Tο Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας έχει θέσει ως προτεραιότητα την προώθηση ενός ασφαλούς και υποστηρικτικού σχολικού περιβάλλοντος, όπου όλοι οι μαθητές και όλες οι μαθήτριες θα αναπτύσσουν δεξιότητες ανθεκτικότητας (resilience), πρωτοβουλία, υπευθυνότητα, εμπιστοσύνη και αλληλοσεβασμό, είπε η Υπουργός Παιδείας Αθηνά Μιχαηλίδου στη συνέντευξη Τύπου για την εκστρατεία με θέμα: «Νοιώθω Αυτοπεποίθηση», που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα.
Την εκστρατεία υλοποιεί η εταιρεία Unilever Tseriotis Cyprus σε συνεργασία με τον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό Hope for Children–CRC Policy Center και έχει σκοπό την εκπαίδευση και η ενημέρωση των μαθητών για το μείζον κοινωνικό φαινόμενο της επιρροής που έχουν τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης στην αυτοεκτίμηση, στην εξωτερική εμφάνιση και στην προβολή προτύπων εμφάνισης.
Η Υπουργός Παιδείας σημείωσε αρχικά ότι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας, που μπορεί να επηρεάσει καθοριστικά τη σχολική και κοινωνική ζωή των μαθητών και μαθητριών είναι το αίσθημα της αυτοπεποίθησης. "Όταν νιώθουμε αυτοπεποίθηση, εμπιστοσύνη δηλαδή στον εαυτό μας, είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε τις οποιεσδήποτε προκλήσεις με αισιοδοξία και αποφασιστικότητα", συνέχισε προσθέτοντας ότι "είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε τη σπουδαιότητα της αυτοπεποίθησης στην ανάπτυξη των παιδιών, αφού αποτελεί τη βάση για επιτυχία".
Σε αυτή τη βάση, το Υπουργείο Παιδείας, εφαρμόζει πολιτικές και υλοποιεί δράσεις που αποσκοπούν στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων αυτών από τους μαθητές και τις μαθήτριές, είπε, προσθέτοντας ότι το Υπουργείο έθεσε σε λειτουργία το Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου, το οποίο συντονίζεται από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και έχει ως στόχο την ενίσχυση των προσπαθειών για δημιουργική και ασφαλή αξιοποίηση του διαδικτύου στον τόπο.
Ανέφερε επίσης ότι στο πλαίσιο των δράσεων του Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου λειτουργεί και η Γραμμή Βοήθειας και Γραμμή Καταγγελιών 1480, η οποία παρέχει πληροφορίες, συμβουλές και υποστήριξη σε παιδιά, νέους, νέες, γονείς και εκπαιδευτικούς για θέματα που σχετίζονται με τη χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών και του διαδικτύου, ενώ δέχεται και καταγγελίες για παράνομες ενέργειες στο διαδίκτυο, προσθέτοντας ότι παράλληλα, το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο πραγματοποιεί σχετικές επιμορφώσεις και δράσεις προς τους μαθητές και τις μαθήτριες, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς.
Πρόσθετα ανέφερε ότι το Υπουργείο Παιδείας δίνει έμφαση στην ομαλή μετάβαση των μαθητριών και μαθητριών μας από τη μια βαθμίδα στην άλλη, στοχεύοντας στην έγκαιρη αναγνώριση και αντιμετώπιση των συναισθηματικών δυσκολιών που είναι δυνατόν κάποιοι/κάποιες μαθητές/μαθήτριες να παρουσιάσουν, λόγω των νέων δεδομένων στη ζωή τους, αναπτύσσοντας και εφαρμόζοντας προγράμματα ομαλής μετάβασης για να ενισχυθεί η αυτοπεποίθηση των παιδιών και η ετοιμότητά τους στις νέες εμπειρίες. Επίσης, ανέφερε προς τούτο επιμορφώνονται εκπαιδευτικοί και γονείς.
