Ενώ ολόκληρος ο πλανήτης παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τα όσα συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή αναμένοντας το χτύπημα του Ισραήλ στο Ιράν, στις Βρυξέλλες οι ηγέτες συνέρχονται σήμερα και την Τετάρτη κατά τη διάρκεια διήμερης συνόδου κορυφής, όπου ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν θα είναι η Μέση Ανατολή, ο Λίβανος, τα ευρωτουρκικά, τα οποία είναι άμεσα συνδεδεμένα με το κυπριακό και το μεταναστευτικό το οποίο είναι ένα από τα πιο κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν αυτή τη στιγμή τη Λευκωσία.
Τις τελευταίες ημέρες ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης έχει επιδοθεί σε έναν διπλωματικό μαραθώνιο αναφορικά με το μεταναστευτικό. Οι επαφές με την κυβέρνηση του Λιβάνου δεν έφεραν κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα, με αποτέλεσμα η Κύπρος να δέχεται καθημερινά δεκάδες Σύρους μετανάστες, οι οποίοι ξεκινούν από τα παράλια του Λιβάνου. Οι τελευταίες εξελίξεις ανάγκασαν την κυβέρνηση να λάβει αυστηρότερα μέτρα αναστέλλοντας την εξέταση των αιτήσεων ασύλου από Σύρους μετανάστες, με την κομισιόν να δίνει αυτή τη δυνατότητα στα κράτη μέλη.
Λόγω των αυξημένων μεταναστευτικών ροών που δέχεται η Κύπρος, οι Βρυξέλλες ετοιμάζουν νέο ενισχυμένο οικονομικό πακέτο προς τον Λίβανο για τη διαχείριση του μεταναστευτικού, ενώ αναμένεται να επαναξιολογηθεί η κατάσταση στη Συρία.
Σε ότι αφορά στο κυπριακό έχει ήδη κυκλοφορήσει το προσχέδιο συμπερασμάτων για τα ευρωτουρκικά στο οποίο υπάρχουν κάποιες αλλαγές. Στην πρώτη παράγραφο προστίθεται η αναφορά ότι η ΕΕ «έχει στρατηγικό συμφέρον για ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο και για την ανάπτυξη μιας σχέσης συνεργασίας και αμοιβαίου οφέλους με την Τουρκία».
Η πρόταση προστίθεται στην παράγραφο όπου γίνεται λόγος για τη στρατηγική συζήτηση που αναμένεται να έχουν οι 27 για τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας στη βάση της κοινής επικοινωνίας Ύπατου Εκπροσώπου - Κομισιόν, και πριν την αναφορά με την οποία οι ηγέτες ζητούν να συνεχιστούν οι εργασίες όσον αφορά τα όσα καταγράφονται στην κοινή επικοινωνία «κατά τρόπο σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο, με την επιφύλαξη πρόσθετης καθοδήγησης από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εφόσον απαιτείται».
Η δεύτερη αλλαγή αφορά τη μετακίνηση από το τέλος στην αρχή της δεύτερης παραγράφου της πρότασης στην οποία τονίζεται ότι η ΕΕ «αποδίδει μεγάλη σημασία στην επανέναρξη και την πρόοδο των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού, οι οποίες μπορούν επίσης να ενισχύσουν τη συνεργασία ΕΕ – Τουρκίας».
Στο προσχέδιο γίνεται αναφορά στις ιρανικές επιθέσεις σε βάρος του Ισραήλ. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να καταδικάσουν τις ιρανικές επιθέσεις καλώντας ταυτόχρονα για αυτοσυγκράτηση όλα τα μέρη.
Ζ. Μπορέλ- Έκκληση σε Ιράν και Ισραήλ
Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε πως η Μέση Ανατολή βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού και ζήτησε να υπάρξει αποκλιμάκωση στη σύγκρουση ανάμεσα στο Ισραήλ και το Ιράν.Μιλώντας στον ισπανικό ραδιοσταθμό Onda Cero, ο Μπορέλ ανέφερε ‘ότι περιμένει από το Ισραήλ ότι θα απαντήσει στην άνευ προηγουμένου αεροπορική επίθεση που δέχθηκε από το Ιράν, όμως ελπίζει ότι η απάντησή του δεν θα πυροδοτήσει περαιτέρω κλιμάκωση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Έσπασαν παράθυρα και έβαλαν φωτιά σε αίθουσα - Νέοι βανδαλισμοί σε Γυμνάσιο στη Λευκωσία
• Αναβλητικότητα: Τι σημαίνει και με ποιους τρόπους μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε
• Αρχίζει να «ντύνεται» στα λευκά το Τρόοδος – Έπεσαν οι πρώτες νιφάδες –Δείτε βίντεο
• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας
• Ο Έλον Μασκ ψηφίζει Φειδία... για πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης!
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις