ΥΓΕΙΑ

Αϋπνία: Θα με βοηθήσει το μαγνήσιο να κοιμηθώ; Οι ειδικοί απαντούν

Αϋπνία: Θα με βοηθήσει το μαγνήσιο να κοιμηθώ; Οι ειδικοί απαντούν

Κάποιοι την αγαπούν κι άλλοι αγαπούν να τη μισούν. Η λέξη ρουτίνα είναι αναμφισβήτητα μια έννοια που συγκεντρώνει αντικρουόμενες απόψεις. Ανεξάρτητα από το πώς νιώθει ο καθένας από εμάς γι’ αυτή, υπάρχει σίγουρα κάποιος που την αγαπά: Ο οργανισμός μας. Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο για τη σωματική και πνευματική μας λειτουργία από ένα σταθερό πρόγραμμα, γεμάτο με όσο το δυνατόν πιο υγιεινές συνήθειες.

Δυστυχώς, όμως, η επίτευξη μιας υγιεινής ρουτίνας δεν είναι πάντοτε εφικτή. Η γεμάτη υποχρεώσεις και στρες καθημερινότητα, οι συχνές αλλαγές στο πρόγραμμά μας, καθώς και τα ταξίδια είναι μόνο μερικοί από τους παράγοντες που διαταράσσουν αυτή τη ρουτίνα και, κατ’ επέκταση, την ομαλή λειτουργία του οργανισμού.

Μια από τις κυριότερες πτυχές που επηρεάζονται αρνητικά από αυτές τις αλλαγές είναι ο ύπνος, μια καθοριστική για την υγεία και την ευεξία του οργανισμού διαδικασία. Οι ειδικοί επισημαίνουν σταθερά τον επαρκή και ποιοτικό ύπνο ως αναπόσπαστο μέρος μιας ισορροπημένης καθημερινότητας, χαρακτηρίζοντάς τον μάλιστα δείκτη συνολικής υγείας του οργανισμού.

Σύμφωνα με την δρ. Indira Gurubhagavatula, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιατρικής στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Pensylvania, η αϋπνία είναι πολύ πιθανό να κρύβει μια βαθύτερη αιτία, όπως μια αδιάγνωστη διαταραχή ύπνου (π.χ. υπνική άπνοια). Προτείνει, λοιπόν, πριν από οτιδήποτε άλλο, να διερευνήσετε αυτό το ενδεχόμενο, ώστε να μη διαφύγουν της προσοχής σας σοβαρές παθήσεις, αλλά και να μπορέσετε να λάβετε την κατάλληλη θεραπεία. Παράλληλα, η υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών ύπνου και η διαχείριση των στρεσογόνων συνθηκών της ζωής είναι επίσης σημαντικές πτυχές στη διαχείριση της αϋπνίας.

Πέρα από αυτά τα σημαντικά βήματα, όμως, υπάρχει μία ακόμη λύση που έχει προταθεί στην προσπάθεια αντιμετώπισης της αϋπνίας και της δυσυπνίας: Το μαγνήσιο. Αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι αυτό το μέταλλο επιτελεί μια σειρά από σημαντικές λειτουργίες στον οργανισμό, όπως η παραγωγή πρωτεϊνών, οστών και DNA και η ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου και αρτηριακής πίεσης. Επιπλέον, σύμφωνα με τον αμερικανικό μη κερδοσκοπικό οργανισμό Sleep Foundation, το μαγνήσιο ρυθμίζει το μυϊκό, νευρικό και καρδιαγγειακό σύστημα, ενώ θεωρείται απαραίτητο συστατικό για περισσότερες από 300 βιοχημικές αντιδράσεις στο σώμα, όπως υποστηρίζει η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ιατρικής.

Ένας αυξανόμενος όγκος επιστημονικών δεδομένων συνδέει το μαγνήσιο με την ποιότητα του ύπνου, κάτι το οποίο φαίνεται να συμβαίνει εξαιτίας της προσκόλλησης του μετάλλου σε συγκεκριμένους υποδοχείς του εγκεφάλου, που ρυθμίζουν και ηρεμούν την εγκεφαλική δραστηριότητα, προάγοντας τη χαλάρωση. Το μαγνήσιο δρα στον υποδοχέα των βενζοδιαζεπινών, εκεί δηλαδή όπου στοχεύουν και τα ηρεμιστικά ή υπναγωγά φάρμακα. «Θεωρείται ότι επηρεάζει τα επίπεδα μελατονίνης, της ορμόνης που σχετίζεται με τον κιρκάδιο κύκλο ύπνου – αφύπνισης», εξηγεί η δρ. Gurubhagavatula.

Πώς μπορεί, όμως, να επιτευχθεί η επαρκής πρόσληψη μαγνησίου;

Το μαγνήσιο είναι ένα μεταλλικό στοιχείο, που περιέχεται σε πλήθος τροφίμων, ενώ διατίθεται και σε μορφή συμπληρωμάτων.
Υπάρχουν ορισμένες διατροφικές επιλογές, που διαθέτουν σημαντικές ποσότητες μαγνησίου και μπορούν να συμβάλλουν στην ενίσχυση της πρόσληψης του μετάλλου στον οργανισμό. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, ο κολοκυθόσπορος, τα αμύγδαλα, τα κάσιους, τα όσπρια, οι μπανάνες, η μαύρη σοκολάτα, καθώς και τα λιπαρά ψάρια.

Παράλληλα, τα συμπληρώματα διατροφής μαγνησίου αποτελούν μια προσβάσιμη, οικονομική λύση, που χρησιμοποιείται ευρύτατα στη «μάχη» κατά της αϋπνίας. Μια τέτοια λύση είναι και το Solumag Night από την InterMed, ένα συμπλήρωμα διατροφής που χαρακτηρίζεται από τον μοναδικό συνδυασμό μαγνησίου, μελατονίνης και τρυπτοφάνης, ο οποίος συμβάλλει στη μείωση της κόπωσης, τη φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος και, τελικά, την ταχύτερη έλευση του ύπνου.

Η πολύτιμη μελατονίνη που περιέχεται στο Solumag night ή αλλιώς η «ορμόνη του ύπνου», είναι μια φυσική ορμόνη που ρυθμίζει τον κύκλο ύπνου-αφύπνισης και συμβάλλει στη μείωση του χρόνου έλευσης του ύπνου. Είναι πολύ χρήσιμη επίσης σε ταξιδιώτες που έχουν υποστεί jet lag, καθώς βελτιώνει τις συνέπειες του βιολογικού αποσυγχρονισμού, ανακουφίζοντας από την αίσθηση απορρύθμισης του οργανισμού.

Επιπλέον, το Solumag Night της InterMed εμπεριέχει μια σημαντική ποσότητα τρυπτοφάνης και 5-υδροξυ-τρυπτοφάνης (5-ΗΤP). Πρόκειται για ένα αμινοξύ που προέρχεται από το εκχύλισμα του φυτού Griffonia simplicifolia και αποτελεί πρόδρομο ένωση της σεροτονίνης, ενός νευροδιαβιβαστή καθοριστικού για την ψυχολογική μας διάθεση. Ο οργανισμός μας μετατρέπει την τρυπτοφάνη σε σεροτονίνη, η οποία χαλαρώνει το νευρικό σύστημα, προετοιμάζοντας το σώμα για ύπνο.

Το Solumag Night της InterMed περιέχει χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, ενώ είναι πλήρως απαλλαγμένο από σάκχαρα, λιπαρά, γλουτένη, γαλακτοκομικά προϊόντα, σόγια και γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς, γεγονός που το καθιστά κατάλληλο για όλους. Σε συνδυασμό με την ευχάριστη γεύση πορτοκάλι, το Solumag Night συνιστά την πιο υγιεινή προσθήκη στις συμβουλές καταπολέμησης της αϋπνίας.

Στην πρακτική συσκευασία του Solumag Night από την InterMed, θα βρείτε 15 φιαλίδια των 10ml με καπάκι που περιέχει σκόνη για διάλυση (155mg). Προτείνεται η πρόσληψη ενός φιαλιδίου ημερησίως πριν τον ύπνο σύμφωνα με την τεχνολογία «push & drink», δηλαδή πιέζετε με προσοχή το επάνω μέρος του φιαλιδίου, ώστε το περιεχόμενό του να διαλυθεί στο υγρό. Στη συνέχεια, ανακινείτε καλά, καταναλώνετε και απολαμβάνετε… όνειρα γλυκά!

Πηγή: ygeiamou.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα επικίνδυνα έθιμα του Πάσχα – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; - Οι ενέργειες για πρόληψη από την Αστυνομία

Από πυρκαγιά σε πυρκαγιά έτρεχε η Πυροσβεστική - Το επιχειρησιακό πλάνο ενόψει καλοκαιριού

Έπιασε «λαυράκι» η ΥΚΑΝ - Συγκάτοικοι έκρυβαν ναρκωτικά μέσα στα δωμάτιά τους

Απάτη στη Λεμεσό: Παρίστανε τον συνεργάτη ιδιοκτητών διαμερισμάτων - Χειροπέδες σε 34χρονο

Στιγμές τρόμου για 23χρονη: Αδέλφια την απείλησαν, την απήγαγαν και την τραυμάτισαν με μαχαίρι – Πρώην συμβίος της ο ένας

Eurovision 2024: Η Silia Kapsis έκανε την πρώτη της πρόβα με το «Liar»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Νέα σύλληψη σημειώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline σήμερα το απόγευμα αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top