Υπουργείο Δικαιοσύνης και Γενική Εισαγγελία θεωρούν ότι η ψήφιση του νομοσχεδίου σε νόμο θα συμβάλει στην ενίσχυση του μαρτυρικού υλικού.
Αύριο για ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής άγεται το νομοσχέδιο για την άρση του επικοινωνιακού απορρήτου κατά τρόπο ώστε με διάταγμα Δικαστηρίου οι ανακριτικές αρχές να έχουν πρόσβαση και να μπορούν να παρουσιάσουν ως μαρτυρικό υλικό γραπτά δεδομένα επικοινωνίας, όπως email, sms και chat.
Υπουργείο Δικαιοσύνης και Γενική Εισαγγελία θεωρούν ότι η ψήφιση του νομοσχεδίου σε νόμο θα συμβάλει στην ενίσχυση του μαρτυρικού υλικού που παρουσιάζεται ενώπιον Δικαστηρίου για ευρύ φάσμα υποθέσεων και ειδικά για την προσαγωγή όσων θεωρείται ότι ενέχονται στο σκάνδαλο που οδήγησε την κυπριακή οικονομία σε κατάρρευση.
Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής ότι ετοιμάζεται νομοσχέδιο εφαρμοστικό του άρθρου 17 του Συντάγματος, το οποίο προστατεύει το απόρρητο των επικοινωνιών και τις περιπτώσεις άρσης του απορρήτου.
Τονίζοντας ότι η άρση του απορρήτου θα γίνεται μόνο μετά από διάταγμα Δικαστηρίου, είπε πως το νομοσχέδιο που ετοιμάζεται θα περιλαμβάνει μηχανισμό και διαδικασίες για πρόληψη της κατάχρησης.
Ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης τοποθετούμενος ενώπιον της Επιτροπής είπε πως η όποια συζήτηση για το νομοσχέδιο που θα ακολουθήσει δεν είναι παραγωγική. Πρόσθεσε ότι η νομοθεσία για το απόρρητο ως έχει σήμερα δημιουργεί πρόβλημα στην εξιχνίαση σοβαρό ποινικών υποθέσεων.
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου σε δήλωση μετά τη συνεδρία ανέφερε ότι η άρση του απορρήτου και οι παρακολουθήσεις των τηλεπικοινωνιών ρυθμίστηκε το 2010 αφού τροποποιήθηκε το άρθρο 17 του Συντάγματος κατά τρόπο που ρυθμίζεται υπό όρους η άρση του απορρήτου της επικοινωνίας, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όρους και μηχανισμό ελέγχου.
“Επεξεργαζόμαστε νομοσχέδιο που δεν θα επιτρέπει παρέμβαση στην επικοινωνία” συνέχισε ο Υπουργός Δικαιοσύνης προσθέτοντας ότι η άρση θα αφορά τις περιπτώσεις αδικημάτων που προβλέπει το άρθρο 17 και δεν θα αυξηθούν, μεταξύ αυτών είναι η εμπορία ναρκωτικών, εμπορία προσώπων, διαφθορά, ασφάλεια της Δημοκρατίας και ασφάλεια του νομίσματος της Δημοκρατίας.
Εξήγησε επίσης ότι με δικαστικό διάταγμα, θα εξουσιοδοτείται συγκεκριμένο πρόσωπο, για συγκεκριμένη περίοδο για συγκεκριμένο αδίκημα και θα διασφαλίζει το απόρρητο από την καταχρηστική παρέμβαση.
Συνεχίζοντας είπε ότι με το υπό ετοιμασία νομοσχέδιο θα καθορίζεται μηχανισμός ελέγχου της εφαρμογής του διατάγματος και θα καθορίζει ότι η αξιοποίηση των δεδομένων επικοινωνίας θα γίνεται για το σκοπό που έχουν ληφθεί και μόνο. Συμπλήρωσε ότι θα περιλαμβάνει τη διαδικασία και τον έλεγχο καταστροφής όποιων άσχετων με την υπόθεση δεδομένων λήφθηκαν.
Εξήγησε πως εάν εκδοθεί ένα διάταγμα για εμπορία ναρκωτικών και κατά τις έρευνες διαπιστωθεί ότι ο ερευνώμενος διέπραξε κλοπή τα δεδομένα για την κλοπή δεν θα μπορούν να χρησιμοποιούν ως μαρτυρία εναντίον του υπό διερεύνηση προσώπου καθώς η κλοπή δεν περιλαμβάνεται μεταξύ των αδικημάτων που προβλέπονται από το άρθρο 17 του Συντάγματος.
