Αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα η ανάγκη για επίλυση του Κυπριακού, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, απευθύνοντας χαιρετισμό στον εορτασμό της επετείου της έναρξης του Απελευθερωτικού Αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-’59, στο Στάδιο «Τάσσος Παπαδόπουλος - Ελευθερία», στη Λευκωσία, το απόγευμα της Δευτέρας.
«Υποκλινόμαστε με ευγνωμοσύνη στο μεγαλείο όσων πρόσφεραν τη ζωή τους, κακοποιήθηκαν, βασανίστηκαν, φυλακίστηκαν, συνελήφθησαν, ή με οποιονδήποτε τρόπο έδωσαν το παρών τους στον ένοπλο αγώνα της ΕΟΚΑ στα χωριά, στις πόλεις, στα βουνά, με μοναδικό διακηρυγμένο στόχο την αποτίναξη του βρετανικού ζυγού, την αυτοδιάθεση και την Ένωση με την Ελλάδα», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
«Με ελάχιστο οπλισμό και υποτυπώδη στρατιωτική εκπαίδευση, υπό την ηγεσία του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου και του Στρατηγού Γεώργιου Γρίβα Διγενή, οι Έλληνες της Κύπρου παρέδωσαν μαθήματα ηρωισμού και έγραψαν με το αίμα τους τις νεότερες σελίδες της Ιστορίας του Έθνους, δίπλα από τα έπη του 1821 και του 1940», επεσήμανε.
Εν συνεχεία, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι ο αγώνας της ΕΟΚΑ συμπυκνώνει μέσα του τα οικουμενικά και διαχρονικά πρότυπα του Ελληνισμού. «Ο παλλαϊκός ξεσηκωμός της 1ης Απριλίου αποτέλεσε ένα ανανεωτικό κίνημα ιστορικής κάθαρσης και εθνικής αναγέννησης και το σπάνιο ήθος του καταγράφεται στο μεγαλείο και την ατομική στάση ζωής των επωνύμων και ανωνύμων αγωνιστών», υπογράμμισε.
«Ο Αγώνας της ΕΟΚΑ παραμένει μέχρι σήμερα το πιο λαμπρό ορόσημο στην Ιστορία του Κυπριακού Ελληνισμού για αποτίναξη του αποικιακού ζυγού και απόκτηση της ελευθερίας του», ανέφερε. «Τη σημερινή ημέρα, λοιπόν, αν θέλουμε πραγματικά να την τιμούμε δεν θα πρέπει να λησμονούμε το υπέρτατο καθήκον για Ελευθερία, για Δικαιοσύνη, για Αξιοπρέπεια», υπέδειξε.
Ο Πρόεδρος σημείωσε ακόμη ότι «μπορεί ο πολιτικός στόχος του αγώνα, της Ένωσης με την Ελλάδα, να μην επιτεύχθηκε, αλλά ο αγώνας οδήγησε στον τερματισμό του αποικιοκρατικού ζυγού και στη γένεση της ανεξάρτητης Κυπριακής Δημοκρατίας, ό,τι πιο σημαντικό έχουμε μέχρι σήμερα».
«Ο αγώνας της ΕΟΚΑ απέδειξε ότι το μεγαλύτερο δίδαγμα της Ιστορίας είναι ότι ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε οποιονδήποτε στόχο. Ποτέ δεν πρέπει να αφήνουμε τη διχόνοια να υπερισχύσει της άδολης αγάπης προς την πατρίδα μας, η οποία παραμένει υπό κατοχή εδώ και 50 χρόνια», τόνισε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης. «Αν είναι, λοιπόν, κάτι το οποίο οφείλουμε να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού είναι την ενότητα και την ομοψυχία, ώστε μονιασμένοι και δυνατοί να αγωνιστούμε για να απελευθερώσουμε τον τόπο μας και να επανενώσουμε την πατρίδα μας. Αυτό είναι το ιερό μας χρέος», σημείωσε.
Με οδηγό τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνέχισε, «θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα και θα αξιοποιήσουμε την όποια ελπίδα, ώστε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για την απελευθέρωση και την επίλυση του Κυπριακού». Όπως είπε, «με τη στήριξη της Ελλάδας, η οποία παραμένει ο πιο πολύτιμος και ανιδιοτελής μας σύμμαχος, αξιοποιούμε τις συνέργειες με τους Ευρωπαίους εταίρους μας και με τρίτες χώρες, ώστε να πετύχουμε τον στόχο μας».
«Με αναβαθμισμένο ρόλο στην περιοχή, πάντα εντός του πλαισίου των δυνατοτήτων μας, με κύρος στο διεθνές πολιτικό και οικονομικό στερέωμα, η Κυπριακή Δημοκρατία, συμπληρώνει σε λίγες μέρες, 20 χρόνια παρουσίας στην ευρωπαϊκή οικογένεια, ως πλήρες και ισότιμο μέλος», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επισημαίνοντας ότι «οι αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης παραμένουν οι οδοδείκτες της πορείας μας για την αντιμετώπιση των πολλαπλών προκλήσεων που έχουμε ενώπιόν μας, με κορυφαία προτεραιότητα την ανάγκη για επίλυση του Κυπριακού».
Επιπλέον, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι «έχουμε υποχρέωση και καθήκον να μιλάμε στα παιδιά μας και στη νέα γενιά για την ΕΟΚΑ, για τους αγώνες και τις θυσίες όλων αυτών που έδωσαν τη ζωή τους για μια καλύτερη Κύπρο, για την Κυπριακή Δημοκρατία που έχουμε σήμερα». Κάτι τέτοιο, διευκρίνισε, «σε καμία περίπτωση δεν λειτουργεί αρνητικά προς τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, αφού η βιωσιμότητα μιας ενδεχόμενης λύσης περνά σε μεγάλο βαθμό μέσα και από τον σεβασμό της ιστορικής ταυτότητας του καθενός και σίγουρα όχι μέσα από την αυτοκατάργηση».
«Έχουμε επίσης ηθική υποχρέωση και καθήκον να στηρίξουμε και να διατηρήσουμε την ψυχική μας πίστη και αντοχή», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. «Με ενότητα και ομοψυχία ας σταθούμε όρθιοι και αλύγιστοι μέχρι την ευλογημένη ώρα της απελευθέρωσης των σκλαβωμένων εδαφών μας», συμπλήρωσε.
«Με αξιοπρέπεια, με αξιοπιστία, με συγκροτημένο πλάνο και μεθοδικότητα εργαζόμαστε ώστε ο λαός μας να ζει και να δημιουργεί σε συνθήκες ασφάλειας, ειρήνης και ευημερίας. Μας το φωνάζουν οι αδικαίωτοι ήρωές μας από τα βάθη της Ιστορίας. Το οφείλουμε στα παιδιά μας», σημείωσε.
Στον δικό του χαιρετισμό, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος, προβαίνοντας σε αποτίμηση του αγώνα της ΕΟΚΑ, ανέφερε ότι ο αγώνας της ΕΟΚΑ αποτέλεσε την κορύφωση των αγώνων του κυπριακού ελληνισμού και υπήρξε εφάμιλλος του 1821. Αναφερόμενος στη δημιουργία της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Αρχιεπίσκοπος σημείωσε ότι «μας δόθηκε μια ελλιπής ανεξαρτησία», προσθέτοντας ότι «δεν επιδείξαμε τις αρετές που έπρεπε για περιφρούρηση της ανεξαρτησίας μας».
«Είμαστε σήμερα αντιμέτωποι με πολύ πιο δύσκολες καταστάσεις», ανέφερε εν συνεχεία ο Αρχιεπίσκοπος, υποδεικνύοντας ότι «χρειαζόμαστε να αναβαπτισθούμε στις αξίες της ελευθερίας, της ειρήνης και της δικαιοσύνης». Όπως είπε, αποτελεί χρέος μας να μην υποστείλουμε τη σημαία του αγώνα, αλλά και να μη συμβιβαστούμε με τα τετελεσμένα της τουρκικής κατοχής. «Να αποβάλουμε κάθε ιδιοτέλεια και προσωπικό συμφέρον και να εργαστούμε μαζί για την ελευθερία του τόπου μας», ανέφερε καταληκτικά.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις