Παρότι ο πυρετός αποτελεί ένα δυσάρεστο σύμπτωμα που προκαλεί εξάντληση, αποτελεί και έναν σημαντικό μηχανισμό άμυνας του σώματος για την καταπολέμηση των παθογόνων εισβολέων όπως οι ιοί και τα βακτήρια.
Ο πυρετός συμβάλλει στην ενεργοποίηση της ανοσολογικής απόκρισης του σώματός και δημιουργεί ένα ζεστό, εξ’ ου και εχθρικό περιβάλλον για την επιβίωση βακτηρίων και ιών. Συνεπώς, βοηθά τον οργανισμό να επανέλθει στην αρχική του κατάσταση.
Αν και τα αντιπυρετικά προσφέρουν ανακούφιση από τον πυρετό, δε θα πρέπει να αποτελούν την εύκολη λύση και συνιστάται να χρησιμοποιούνται μόνο όταν ο πυρετός είναι υψηλός, δηλαδή πάνω από 38,3°C. Αρκετά αποτελεσματική στην αντιμετώπιση του πυρετού είναι η παρακεταμόλη, ενώ θα πρέπει πάντα να λαμβάνεται με σύνεση, προσέχοντας την αλληλεπίδραση με άλλες αγωγές.
Όσο ο πυρετός παραμένει κάτω από το όριο των 38,5°C, υπάρχουν εναλλακτικές κινήσεις, που μπορούν να προσφέρουν ανακούφιση, όπως οι παρακάτω τις οποίες προτείνει η Dr Connie Jennings Ιατρική Διευθύντρια του προγράμματος ολοκληρωμένης ιατρικής και υγείας του Πανεπιστημίου του Kentucky.
Ξεκουραστείτε
Τις περισσότερες φορές που μια ίωση μας ταλαιπωρεί, αυτό που χρειαζόμαστε περισσότερο είναι η επαρκής ξεκούραση. Ο λόγος που νιώθουμε κουρασμένοι και εξαντλημένοι είναι απλός: ο οργανισμός μας, με την άνοδο της θερμοκρασίας του σώματος, προσπαθεί να «πολεμήσει» τους ανεπιθύμητους επισκέπτες. Φροντίστε, λοιπόν, να κοιμάστε καλά και να αναβάλετε δραστηριότητες, όπως η άσκηση, ακόμα κι αν δε νιώθετε ιδιαίτερα καταβεβλημένοι.
Ενυδατωθείτε
Όταν ανεβαίνει η θερμοκρασία του σώματος, είναι πιο εύκολο να αφυδατωθούμε, λόγω και της έντονης εφίδρωσης. Γι’ αυτό, εκτός από τη συχνή κατανάλωση νερού, οι ειδικοί συστήνουν και τα ζεστά ροφήματα, όπως το τσάι, που ανακουφίζουν από συμπτώματα όπως η καταρροή και το ρίγος. Η σούπα είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος για να καταπραΰνετε τον πονόλαιμο και να τροφοδοτήσετε τον οργανισμό σας με βασικά θρεπτικά συστατικά, ακόμα κι αν δεν έχετε όρεξη. Μάλιστα ειδικά για την κοτόσουπα αφθονούν οι επιστημονικοί λόγοι για τους οποίους αποδίδονται θεραπευτικές ιδιότητες στην εν λόγω σούπα.
Φορέστε ελαφριά ρούχα
Φορέστε ελαφριά και φαρδιά ρούχα, προκειμένου το σώμα να μην ασφυκτιά, αλλά να δροσίζεται επαρκώς. Σκεπαστείτε με το πάπλωμα ωστόσο, εάν νιώθετε ρίγη και θέλετε να ζεσταθείτε. Σε περίπτωση που ιδρώσετε όμως, φροντίστε να αλλάξετε ρούχα και να φορέσετε στεγνά.
Χρησιμοποιείστε κομπρέσες
Μια δροσερή κομπρέσα στο μέτωπο είναι το πιο απλό γιατροσόφι που βοηθά στη μείωση του πυρετού. Μπορείτε ακόμη να την τοποθετήσετε στις περιοχές του σώματος που αισθάνεστε ότι είναι πιο θερμές, όπως οι καρποί, οι μασχάλες και η βουβωνική χώρα.
Κάντε ένα χλιαρό μπάνιο
Σε περίπτωση που δεν αισθάνεστε εξαντλημένοι, μπορείτε να μπείτε κάτω από το χλιαρό νερό, προσέχοντας όμως να έχει τη σωστή θερμοκρασία. Εάν είναι πολύ κρύο ή πολύ ζεστό, θα μπορούσε να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα.
Φροντίστε τη διατροφή σας
Παρότι όταν είμαστε άρρωστοι δεν έχουμε όρεξη για φαγητό, είναι σημαντικό να καταναλώνουμε μικρά και ελαφριά γεύματα και ειδικότερα σούπες, για να μην αφυδατωθούμε. Αποφεύγουμε ωστόσο τα λιπαρά τρόφιμα ή οτιδήποτε μπορεί να προκαλέσει δυσπεψία, για να μην επιβαρύνουμε περαιτέρω τον οργανισμό.
Πηγή: ygeiamou.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τι κερδίζει τελικά η Κύπρος από την παροχή ευκολιών και υποδομών στις ΗΠΑ;
• Προέβλεψαν οι Simpsons τον νικητή των αμερικάνικων εκλογών;
• Καιρός: Πού κυμαίνεται σήμερα η θερμοκρασία - Θα δούμε βροχές στο «μενού»; Δείτε αναλυτικά
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις