ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Αδύνατη η επίλυση σύγκρουση, εάν οι κάτοικοι της Γάζας φύγουν στην Αίγυπτο

ΟΗΕ: Αδύνατη η επίλυση σύγκρουση, εάν οι κάτοικοι της Γάζας φύγουν στην Αίγυπτο

Η προοπτική να περάσουν οι κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας τα σύνορα προς την Αίγυπτο από τη συνοριακή πόλη Ράφα, για να γλιτώσουν από μια στρατιωτική επίθεση, θα καθιστούσε αδύνατη την επίλυση της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης, και θα προκαλούσε ένα «φρικτό δίλημμα» για τους ανθρώπους που φεύγουν, δήλωσε σήμερα ο Υπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR), Φιλίπο Γκράντι.

Ο Γκράντι τόνισε ότι «πρέπει με επιμονή να κάνουμε τα πάντα» για να αποφύγουμε μια τέτοια έξοδο του πληθυσμού της Γάζας.

«Μια ακόμη προσφυγική κρίση από τη Γάζα στην Αίγυπτο, μπορώ να σας διαβεβαιώσω... θα καθιστούσε αδύνατη την επίλυση του παλαιστινιακού προσφυγικού ζητήματος ως συνέπεια της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης», δήλωσε ο Γκράντι στο Reuters, μιλώντας από την έδρα της UNHCR στη Γενεύη.

Τα ισραηλινά σχέδια επίθεσης στη Ράφα, όπου περισσότεροι από ένα εκατομμύριο κάτοικοι του παλαιστινιακού θύλακα έχουν καταφύγει λόγω της ισραηλινής στρατιωτικής επίθεσης σε βορειότερες περιοχές, έχουν προκαλέσει ευρεία καταδίκη.

Ακόμη και ο πιο στενός σύμμαχος του Ισραήλ, οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου ότι το εβραϊκό κράτος θα απομονωθεί παγκοσμίως αν προχωρήσει σε αυτά τα σχέδια επίθεσης.

Ο Γκράντι τόνισε ότι μια επίθεση στη Ράφα μπορεί να καταστήσει τη μετακίνηση των κατοίκων της Γάζας στην Αίγυπτο «τη μόνη διαθέσιμη επιλογή για ασφάλεια».

«Αυτό το δίλημμα είναι απαράδεκτο και η ευθύνη για την αποφυγή αυτού του διλήμματος βρίσκεται στη συγκεκριμένη περίπτωση στο Ισραήλ, τη δύναμη κατοχής στη Γάζα», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, τέσσερα τάγματα της Χαμάς παραμένουν στη νότια αυτή πόλη της Λωρίδας της Γάζας, καθώς και άγνωστος αριθμός ανώτερων διοικητών του ισλαμιστικού κινήματος.

Ο Γκράντι είπε ότι η Ύπατη Αρμοστεία παρέχει σκηνές και προμήθειες και συνεργάζεται με χώρες της περιοχής για να καταρτίσουν τα δικά τους σχέδια έκτακτης ανάγκης για την πιθανή άφιξη κατοίκων της Γάζας.

«Εξετάζουμε την περιοχή και την πιθανότητα όχι μόνο εξόδου, αλλά και την πιθανότητα η σύγκρουση να επεκταθεί», ανέφερε, καταλήγοντας: «Αλλά επαναλαμβάνω, δεν πρέπει να φτάσουμε σε αυτό το φρικτό δίλημμα, που θα είναι ουσιαστικά το τέλος για αυτό που είναι πραγματικά σημαντικό: την ειρήνη εν τέλει».

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Κάλεσμα Αρχιεπισκόπου στον Μητροπολίτη Πάφου να διαφοροποιήσει τη στάση του - «Δεν πρέπει να επανέλθει στον Μεσαίωνα»

• Ύστατη προσπάθεια ελληνικών πανεπιστημίων για να «σώσουν» από τις διαγραφές τους φοιτητές που πέρασαν το όριο

• Έναρξη συναντήσεων για τις φορολογικές οφειλές ποδοσφαιρικών Σωματείων - O όρος για να εξασφαλιστεί η συμμετοχή τους στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα

• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία

• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 22 Ιανουαρίου - Ο βίος του Αγίου

• Καταγγελία σοκ στη Θεσσαλονίκη: Μητέρα έδειρε τη 14χρονη κόρη της γιατί διαφωνεί με τη σχέση της - «Πήγε να με πνίξει» είπε η ανήλικη



Γιατί θέτει θέμα Λουρουτζίνας ο Τατάρ - Οι προτάσεις 4+4 του Προέδρου Χριστοδουλίδη

Γιατί θέτει θέμα Λουρουτζίνας ο Τατάρ - Οι προτάσεις 4+4 του Προέδρου Χριστοδουλίδη

Εν αναμονή της δεύτερης συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα ίσως, μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Ερσίν Τατάρ για την διάνοιξη νέων σημείων διέλευσης, ο κατοχικός ηγέτης έθεσε για πρώτη φορά στο τραπέζι, το άνοιγμα του σημείου διέλευσης, Λουρουτζίνας- Λυμπιών, αντί Πυροίου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top