ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Προτεραιότητα η αποκατάσταση της φήμης και της αξιοπιστίας της χώρας»

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Προτεραιότητα η αποκατάσταση της φήμης και της αξιοπιστίας της χώρας»

Η προσπάθεια για αποκατάσταση της φήμης και της αξιοπιστίας της χώρας μας στο εξωτερικό αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για την Κυβέρνησή μας και τίποτα δεν θα σταματήσει αυτή την προσπάθεια, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση, το απόγευμα της Τετάρτης, για τα 125χρονα της Τράπεζας Κύπρου, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «μόνον έτσι θα μπορέσουμε να γίνουμε προορισμός ποιοτικών επενδύσεων με προστιθέμενη αξία, που θα δημιουργήσουν και ποιοτικές θέσεις εργασίας».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάλεσε την Τράπεζα Κύπρου να σταθεί δίπλα σε αυτή την προσπάθεια της Κυβέρνησης για να εργαστούν «μαζί για αυτό τον κοινό στόχο».

Ταυτόχρονα, σε μια παραίνεση τόσο εκ μέρους του όσο και εκ μέρους της Πολιτείας, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης κάλεσε την Τράπεζα Κύπρου να μην λησμονεί ότι «η κυπριακή κοινωνία κατέβαλε ακριβό τίμημα το 2013 με τα γνωστά γεγονότα για να στηριχθούν οι τράπεζες μας» και πρόσθεσε πως αυτό είναι κάτι που το έδειξε διαχρονικά η Τράπεζα Κύπρου στην πορεία της, αυτά τα 125 χρόνια.

«Είμαι βέβαιος ότι στο πλαίσιο της εταιρικής υπευθυνότητας του οργανισμού σας, που είχα την ευκαιρία να το δω και ως Υπουργός Εξωτερικών και ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα συνεχίσετε να συνδράμετε τη μεγάλη προσπάθεια για στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ειδικά όσων έχουν πραγματική ανάγκη», υπογράμμισε.

Στον χαιρετισμό του στην εκδήλωση, η οποία έγινε στα κεντρικά γραφεία της Τράπεζας Κύπρου, στην Αγία Παρασκευή, στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωσε ότι η Κυβέρνηση προσεγγίζει «την Τράπεζα Κύπρου και τα χρηματοοικονομικά ιδρύματα ως συνεργάτες στη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλουμε για προαγωγή της Κύπρου ως κέντρου παροχής επαγγελματικών υπηρεσιών, για οικονομική ανάπτυξη, για προσέλκυση ποιοτικών επενδύσεων που θα δημιουργούν και νέες ποιοτικές θέσεις εργασίας και πάνω από όλα για αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών μας».

«Η παρουσία μου σήμερα εδώ, ανάμεσα σε άλλα, αντικατοπτρίζει το αδιάλειπτο ενδιαφέρον της Πολιτείας και της Κυβέρνησής μας για συνεχή εξέλιξη και ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας μας», πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι μεταξύ των τριών πυλώνων που καθορίζουν «όλες τις αποφάσεις που έχουμε λάβει αυτούς τους πρώτους 13 μήνες της διακυβέρνησης μας, αλλά και αυτό που θα καθορίζει τις πολιτικές μας δράσεις κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης μας, πέραν από τη δημοσιονομική υπευθυνότητα, τις συνεχείς μεταρρυθμίσεις, είναι και ένα ισχυρό χρηματοπιστωτικό σύστημα».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «αδιαμφισβήτητο γεγονός είναι η βελτίωση και εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος της χώρας μας και γενικότερα του περιβάλλοντος, μετά την κρίση της προηγούμενης δεκαετίας».

Ωστόσο, ανέφερε ότι «οι προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, ειδικότερα οι προκλήσεις για ένα μικρό κράτος με μια μικτή οικονομία, σε μια περιοχή ιδιαίτερης γεωστρατηγικής σημασίας όπου τις καλές ειδήσεις, τα καλά νέα δεν τα βλέπουμε συχνά, είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να έχουμε συνεχώς υπόψη μας σε αυτό το μεταβαλλόμενο περιφερειακό σύστημα και οφείλουμε μαθαίνοντας και από τα λάθη του παρελθόντος, να είμαστε σαφώς σοφότεροι και σαφώς πιο αποτελεσματικοί».

«Η επώδυνη εμπειρία του παρελθόντος μάς δίδαξε – και χαίρομαι ιδιαίτερα που στην περίπτωση της Τράπεζας Κύπρου έχουμε μάθει από όλα αυτά που έγιναν στην Κύπρο - οφείλουμε να είμαστε πιο μεθοδικοί, πιο αυθεντικοί και σίγουρα, να μην επαναπαυόμαστε», πρόσθεσε.

