Κυπριακό, μεταναστευτικό, προβλήματα της ΕΕ και η πιθανή ένταξη της Συμμαχίας Πολιτών στο Ευρωπαϊκό Δημοκρατικό κόμμα συζητήθηκαν στην συνάντηση του Γιώργου Λιλλήκα με τον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα του EDP, Luigi Cocilovo, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι η ομάδα του είναι εναντίον της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ και πως εάν η λύση που θα βρεθεί στο Κυπριακό σέβεται το ευρωπαϊκό κεκτημένο, δεν χρειάζεται να γίνει πρωτογενές δίκαιο.
Ο κ. Cocilovo αναφέρθηκε στη σύγκλιση απόψεων και θέσεων με την Συμμαχία σε πολλά θέματα και εξέφρασε την ελπίδα το κίνημα να ενταχθεί στο EDP, λέγοντας ότι ως πολιτική ομάδα έχουν περίπου 15 χώρες κάτω από την ομπρέλα τους. Στη σημερινή κατάσταση που βρίσκεται η Ευρώπη, είπε, το EDP θεωρεί μη αποδεκτή τη σχέση με την Τουρκία, τη στιγμή που είναι κατοχική δύναμη σε μια χώρα η οποία είναι μέλος της ΕΕ. “Γνωρίζω ότι σήμερα γίνεται μια προσπάθεια συνομιλιών για να βρεθεί μια λύση θετική. Για εμάς είναι θετικό να συνομιλούν αλλά η λύση θα είναι αποδεκτή από εμάς αν σέβεται το ευρωπαϊκό κεκτημένο”.
Δεν μπορούμε να κάνουμε εξαιρέσεις πάνω στο ευρωπαϊκό κεκτημένο κατ΄ επιλογή, συμπλήρωσε λέγοντας ότι το κεκτημένο πρέπει να αποτελεί τον κανόνα, αλλιώς θα είναι όχι μόνο ενάντια στη λύση του Κυπριακού αλλά και ενάντια στην ιδέα ίδρυσης της Ευρώπης.
Είχαμε και στο παρελθόν βιώσει λάθη της Ευρώπης που αφορούσαν εκπτώσεις πάνω στο θέμα του κεκτημένου και στο τέλος οι Ευρωπαίοι πληρώσαμε το τίμημα, πρόσθεσε. Η Ευρώπη είναι μια Ένωση που δημιουργήθηκε πάνω σε αξίες και αρχές, σημείωσε αναφέροντας ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει να ενδυναμώσουν τη σχέση τους για να δυναμώσει η ΕΕ και όχι να κάνουν νέα μελή.
Συγκλίνουν επίσης συνέχισε ο αναπληρωτής ΓΓ του EDP στην ανάγκη για περισσότερη αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών της Ευρώπης για να μπορέσουμε να βγούμε από την οικονομική κρίση. “Ο δογματισμός και η ιδεολογία της λιτότητας, μας έδωσε την αίσθηση ότι ήταν θέσεις τιμωρίας και όχι στήριξη για να βοηθήσουν τις χώρες για να ξεπεράσουν την κρίση. Αν θέλουμε να έχουμε περισσότερη αλληλεγγύη και εμπιστοσύνη στην προοπτική της ανάπτυξης υπάρχει ανάγκη να έχουμε μια ελαστικότητα σήμερα στους κανόνες και τον δογματισμό”. Δεν μπορούμε να έχουμε μια Ευρώπη δυο ταχυτήτων, ανέφερε, έχουμε ανάγκη μια ομοσπονδιακή Ευρώπη.
Κατά τον κ. Cocilovo, οι χώρες της Ευρώπης δεν μπορούν να έχουν μέλλον έξω από την ΕΕ αλλά πρέπει να προσεγγίσουμε τα θέματα με έναν τρόπο διαφορετικό από το παρελθόν, να τα προσεγγίσουμε από κοινού. “Εύχομαι να το κάνουμε με σωστό και υπεύθυνο τρόπο. Εμείς θα το κάνουμε ως εθνικό κόμμα αλλά και σαν ευρωπαϊκή ομάδα”.
Ερωτηθείς εάν η λύση στο Κυπριακό σέβεται το ευρωπαϊκό κεκτημένο μπορεί να γίνει πρωτογενές δίκαιο, απάντησε ότι αυτός που βλέπει το κεκτημένο σαν πρωτογενές δίκαιο είναι γιατί θέλει να παρεκκλίνει από αυτό. Αυτός ο οποίος έχει αυτή την άποψη είναι γιατί υπάρχει μια τρύπα, όπως είπε, ένα πρόβλημα. “Δεν είναι αποδεκτό το πρωτογενές δίκαιο να χρησιμοποιηθεί για να παραβιάζει το κεκτημένο”.
Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών είπε ότι ενημέρωση τον Αναπληρωτή ΓΓ του Ευρωπαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος “για τις απαράδεκτες τουρκικές θέσεις που κατατέθηκαν στο τραπέζι των συνομιλιών. Θέσεις που οδηγούν στην ουσία σε συνομοσπονδία, κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και νομιμοποίηση της διχοτόμησης αντί σε απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας και του λαού της”. Εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις θέσεις του Ευρωπαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος αναφορικά με το Κυπριακό οι οποίες συνάδουν με αυτές της Συμμαχίας Πολιτών, όπως είπε, και τις αρχές που πρέπει να διέπουν τη λύση του Κυπριακού και ιδιαίτερα το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις δημοκρατικές αξίες.
Συζήτησαν, συνέχισε, διεξοδικά το γεγονός ότι απουσιάζει σήμερα από την Ευρώπη η βασική αρχή της αλληλεγγύης, πάνω στην οποία στηρίχθηκε για δεκαετίες η ΕΕ, “αρχή η οποία απουσίαζε στον τρόπο με τον οποίο η ΕΕ και το Γιούρογκρουπ ιδιαίτερα αντιμετώπισε την οικονομική κρίση τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα. Αρχή της αλληλεγγύης που απουσιάζει και σήμερα, δυστυχώς, από τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει η Ευρώπη τους πρόσφυγες από την Συρία”.
Ασφαλώς, πρόσθεσε, η λύση δεν είναι να κυνηγήσουμε απλά αυτούς οι οποίοι εκμεταλλεύονται την αγωνία των προσφύγων και τους οδηγούν στον θάνατο ή στις περιπέτειες στη Μεσόγειο, αλλά η ΕΕ να αγκαλιάσει και να προσφέρει διέξοδο σ’ αυτές τις χιλιάδες οικογένειες προσφύγων και ο τερματισμός των πολέμων στην περιοχή μας για τις οποίες δεν είναι άμοιρη ευθυνών η Δύση και η ΕΕ. Κατά συνέπεια το προσφυγικό πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί εάν επαναφέρουμε την ειρήνη στην περιοχή, πρόσθεσε, εάν δημιουργήσουμε συνθήκες οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικής ευημερίας, για να μην έχουν κανένα λόγω οι άνθρωποι να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Σε αυτά τα ζητήματα, ανέφερε, έχουν συγκλίνουσες θέσεις με το Ευρωπαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα.
Η συζήτηση για ένταξη της Συμμαχίας στο EDP α συνεχιστεί το απόγευμα στη συνεδρία της Γραμματείας στην παρουσία του κ. Cocilovo και την τελική απόφαση θα λάβει το κίνημα εντός Οκτωβρίου στην συνεδρία της Ανώτατης Συγκλήτου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 2 Νοεμβρίου - Ο βίος των Αγίων
• Τα ζώδια σήμερα: Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον - Ένα Σάββατο - Θεία Δίκη ξεδιπλώνεται
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις