Τα προβλήματα με τον ύπνο μάλλον δεν είναι ξένα στους νέους που αγαπούν τα ενεργειακά ποτά. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη ερευνητών από το Νορβηγικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας (Norwegian Institute of Public Health – NIPH), που δημοσιεύεται στο BMJ Open, η αυξημένη κατανάλωσή τους θα τους στοιχίσει μισή ώρα στριφογύρισμα μέχρι να κοιμηθούν και θα τους κλέψει μία ώρα ύπνο, συγκριτικά με όσους δεν καταναλώνουν τέτοια ποτά.
«Αποδεικνύεται ότι όσοι υπερκαταναλώνουν ενεργειακά ποτά δεν πέφτουν απλώς αργότερα για ύπνο, αλλά δυσκολεύονται και να κοιμηθούν, έχουν περισσότερες νυχτερινές αφυπνίσεις, μικρότερη συνολική διάρκεια ύπνου και παρακοιμούνται πιο εύκολα. Ο ύπνος γίνεται πιο επιφανειακός» σχολίασε ο επικεφαλής ερευνητής Børge Sivertsen από το NIPH.
Η ερευνητική ομάδα συνήγαγε τα συμπεράσματα μέσα από δεδομένα της μελέτης για την Υγεία και Ευεξία των Μαθητών (Students’ Health and Well-being Study – SHoT) για το 2022, όπου σχεδόν 53.000 νέοι και νέες 18-35 ετών από κολλέγια, πανεπιστήμια και επαγγελματικά λύκεια απάντησαν σε ερωτηματολόγια για τις συνήθειες του ύπνου και την κατανάλωση ενεργειακών ποτών.
Ο Sivertsen είναι ο υπεύθυνος του προγράμματος SHoT, της έρευνας που διεξάγει το NIPH κάθε τέσσερα χρόνια. Για την πρόσφατη μελέτη για τα ενεργειακά ποτά συνεργάστηκαν με το το Νοσοκομείο Innlandet της Νορβηγίας και το Πανεπιστήμιο του Όσλο.
Εύκολο να χαθεί το μέτρο
Για τον Sivertsen, με τα ενεργειακά ποτά είναι εύκολο να χαθεί το μέτρο· είναι εύγευστα και πωλούνται σε μεγάλες συσκευασίες όπως μισόλιτρα κουτιά ή μπουκάλια. Έτσι, ενώ οι επιπτώσεις τους στην ποιότητα και διάρκεια του ύπνου είναι αντίστοιχες με του καφέ εφόσον καταναλώνεται σε ίδιες ποσότητες και ίδιες ώρες -περιέχουν συνήθως ζάχαρη και εκχύλισμα του φυτού γκουαρανά που αποδεδειγμένα επηρεάζουν τον ύπνο-, «λίγοι άνθρωποι θα πιουν τόσο μεγάλες ποσότητες καφέ. Στα ενεργειακά ποτά, η πικρή γεύση του καφέ είναι σχεδόν ανύπαρκτη».
Σύμφωνα με το NIPH, η περιεκτικότητα των ενεργειακών ποτών σε καφεΐνη είναι συνήθως 32 mg/dl, ενώ του καφέ φίλτρου 40mg/dl. Έτσι, μια μεγάλη συσκευασία ενεργειακού ποτού περιέχει 160mg καφεΐνης, διπλάσια ποσότητα από αυτή που περιέχεται σε ένα φλιτζάνι καφέ φίλτρου.
Συνεπώς, όσοι δυσκολεύονται να κοιμηθούν θα πρέπει ιδανικά να διακόψουν κάθε είδους ποτέ με καφεΐνη, σύμφωνα με τον Sivertsen, ή να περιορίσουν την πρόσληψή της στον μεσημεριανό καφέ. Διευκρινίζει ωστόσο ότι «η επίδραση της καφεΐνης διαφέρει από άτομο σε άτομο. Ενώ ορισμένα άτομα μπορούν να καταναλώνουν πέντε με έξι φλιτζάνια καφέ χωρίς προβλήματα, άλλοι μπορεί να είναι ευαίσθητοι ακόμη και σε μικρές ποσότητες»
Αβέβαιοι συσχετισμοί
Η μελέτη δεν αποδεικνύει αιτιώδη συνάφεια μεταξύ της κατανάλωσης ενεργειακών ποτών και των προβλημάτων με τον ύπνο. Είναι πολύ πιθανό, τα άτομα που δυσκολεύονται να κοιμηθούν να καταφεύγουν στα εν λόγω ποτά για να μένουν εν τέλει ξύπνιοι. «Χρειάζεται προσοχή· αν κάνετε “κακό” ύπνο και είστε κουρασμένοι κατά τη διάρκεια της ημέρας, είναι εύκολο να στραφείτε στα καφεϊνούχα ποτά» αναφέρει ο Sivertsen, για τον οποίο τα τελευταία ευρήματα πρέπει να διαβάζονται παράλληλα με αυτά παλαιότερων μελετών, καθώς έτσι αναδεικνύεται η σοβαρή επίδραση των ενεργειακών ποτών στον ύπνο.
Πηγή: ygeiamou.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 22 Ιανουαρίου - Ο βίος του Αγίου
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις