ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Ο νεαρός Αθηνόδωρος που αγαπά και προσπαθεί για την διατήρηση της κυπριακής παράδοσης – Όσα ασχολείται και πως φούντωσε η αγάπη από τα παιδικά χρόνια

Ο νεαρός Αθηνόδωρος που αγαπά και προσπαθεί για την διατήρηση της κυπριακής παράδοσης – Όσα ασχολείται και πως φούντωσε η αγάπη από τα παιδικά χρόνια

Ένας νεαρός, ο Αθηνόδωρος Γεωργίου ο οποίος προσπαθεί να προωθήσει την κυπριακή παράδοση, μίλησε στο Themaonline για το πως μπήκε στη ζωή του, για την αγάπη του, τα κακώς έχοντα αλλά και την ενδυμασία του με την παραδοσιακή στολή.

Γεννήθηκε το 1987 στην ακριτική κοινότητα της Τυλληρίας, τον Παχύαμμο, με λιγοστούς κατοίκους, με τους νέους του χωριού να είναι μόνο 6 παιδιά.

Εξ' αυτών και ο Αθηνόδωρος ο οποίος εξηγεί για το πως βίωσε και αγάπησε την κυπριακή παράδοση κατά τα παιδικά του χρόνια.

Όπως εξηγεί ο Αθηνόδωρος, ήταν ο πιο μικρός σε ηλικία κάτοικος του χωριού και έβλεπε τους μεγαλύτερους κατοίκους σε ηλικία να ασχολούνται με την παράδοση και τα παραδοσιακά επαγγέλματα.

Μεγαλώνοντας, όπως αναφέρει, έβλεπε τον θείο του ο οποίος κατασκεύαζε διάφορα παραδοσιακά αντικείμενα με την «νουνούτσα» δηλαδή ένα συμπαγές, μαλακό ξύλο.

Τότε, άρχισε και ο ίδιος δειλά-δειλά να κατασκευάζει στο σπίτι του κάποια από τα παραδοσιακά αντικείμενα που κατασκεύαζε ο θείος του και πρόσθεσε ότι ήταν και τα πρώτα του παιχνίδια.

Στην πορεία, όπως συνεχίζει ο Αθηνόδωρος, «η αγάπη του για την παράδοση φούντωνε μέσα του για τον λαϊκό πολιτισμό».

Η πρώτη τέχνη που ασχολήθηκε ο Αθηνόδωρος ήταν το «πλούμισμα» του κολοτζιού, βλέποντας τους μεγαλύτερους να τα «πλουμίζουν». Μερικά από τα σχέδια που «πλούμιζε» (χάραζε με μαχαιράκι) ήταν διάφορες παραστάσεις από την αγροτική ζωή, τους ήρωες του 1821, τους ήρωες του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ και κάποια αντίγραφα από τα μουσεία Λαϊκής τέχνης.

Κατά την διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας, ο Αθηνόδωρος ανέφερε ότι ζωγράφιζε διάφορους πίνακες με παραστάσεις από την αγροτική ζωή του τόπου.

Ολοκληρώνοντας την στρατιωτική του θητεία, ανέφερε πως, γνώρισε από κοντά αρκετούς παραδοσιακούς τεχνίτες και παράλληλα φοίτησε σε εργαστήρια στην σχολή χαρακτικής «Χαμπής» και έμαθε την τέχνη της χαρακτικής.

Ο Αθηνόδωρος χαρακτηρίζει τον εαυτό του ως «κινητή παράδοση» αφού καταπιάστηκε και ασχολήθηκε με την ζωγραφική, την χειροτεχνία, την χαρακτική, τα κυπριακά τραγούδια, τα ποιήματα και τα τσιατιστά.

Αφού ασχολήθηκε πολύ με την παράδοση και γνώρισε παραδοσιακούς τεχνίτες παρατήρησε ότι δεν υπήρχαν νέα άτομα για να συνεχίσουν να ασχολούνται με παραδοσιακά επαγγέλματα.

Παράλληλα, εξήγησε ότι ασχολήθηκε και έμαθε την υφαντική τέχνη και οποία αξιοποίησε ενώ για αρκετό διάστημα διετέλεσε εκπαιδευτής σε όλες τις πόλεις για καλαθοπλεκτική, ψαθοπλεκτική, κατασκευή και δέσιμο της καρέκλας, δέσιμο της λαμιτζάνας, υαλογραφία και πυρογραφία.

Πλέον ο Αθηνόδωρος μεταδίδει μέσω του Facebook, διαδικτυακή εκπομπή η οποία ονομάζεται «Στα χνάρια της παράδοσης» και ντύνεται με την κυπριακή παραδοσιακή στολή αφού λαμβάνει μέρος σε διάφορες παραδοσιακές εκδηλώσεις.

Μιλώντας στο «Τ», διερωτήθηκε αν θέλουμε να κρατήσουμε την παράδοση μας, αν θέλουμε νέους ανθρώπους να ασχολούνται με τον λαϊκό πολιτισμό και απαντά πως είναι απογοητευμένος από τους αρμόδιους φορείς οι οποίοι θέτουν καθημερινά ότι θέλουν να κρατήσουν τον λαϊκό πολιτισμό και την παράδοση αλλά, όπως προσθέτει, «δεν προβαίνουν στις απαραίτητες ενέργειες προς τους ανθρώπους που ασχολούνται ποιοτικά με την παράδοση».

Επιπρόσθετα, σημείωσε ότι, «αν δεν προβούν σε ενέργειες τότε θα σταματήσουμε σιγά σιγά την δραστηριότητα και θα τότε ο λαϊκός πολιτισμός θα καταλήξει να είναι μόνο μουσειακός».

Επιπλέον ο Αθηνόδωρος είναι ότι, οι αρμόδιοι φορείς οι οποίοι έχουν την ευαισθησία και το καθήκον για το λαϊκό πολιτισμό, θα πρέπει να βοηθήσουν στον κοινό αγώνα με τους ανθρώπους που ασχολούνται με την παράδοση.

Το κράτος, σημείωσε επίσης, είναι αδρανές, αδαές και αδιάφορο κι έτσι δεν μπορούν τα άτομα του πολιτισμού να συνεχίσουν τον δικό τους αγώνα για παραγωγή πολιτισμού.

Καταληκτικά το μήνυμα που έστειλε ο Αθηνόδωρος είναι ότι ακόμα υπάρχουν νέοι άνθρωποι στους οποίους αρέσει ο τόπος τους και θέλουν να μεταλαμπαδεύσουν τα ήθη και τα έθιμα στις νεότερες γενιές.

Τέλος ο Αθηνόδωρος αφιέρωσε ένα τσιατιστό του αείμνηστου λαϊκού ποιητή της Δερύνειας, Αντώνη Κατσιαντώνη, σε όλους τους αναγνώστες:

«Αλί τον που τες ρίζες του τζείνον που ξομακρίζει

Με τον ήλιον ρίζει φως μείτε πατρίδα ρίζει»

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Τραγική κατάληξη: Εντοπίστηκε νεκρή η 59χρονη που έψαχναν στη Λεμεσό - Την βρήκαν στην πολυκατοικία όπου διέμενε

• Ελπίδα Ιακωβίδου: Βρέθηκε σε εκδήλωση στη Λευκωσία με την πρώην σύντροφο του Τζώνη Καλημέρη

• Συγκλονιστική μαρτυρία μετά από τροχαίο: «Περίμενα 9 ώρες στο κρεβάτι του ασθενοφόρου...γιατροί τσακώνονταν μεταξύ τους»

• Νοσοκομείο Αθαλάσσας: Νέες καταγγελίες - «Ασθενείς κοιμήθηκαν σε καναπέδες λόγω έλλειψης διαθέσιμων κλινών»

• Κόκκινος συναγερμός για τα θανατηφόρα: Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου οι ειδικοί - «Με ενοχλεί να θάβουμε νέα παιδιά»

• Αερόσακοι Takata: Πώς απαντούν οι αντιπροσωπείες αυτοκινήτων για τις χρεώσεις στον έλεγχο;



ΠτΔ στο Economist: Φάρος ελπίδας για την περιοχή η επανένωση Κύπρου

ΠτΔ στο Economist: Φάρος ελπίδας για την περιοχή η επανένωση Κύπρου

Μια ανεξάρτητη και επανενωμένη Κύπρος είναι καίριας σημασίας για την περιοχή μας, την Ευρώπη και τον κόσμο, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά τον χαιρετισμό του στο 20ό ετήσιο συνέδριο του περιοδικού Economist, οι εργασίες του οποίου άρχισαν την Πέμπτη στη Λευκωσία, σημειώνοντας παράλληλα ότι η επανένωση της Κύπρου μπορεί να αποτελέσει φάρο ελπίδας και για την περιοχή

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top