Ακολούθως παρέθεσε ως μία από τις πιο σημαντικές μεταρρυθμίσεις, την επέκταση της προδημοτικής εκπαίδευσης, ώστε να καλύπτει και τη φοίτηση παιδιών ηλικίας τεσσάρων ετών, από την οποία, όπως είπε, τα παιδαγωγικά οφέλη είναι πολλαπλά, καθώς όσο πιο νωρίς μπαίνουν τα παιδιά στην εκπαίδευση τόσο πιο εύκολα μπορούν να αναπτύσσουν τις απαραίτητες δεξιότητες. Παράλληλα, η αλλαγή αυτή συμβάλλει στην έγκαιρη διάγνωση τυχόν μαθησιακών προβλημάτων που οδηγούν σε μείωση της αυτοπεποίθησης των παιδιών, συμπλήρωσε.
Περαιτέρω αναφέρθηκε στην υπό εξέλιξη η διαδικασία εκσυγχρονισμού και επικαιροποίησης των Αναλυτικών Προγραμμάτων, με έναν από τους στόχους να είναι η οριζόντια προώθηση των οκτώ βασικών, σύγχρονων δεξιοτήτων, όπως αυτές έχουν καθοριστεί από το Συμβούλιο της Ευρώπης. Σημείωσε ότι η έμφαση θα δοθεί στη διαθεματική ανάπτυξη της κριτικής σκέψης και της δημιουργικότητας των μαθητών και στην ενδυνάμωση των κοινωνικών και συναισθηματικών τους δεξιοτήτων.
Επιπλέον, αναφέρθηκε στο νέο σύστημα αξιολόγησης των μαθητών το οποίο στηρίζεται σε πολλαπλές μορφές αξιολόγησης και ενισχύει, μεταξύ άλλων, την προώθηση δεξιοτήτων/ικανοτήτων ζωής, δίνοντας έμφαση στην ολόπλευρη αξιολόγηση των μαθητών/μαθητριών και κατ’ επέκταση στη βελτίωσή τους.
Ως άξια αναφοράς σημείωσε την εφαρμογή προγραμμάτων πρόληψης της βίας και ενδυνάμωσης των παιδιών από την προσχολική ηλικία, ενισχύοντας τις υπάρχουσες πολιτικές που υλοποιούνται και έχουν στόχο την προστασία των παιδιών από κάθε μορφή βίας, την ενίσχυση του αλληλοσεβασμού, ούτως ώστε όλοι και όλες να απολαμβάνουν το αγαθό της παιδείας, χωρίς διακρίσεις και βία.
"Καταβάλλουμε προσπάθειες ώστε κανένα παιδί να μην στοχοποιείται, να μην εκφοβίζεται και να μην περιθωριοποιείται", πρόσθεσε, αναφέροντας ότι η συστηματική εφαρμογή της πολιτικής του Υπουργείου Παιδείας για μηδενική ανοχή του ρατσισμού και του εκφοβισμού συνδράμει στη δημιουργία ενός σχολικού περιβάλλοντος στο οποίο κάθε παιδί έχει εμπιστοσύνη στον εαυτό του και νιώθει καλά, ανεξαρτήτως των οποιωνδήποτε ιδιαιτεροτήτων του. Παρατήρησε ταυτόχρονα ότι στα ιδιαίτερα σημαντικά αυτά θέματα, πάντοτε υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης.
Η Υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι σε αυτό το πλαίσιο, το Υπουργείο της υποστηρίζει το έργο των μη κυβερνητικών φορέων που συντάσσονται σε αυτή την προσπάθεια, προσθέτοντας ότι αναμένει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την παρουσίαση των ευρημάτων της έρευνας που διεξάχθηκε στο πλαίσιο της εκστρατείας και απευθυνόταν σε παιδιά 12-18 ετών.
Τέλος επαναβεβαίωσε τη δέσμευση και τη στήριξη του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας για συνεργασία προς την προώθηση και αξιοποίηση του έργου των φορέων αυτών.
Πηγή: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις