634 άρματα μάχης, 2345 θωρακισμένα, 570 αυτοπροωθούμενες συστοιχίες πυροβολικού, 2.128 ρυμουλκούμενες και 1.900 εκτοξευτήρες ρουκετών.
-Πολεμικό Ναυτικό: Συνολικά 398 σκάφη, που περιλαμβάνουν 6 φρεγάτες, 3 κορβέτες, 88 σκάφη περιπολίας, 3 ναρκαλιευτικά και 34 υποβρύχια.

Η πυραυλική ισχύς του Ιράν

Όπως αναφέρει έκθεση της αμερικανικής Defence Intelligence Agency ένα από τα πιο δυνατά «χαρτιά» του Ιράν είναι η πυραυλική ισχύς του, που του δίνει μεγάλο μεγάλο πλεονέκτημα σε σύγκριση με άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής, πέρα από τον μεγαλύτερο εν ενεργεία στρατό στην περιοχή και τις σιιτικές πολιτοφυλακές που το υποστηρίζουν και τρέφουν βαθύ μίσος προς τις ΗΑ και τους συμμάχους τους.

Το Ιράν έχει δώσει έμφαση στην εγχώρια παραγωγή οπλικών συστημάτων λόγω του διεθνούς εμπάργκο όπλων που του έχει επιβληθεί εδώ και μια δεκαετία. Πολλά από τα εισαγόμενα συστήματά του θεωρούνται ξεπερασμένα, ανάμεσά τους και δυτικά όπλα που κατασκευάστηκαν πριν την ανατροπή του Σάχη κατά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979, αλλά και σοβιετικής και κινεζικής κατασκευής. Έτσι έχει αναπτύξει αντιαεροπορικά συστήματα, όπως το Khordad 3, που λέγεται ότι κατέρριψε ένα προηγμένο αμερικανικό κατασκοπευτικό drone τον περασμένο Ιούνιο, το Mersad-16 και το Bavar-373.

Παράλληλα ενισχύει σταθερά το πυραυλικό του οπλοστάσιο, που περιλαμβάνει από ρουκέτες όπως οι Fajr-5 και οι Zelzal, μέχρι πυραύλους μικρού έως μεσαίου βεληνεκούς όπως οι νέοι Khorramshahr (περίπου 2.000 χλμ.) αλλά και μεγάλου βεληνεκούς, όπως οι Soumar (2.500 χλμ.) που μπορούν θεωρητικά να πλήξουν ακόμη και τη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Τα «drones αυτοκτονίας» του Ιράν

Το Ιράν έχει επενδύσει επίσης μαζικά και στην παραγωγή μη επανδρωμένων αεροσκαφών, όχι μόνον κατασκοπευτικών και μαχητικών, αλλά και των λεγόμενων «drones αυτοκτονίας», όπως το Raad 85.

Μάλιστα φέρεται να έχει παραδώσει τέτοια drones σε συμμαχικές πολιτοφυλακές σε χώρες της Μέσης Ανατολής από το Λίβανο, τη Συρία και το Ιράκ μέχρι τη Σαουδική Αραβία αποκτώντας έτσι το λεγόμενο «στρατηγικό βάθος» έναντι των ΗΠΑ και των περιφερειακών συμμάχων τους, Σαουδικής Αραβίας και Ισραήλ.

ΠΗΓΗ: In.gr

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Κάλεσμα Αρχιεπισκόπου στον Μητροπολίτη Πάφου να διαφοροποιήσει τη στάση του - «Δεν πρέπει να επανέλθει στον Μεσαίωνα»

• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη

• Υπουργικό Συμβούλιο: Εγκρίθηκαν οι 13 τροποποιήσεις για το δικαίωμα ψήφου από τα 17 - Δείτε αναλυτικά τι ισχύει

• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία

• Ανδρέας Γεωργίου-Σιμώνη Χριστοδούλου: Το φωτογραφικό άλμπουμ από το ταξίδι τους στην Ταϊλάνδη και τα καυτά φιλιά

• Απίστευτο περιστατικό στη Λεμεσό - Χαστούκισε ντελιβερά, του άρπαξε το κινητό και έγινε καπνός - Τι συνέβη



Γιατί θέτει θέμα Λουρουτζίνας ο Τατάρ - Οι προτάσεις 4+4 του Προέδρου Χριστοδουλίδη

Γιατί θέτει θέμα Λουρουτζίνας ο Τατάρ - Οι προτάσεις 4+4 του Προέδρου Χριστοδουλίδη

Εν αναμονή της δεύτερης συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα ίσως, μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Ερσίν Τατάρ για την διάνοιξη νέων σημείων διέλευσης, ο κατοχικός ηγέτης έθεσε για πρώτη φορά στο τραπέζι, το άνοιγμα του σημείου διέλευσης, Λουρουτζίνας- Λυμπιών, αντί Πυροίου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top