Είπε ακόμη ότι «το διεθνές γεωπολιτικό και οικονομικό περιβάλλον είναι εξόχως απαιτητικό, ο ανταγωνισμός είναι πολύ μεγάλος, και γι’ αυτό οφείλουμε να μελετούμε τα δεδομένα, να χαράζουμε πορεία, και να είμαστε ανταγωνιστικοί μέσα από τολμηρές αποφάσεις και συνεχείς μεταρρυθμίσεις».

Αναφερόμενος στην επέτειο των 125 χρόνων από την ίδρυση και λειτουργία της Τράπεζας Κύπρου, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι αυτή «συμπίπτει με άλλες δύο σημαντικές επετείους για τη χώρα μας», που είναι η «θλιβερή πεντηκοστή επέτειος από την τουρκική εισβολή με τις συνέπειες της να τις βιώνουμε μέχρι σήμερα» και «η συμπλήρωση 20 χρόνων από τη σημαντικότερή επιτυχία του τόπου, την ένταξη μας στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια, την ένταξη μας στην ΕΕ».

Αναφερόμενος ιδιαίτερα στην ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «η ιδιότητα της χώρας μας ως πλήρους και ισότιμου μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αργότερα το 2008 της Ευρωζώνης, μας τοποθετεί στον σκληρό πυρήνα των πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων που επηρεάζουν εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο».

«Αυτή τη δυνατότητα, αυτή την ευκαιρία, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι επιχειρούμε να αξιοποιήσουμε στην ολότητά της, με λόγο και ρόλο στις Βρυξέλλες, κάτι που μας επιτρέπει να ατενίζουμε το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία και περισσότερη αυτοπεποίθηση και να μπορούμε, διότι αυτός είναι ο στόχος μας, να αξιοποιήσουμε στην ολότητα τους τις δυνατότητες της χώρας», υπογράμμισε.

Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνεχάρη τη διοίκηση και τη διεύθυνση της Τράπεζας Κύπρου και το σύνολο του ανθρώπινου δυναμικού της, αναφέροντας ότι το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της τράπεζας είναι το ανθρώπινο δυναμικό της.

Εξάλλου, σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση, ο Πρόεδρος του Συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου Τάκης Αράπογλου είπε ότι η ιστορία της τράπεζας είχε πολλά και σημαντικά ορόσημα, ενώ «σήμερα συνεχίζει να δίνει ένα δυναμικό παρόν και ένα πολλά υποσχόμενο μέλλον».

«Η Τράπεζα Κύπρου ιδρύθηκε το τελευταίο έτος του 19ου αιώνα, στην Λευκωσία, στην καρδιά ενός νησιού με πολύ πλούσια ιστορία», ανέφερε και πρόσθεσε ότι η Τράπεζα Κύπρου «προοριζόταν να γίνει ένα πυλώνας ελπίδας ολόκληρης της χώρας».

Ο κ. Αράπογλου είπε ότι «η Τράπεζα Κύπρου εξελίχθηκε, υποστηρίζοντας την καινοτομία, διατηρώντας πάντα τις βασικές της αξίες, δηλαδή την ακεραιότητα, την αξιοπιστία, τον επαγγελματισμό και τη συνεργασία», προσθέτοντας ότι μέσα από τα πολύ ταραγμένα νερά του 21ου αιώνα, η τράπεζα αναδύθηκε στη νέα εποχή με αποφασιστικότητα, περισσότερο ενισχυμένη από ποτέ και στηριζόμενη στην εργατικότητα και αφοσίωση των εργαζομένων της».

Ο Πρόεδρος της Τράπεζας Κύπρου αναφέρθηκε στην «αμέριστη υποστήριξη και εμπιστοσύνη» που διαχρονικά εισπράττει η τράπεζα από τον κυπριακό λαό και εξέφρασε τη δέσμευση του ΔΣ, της Διοίκησης και των εργαζομένων της τράπεζας να συνεχίσουν δυναμικά να εξελίσσουν το έργο, παραμένοντας πάντα πιστή στις αξίες τους.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου Πανίκος Νικολάου είπε ότι «το αποτύπωμα της τράπεζας στην σύγχρονη ιστορία του τόπου είναι έντονο και η συνεισφορά της σε κρίσιμες περιόδους και ορόσημα υπήρξε σημαντική», προσθέτοντας μεταξύ άλλων ότι η τράπεζα «άντεξε δύο παγκόσμιους πολέμους, βίωσε μαζί με τον κυπριακό λαό τον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ και την ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας, έζησε τα θλιβερά γεγονότα του 1974 και συνέβαλε στην τιτάνια προσπάθεια για στήριξη των θυμάτων της εισβολής και την αναστήλωση της οικονομίας στα χρόνια που ακολούθησαν».

«Σήμερα, έχοντας αντιμετωπίσει σημαντικά προβλήματα του παρελθόντος, η Τράπεζα Κύπρου αποτελεί ένα ραγδαία αναπτυσσόμενο οργανισμό, ο οποίος έχει κάποια βασικά χαρακτηριστικά», ανέφερε και πρόσθεσε πως το πρώτο βασικό χαρακτηριστικό της τράπεζας είναι ανθεκτικότητα και σταθερότητα.

Ανέφερε ότι η τράπεζα «έχει περιορίσει σε τεράστιο βαθμό τα βαρίδια του παρελθόντος, όπως ήταν τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια» και πρόσθεσε πως η τράπεζας διατηρεί «ισχυρή κεφαλαιακή βάση, υψηλή ρευστότητα και κυρίως ένα βιώσιμο επιχειρηματικό μοντέλο το οποίο βασίζεται στην τεχνολογία και στην ψηφιακή καινοτομία».

Ο κ. Νικολάου αναφέρθηκε στην ανακοίνωση παραχώρηση ουσιαστικού μερίσματος στους μετόχους μετά την έγκριση που λάβαμε, όπως είπε, από την ΕΚΤ, προσθέτοντας ότι αυτό είναι ψήφος εμπιστοσύνης όχι μόνο προς την τράπεζα αλλά και στην κυπριακή οικονομία».

Ανέφερε επίσης ότι δεύτερο βασικό χαρακτηριστικό είναι η εμπιστοσύνη, η οποία αντικατοπτρίζεται, όπως είπε, «στην αξιολόγηση των διεθνών οίκων αξιολόγησης αλλά και στην πορεία της μετοχής μας στο χρηματιστήριο του Λονδίνου», και πρωτίστως από τους πελάτες και μετόχους «στην στρατηγική που ακολουθούμε τα τελευταία χρόνια».

Είπε ακόμη ότι τρίτο χαρακτηριστικό της τράπεζας είναι «η αυτοπεποίθηση, η στρατηγική και το όραμα μας» και πρόσθεσε πως το Συγκρότημα της Τράπεζας Κύπρου «βλέπει το μέλλον με αισιοδοξία και δηλώνει παρόν στην προσπάθεια για στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων».

Ο κ. Νικολάου ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η εταιρική υπευθυνότητα είναι στο DNA της τράπεζας και ότι το επιστέγασμα της κοινωνικής προσφοράς της Τράπεζας Κύπρου είναι η ίδρυση του Ογκολογικού Κέντρου της τράπεζας το 1998.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Κάλεσμα Αρχιεπισκόπου στον Μητροπολίτη Πάφου να διαφοροποιήσει τη στάση του - «Δεν πρέπει να επανέλθει στον Μεσαίωνα»

• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη

• Υπουργικό Συμβούλιο: Εγκρίθηκαν οι 13 τροποποιήσεις για το δικαίωμα ψήφου από τα 17 - Δείτε αναλυτικά τι ισχύει

• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία

• Ανδρέας Γεωργίου-Σιμώνη Χριστοδούλου: Το φωτογραφικό άλμπουμ από το ταξίδι τους στην Ταϊλάνδη και τα καυτά φιλιά

• Απίστευτο περιστατικό στη Λεμεσό - Χαστούκισε ντελιβερά, του άρπαξε το κινητό και έγινε καπνός - Τι συνέβη



Γιατί ο Τατάρ θέλει να στείλει επιστολή στον ΓΓ ΟΗΕ πριν την κάθοδο της Ντι Κάρλο - Ολες οι λεπτομέρειες

Γιατί ο Τατάρ θέλει να στείλει επιστολή στον ΓΓ ΟΗΕ πριν την κάθοδο της Ντι Κάρλο - Ολες οι λεπτομέρειες

Επιστολή στον ΓΓ του ΟΗΕ σκέφτεται να αποστείλει ο Ερσίν Τατάρ πριν από την κάθοδο της Αναπληρώτριας Γενικής Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Ρόζμαρι Ντι Κάρλο, για να του εξηγήσει τις θέσεις του για τα όσα συζητήθηκαν και τα θέματα που τέθηκαν στη συνάντηση των δύο ηγετών, λέγοντας ότι δεν γνωρίζει «πώς θα του μεταφερθούν αυτά που συζητήθηκαν».

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top