Περαιτέρω διευκρίνισε πως το νομοσχέδιο θα προβλέπει πως εάν εξασφαλιστεί διάταγμα Δικαστηρίου για άρση του απορρήτου για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών και κατά την συλλογή των επικοινωνιακών δεδομένων αποκαλυφθεί και ενδεχόμενη ανάμειξη σε εμπορία προσώπων θα πρέπει για τη διερεύνηση της εμπορίας προσώπων να εξασφαλιστεί νέο διάταγμα Δικαστηρίου.
Πρόσθεσε πως στο νομοσχέδιο θα περιληφθούν μηχανισμοί που εφαρμόζονται σε όλα στα κράτη της ΕΕ και ανέφερε πως με την ολοκλήρωση του νομοσχεδίου θα διεξαχθεί συζήτηση με τα κοινοβουλευτικά κόμματα.
Επεσήμανε ότι είναι ανάγκη να διενεργηθούν ριζοσπαστικές αλλαγές ώστε να δοθεί η δυνατότητα διερεύνησης αδικημάτων που παραμένουν ατιμώρητα και εξήγησε ότι με την τηλεφωνική παρακολούθηση θα επιτραπεί η διερεύνηση υποθέσεων που αφορούν τα θέματα διαπλοκής σε αθλητικούς αγώνες και στημένους αγώνες. Συνεχίζοντας σημείωσε πως εάν δεν αίρετο το απόρρητο των επικοινωνιών και χωρίς αξιοποίηση των τηλεφωνικών δεδομένων δεν θα είχε εξιχνιαστεί καμία υπόθεση διαπλοκής στους αθλητικούς χώρους .
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι μετά την τελευταία συζήτηση του νομοσχεδίου που έχει ενώπιον της η Επιτροπή για την άρση του απορρήτου των γραπτών επικοινωνιακών δεδομένων υπήρξε διαβούλευση με όλα τα κόμματα. Πρόσθεσε πως φάνηκε ότι τα βασικά τους ερωτήματα των Βουλευτών έχουν απαντηθεί, αναφέροντας ότι ο ορισμός για την ασφάλεια της Δημοκρατίας αφαιρέθηκε και αφέθηκε να ερμηνεύεται από τα Δικαστήρια.
Μετά τη συνεδρία ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Σωτήρης Σαμψών ανέφερε ότι οι επιφυλάξεις που εκφράστηκαν από την Επιτροπή για το γεγονός ότι το νομοσχέδιο όριζε την ασφάλεια του κράτους ήρθησαν καθώς ο Υπουργός Δικαιοσύνης αποδέχτηκε την εισήγηση της Επιτροπής Νομικών όπως η ερμηνεία της ασφάλειας του κράτους αφεθεί στην αρμοδιότητα του Δικαστηρίου.
Είπε ακόμα πως το νομοσχέδιο θα βρίσκεται ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής αύριο και ότι τα κόμματα θα τοποθετηθούν ενώπιον της Ολομέλειας.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Αριστος Δαμιανού ανέφερε ότι συνεχίζει να απασχολεί το γεγονός ότι με τις τροποποιήσεις που έρχονται ουσιαστικά καταργείται το απόρρητο της επικοινωνίας.
“`Ενα είναι να υπάρχει η διευκόλυνση των ανακριτικών αρχών και άλλο η κατάργηση της ιδιωτικότητας” συνέχισε προσθέτοντας πως δεν περιέχεται στο νομοσχέδιο μηχανισμός ελέγχου ενδεχόμενης κατάχρησης.
Είπε επίσης ότι η θέση του ΑΚΕΛ επί του νομοσχεδίου θα διαμορφωθεί από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος του.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Σοβαρός τραυματισμός 84χρονου μοτοσικλετιστή μετά από τροχαίο - Ο οδηγός εγκατέλειψε την σκηνή
• Θρήνος: Πέθανε γνωστός Έλληνας Youtuber από ανακοπή - Ήταν μόλις 35 χρονών
• Χριστίνα Παυλίδου: Η υπόσχεση που έδωσε στην κόρη της Μαρία και η αναφορά στην Άλκηστη
• Netflix: Αυξήσεις στις τιμές σε Κύπρο και Ελλάδα - Δείτε το κόστος στα νέα πακέτα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις