Σπουδαίας σημασίας χαρακτηρίζονται τα ευρήματα από τις ανασκαφικές εργασίες στην Πύλη Πάφου.
Από τις μέχρι τώρα εργασίες στο χώρο μπορούμε να πούμε ότι η ιστορική αναφορά που θέλει τον Ενετό Τζούλιο Σαβορνιάνο να χρησιμοποίησε τον Πεδιαίο ποταμό για να ενισχύσει τα αμυντικά τείχη, δεν ανήκει στη σφαίρα της φαντασίας!
Ρεπορτάζ: Φάνης Μακρίδης
Φωτογραφίες: Έκτορας Γεωργίου
Το Τμήμα Αρχαιοτήτων αξιολογώντας τα ευρήματα και τη μορφολογία του εδάφους, κατέληξε ότι πράγματι ο Σαβορνιάνο σχεδίασε τις υποδομές για να αλλάξει τη ροή του ποταμού (περνούσε μέσα από την πόλη). Ο στόχος ενός τέτοιου έργου θα ήταν να δημιουργηθεί τάφρος περιμετρικά της πόλης και να ενισχυθεί αμυντικά ο χώρος.
Ο εχθρός, με απλά λόγια, δεν θα είχε να αντιμετωπίσει μόνο το πρόβλημα των τειχών, αλλά και το νερό που παρεμπόδιζε τις όποιες ενέργειές του να προκαλέσει ρήγμα στο οχυρωματικό έργο. Αυτό υπήρχε ως ιστορική αναφορά, αλλά μέχρι στιγμής δεν είχε επιβεβαιωθεί.
2-3 στρατιώτες
Μάλιστα, φαίνεται πως η πρόσβαση στην Πύλη Πάφου ήταν ελεγχόμενη. Η διαμόρφωση του χώρου υποδηλώνει ότι θα μπορούσε να βρίσκονται στο σημείο 2-3 στρατιώτες, οι οποίοι λογικά θα εισέπρατταν και φόρους από τους πολίτες που εισέρχονταν στην εντός των τειχών πόλη.
Οικοδομικό υλικό από δημόσια και ιδιωτικά κτήρια
Ο Ενετός αρχιτέκτονας Τζούλιο Σαβορνιάνο, χρησιμοποίησε οικοδομικό υλικό (η υλοποίηση του έργου άρχισε το 1567 και σταμάτησε το 1570 με την κατάληψη της Λευκωσίας) από άλλα κτίσματα που υπήρχαν. Βρέθηκαν, συγκεκριμένα, πέτρες λαξευμένες, ξένες προς το οικοδόμημα, προφανώς από δημόσια και ιδιωτικά κτήρια που υπήρχαν από τον 14ο-16ο αιώνα.
Οθωμανικό Υδραγωγείο
Οι ανασκαφικές εργασίες στην Πύλη Πάφου ανέδειξαν μεγάλες τετράγωνες βάσεις, αριστερά όπως βλέπουμε την είσοδο έξω από τα τείχη. Πρόκειται για απομεινάρια του Οθωμανικού Υδραγωγείου.
Θα αναδειχθεί το σημείο
Το Τμήμα Αρχαιοτήτων θα αναδείξει σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Κύπρου τον χώρο. Και μάλιστα, χωρίς να επηρεάσει τη ζωή των πολιτών. Αυτό ανέφερε σε δηλώσεις της στο ThemaOnline, η αρχαιολογική λειτουργός Πωλίνα Χριστοφή, η οποία πρόσθεσε πως θα αποτυπωθούν ψηφιακά όλα τα τείχη. Επιπλέον, οι εργασίες που γίνονται χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκά κονδύλια.
«Παράθυρο στην Ενετοκρατία»
Η κ. Χριστοφή, σχολιάζοντας τα ευρήματα, έκανε λόγο για «παράθυρο στην Ενετοκρατία». Και εξήγησε: «Λόγω του γεγονότος ότι η Λευκωσία είναι οικοδομημένη πάνω στην παλιά πόλη, δεν έχουμε συχνά την ευκαιρία να αντλήσουμε πληροφορίες για το πώς ήταν η πρωτεύουσα κατά τον μεσαίωνα. Πλέον έχουμε μια μοναδική ευκαιρία να δούμε ένα κομμάτι της ιστορίας».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Έξαρση τριών εποχικών λοιμώξεων στην Κύπρο - Μεγάλη πίεση στα νοσηλευτήρια
• Αζερμπαϊτζάν: Το αεροπλάνο που συνετρίβη στο Καζακστάν χτυπήθηκε από ρωσικό πύραυλο
• «Αλμυρό» βούτυρο: Γιατί γίνεται όλο και πιο ακριβό - Εκτόξευση των τιμών σε όλη την Ευρώπη
• Google: Ξεκινά την παρακολούθηση όλων των συσκευών σε 8 εβδομάδες
• Αυτός είναι ο Κύπριος στη λίστα με τα αγαπημένα τραγούδια του Ομπάμα για το 2024
• Αριστοτέλους - Εφραίμ: Η μεγάλη αγκαλιά στα παιδιά τους και οι ευχές τους
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις