«Αναστάτωση» ανά το παγκύπριο προκάλεσε η εμφάνιση του γιγάντιου εντόμου λιθόκερος, γνωστό και ως «δαγκωτής ποδιών», στην Κύπρο.
Πρόκειται για το μεγαλύτερο σαρκοφάγο, υδρόβιο έντομο της Ευρώπης, το οποίο εκτός από το να περπατά στη ξηρά μπορεί να κολυμπά και να πετά.
Μιλώντας στο ThemaOnline, ο βιολόγος στο Τμήμα Ανάπτυξης Υδάτων του Υπουργείου Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Ιάκωβος Τζιωρτζής ανέφερε ότι το συγκεκριμένο είδος εντοπίστηκε πρώτη φορά το 2021 από χρήστες του διαδικτύου.
«Δεν έχουν διαπιστωθεί να υπάρχουν μόνιμοι πληθυσμοί στην Κύπρο. Μέσω της έρευνας μας και της επιστήμης των πολιτών, υπήρχαν αναφορές από πρόσωπα που είτε επικοινώνησαν απευθείας μαζί μας είτε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που εντόπισαν άτομα του είδος σε παραλιακές ακτές, κυρίως ανατολικά και βορειοανατολικά. Συνολικά καταγράφηκαν 7 άτομα για τα οποία συλλέξαμε στοιχεία για να διαπιστώσουμε ότι πρόκειται για το συγκεκριμένο είδος», σημείωσε.
Είναι επικίνδυνο για τον άνθρωπο; - Από πού πήρε το όνομα του
Όπως ανέφερε ο κ. Τζιωρτζής, το συγκεκριμένο είδος εντυπωσιάζει κυρίως λόγω του μεγάλου μεγέθους του, που φθάνει μέχρι και 12 εκατοστά.
Ερωτηθείς αν είναι επικίνδυνο για τον άνθρωπο, ο βιολόγος απάντησε ότι δεν αποτελεί απειλή για τον άνθρωπο.
«Είναι επώδυνο το τσίμπημα που μπορεί να επιφέρει. Έχει δηλητήριο αλλά δεν είναι θανατηφόρο, είναι μια ακίνδυνη ουσία η οποία απλά προκαλεί πόνο όπως η μέλισσα για παράδειγμα», εξήγησε.
Συνεχίζοντας, ο κ. Τζιωρτζής ανέφερε ότι το συγκεκριμένο είδος τρέφεται με διάφορους μικρούς οργανισμούς, άλλα μικρά έντομα και μικρά ψάρια ωστόσο έχει καταγραφεί να τρέφεται και με μικρές χελώνες και μικρά πουλιά.
«Είναι σαρκοφάγο είδος, κυρίως όμως τρέφεται με άλλα έντομα και μικρά ψάρια που ζουν στο νερό. Κανονικά ζει σε γλυκά νερά ωστόσο στην Κύπρο δεν έχει εντοπίσει ούτε μέσω της μελέτης μας ούτε από τους ελέγχους του Κράτους σε λίμνες. Έτσι ακριβώς επειδή στην Κύπρο βρέθηκε μόνο σε παράκτιες περιοχές, ενισχύει η υπόθεση ότι πρόκειται για άτομα που μετακινήθηκαν από γειτονικές χώρες που φιλοξενούν πληθυσμούς του συγκεκριμένου είδους», πρόσθεσε
Αναφορικά με την ονομασία του και από πού προήλθε, ο κ. Τζιωρτζής ανέφερε ότι το κοινό του όνομα είναι toe-biter, που σημαίνει δαγκωτής ποδιών, και προήλθε από τις χώρες όπου φιλοξενεί πληθυσμό του είδους.
«Το όνομα του προήλθε επειδή το έντομο είναι συνήθως σε ρηχά νερά και σε λίμνες σε χώρες στις οποίες χρησιμοποιούνται σαν ύδατα κολύμβησης, με αποτέλεσμα άνθρωποι που περπατούν στις όχθες να είναι πιο εύκολο να δαγκωθούν. Σημειώνεται ότι το έντομο δεν είναι επιθετικό, ωστόσο θα δαγκώσει αν βιώσει απειλή. Αν πλησιάσεις κοντά του και νιώσει απειλή τότε θα δαγκώσει», επεσήμανε.
Ερωτηθείς αν οι πολίτες δεν πρέπει να ανησυχούν ότι θα αυξηθεί ο πληθυσμός του εντόμου, ο κ. Τζιωρτζής σημείωσε ότι δεν πρέπει να ανησυχεί τον κόσμο από την στιγμή που υπάρχει σε γειτονικές χώρες.
«Θα μπορούσε να μετακινηθεί στην Κύπρο εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες για να μπορέσουν να αναπαραχθούν. Ωστόσο αυτό δεν είναι κάτι που πρέπει να ανησυχεί καθώς υπάρχουν οι θηρευτές του είδους όπως μεγάλα πουλιά. Πρέπει όμως να μην τρομοκρατηθεί ο κόσμος», είπε καταληκτικά.
Δείτε εικόνες:
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 22 Ιανουαρίου - Ο βίος του Αγίου
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις