Δυσοίωνες αναλύσεις για την τροπή των εξελίξεων στους συνεχιζόμενους πολέμους στην Ουκρανία και την Παλαιστίνη ξεχώρισαν την προηγούμενη εβδομάδα στα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Οι ξένοι αναλυτές εστίασαν στις συσσωρευμένες προκλήσεις που αντιμετωπίζει το Κίεβο. Την ίδια στιγμή, υπάρχει απαισιοδοξία και στις αναλύσεις που αφορούν το συνεχιζόμενο αιματοκύλισμα στη Γάζα.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι την προηγούμενη εβδομάδα, σε ανάλυση για τον πόλεμο στην Ουκρανία, το ρωσικό πρακτορείο Ria αναφέρθηκε στους όρους της Μόσχας για τον τερματισμό των εχθροπραξιών.
Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας, ο Τύπος της Μέσης Ανατολής ασχολήθηκε με τις νέες εξελίξεις στη Γάζα. Ο ασιατικός Τύπος, από την άλλη πλευρά, έθεσε υπό το μικροσκόπιό του την αναμέτρηση στον άξονα Πεκίνου-Δύσης και των συμμάχων της.
Ο Τύπος της Δύσης για τις συνεχιζόμενες αναμετρήσεις
Ο William A. Galston, στο άρθρο του με τίτλο «Το τρομερό κόστος της ειρήνης στην Ουκρανία» που δημοσιεύτηκε στους Wall Street Journal στις 12 Μαρτίου 2024, αναλύει τις συνέπειες που θα είχε για την Ουκρανία και τις ΗΠΑ η διακοπή της αμερικανικής βοήθειας προς την ουκρανική αντίσταση. Μετά τη συνάντηση του Ούγγρου πρωθυπουργού Όρμπαν με τον Ντόναλντ Τραμπ, όπου ο τελευταίος δήλωσε ότι δεν θα παρείχε καμία βοήθεια στον πόλεμο Ουκρανίας-Ρωσίας, ο συγγραφέας επισημαίνει ότι οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι δεν θα μπορέσουν να συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία χωρίς τις ΗΠΑ. Ο Galston αναφέρει τρία βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ουκρανία: έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού, ανεπαρκείς οχυρώσεις και μεγάλη έλλειψη πυρομαχικών. Εξηγεί ότι καθώς η Ουάσινγκτον καθυστερεί την αποστολή βοήθειας, η κατάσταση στο πεδίο επιδεινώνεται με τις ρωσικές δυνάμεις να προελαύνουν σταδιακά. Αν οι ΗΠΑ αποτύχουν να δράσουν, προειδοποιεί, η ουκρανική αντίσταση θα αποδυναμωθεί, επιτρέποντας στον Πούτιν να πλησιάσει τους μακροπρόθεσμους στόχους του για κατάργηση της ουκρανικής κυριαρχίας, εξασθένιση του ΝΑΤΟ και αποκατάσταση του ρωσικού ελέγχου στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.
Σε άρθρο γνώμης με τίτλο «Ο Πάπας θέλει η Ουκρανία να παραδοθεί. Αυτό θα έδινε στη Ρωσία το πράσινο φως για έναν πόλεμο χωρίς τέλος» που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα The Guardian στις 13 Μαρτίου 2024, η Nathalie Tocci ασκεί έντονη κριτική στην πρόταση του Πάπα Φραγκίσκου να παραδοθεί η Ουκρανία στη Ρωσία. Υποστηρίζει ότι οι αντιδυτικές απόψεις του Πάπα τον οδήγησαν στο να κατηγορεί λανθασμένα την Ουκρανία και τη Δύση ότι προκάλεσαν την εισβολή της Ρωσίας, ενώ αγνοεί τις επεκτατικές φιλοδοξίες της Ρωσίας. Η Tocci υποστηρίζει ότι οι πρόσφατες οπισθοδρομήσεις της Ουκρανίας οφείλονται στην έλλειψη δυτικής στρατιωτικής βοήθειας και όχι στην υπερπροσφορά της και ότι η παράδοση δεν θα έφερνε ειρήνη αλλά θα ενθάρρυνε την επιθετικότητα της Ρωσίας. Υποστηρίζει ότι η έκκληση του Πάπα για παράδοση παρέχει ηθική κάλυψη στα φιλοκρεμλινικά αισθήματα στη Δύση και ευθυγραμμίζεται με τις αντιδυτικές απόψεις στον παγκόσμιο Νότο. Η Tocci τονίζει ότι οι αγώνες της Ουκρανίας οφείλονται στην ανεπαρκή δυτική υποστήριξη και όχι στον υπερβάλλοντα ζήλο ενός στρατιωτικο-βιομηχανικού συμπλέγματος. Προειδοποιεί τέλος ότι μια ουκρανική παράδοση θα οδηγούσε πιθανότατα σε περαιτέρω ρωσική επιθετικότητα και όχι σε ειρήνη στην Ευρώπη.
Το κύριο άρθρο της EL PAÍS που ήταν δημοσιευμένο στις 14 Μαρτίου με τίτλο «Ο Τραμπ εναντίον του Μπάιντεν, η εκδίκηση» αναφέρει ότι οι προεδρικές εκλογές του 2024 στις ΗΠΑ διαμορφώνονται σε μια ρεβάνς μεταξύ του εν ενεργεία Τζο Μπάιντεν και του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, οι οποίοι κυριάρχησαν στις προκριματικές εκλογές των κομμάτων τους. Παρά το γεγονός ότι ο Τραμπ αντιμετωπίζει 91 ομοσπονδιακές ποινικές κατηγορίες σε πολλές υποθέσεις, μεταξύ άλλων για τον ρόλο του στην επίθεση στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου, οι Ρεπουμπλικάνοι ψηφοφόροι τον υποστήριξαν με συντριπτική πλειοψηφία, αγνοώντας μετριοπαθείς φωνές όπως η Νίκι Χέιλι. Το άρθρο σημειώνει ότι και τα δύο κόμματα έμοιαζαν έτοιμα για νέα ηγεσία μετά τις διχαστικές εκλογές του 2020, αλλά κατέληξαν με τους ίδιους δύο αντιδημοφιλείς υποψηφίους. Ενώ ο Μπάιντεν θεωρήθηκε ως μεταβατική φιγούρα, οι Δημοκρατικοί δεν προετοιμάστηκαν εγκαίρως για την αποχώρησή του. Οι Ρεπουμπλικάνοι συσπειρώθηκαν πίσω από τον Τραμπ, παρότι προηγουμένως τον είχαν αποκηρύξει. Η προεκλογική εκστρατεία αναμένεται να επικεντρωθεί στα ελαττώματα των υποψηφίων και όχι στις αρετές τους. Οι Δημοκρατικοί ελπίζουν ότι ο ευρύτερος συνασπισμός του Μπάιντεν που περιλαμβάνει και μετριοπαθείς Ρεπουμπλικανούς μπορεί να ξεπεράσει τον πυρήνα της βάσης του Τραμπ. Ωστόσο, ο Μπάιντεν αντιμετωπίζει προκλήσεις, όπως αμφιβολίες για την ηλικία και τη διανοητική του οξύτητα, τις εσωτερικές διαφωνίες στο κόμμα του σχετικά με τη μετανάστευση αλλά και την αναδυόμενη σύγκρουση στη Γάζα η οποία δυσκολεύει τους δεσμούς ΗΠΑ-Ισραήλ και τη βάση των Δημοκρατικών. Το άρθρο καταλήγει ερμηνεύοντας τις εκλογές ως ένα νέο δημοψήφισμα για τον Τραμπ αλλά και την ίδια την αμερικανική δημοκρατία.
Το άρθρο με τίτλο «Η φρίκη του πολέμου των χαρακωμάτων» του Christoph Reuter στο Der Spiegel που ήταν δημοσιευμένο στις 14 Μαρτίου παρέχει μια ματιά στις βάναυσες συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι Ουκρανοί στρατιώτες που πολεμούν εναντίον των ρωσικών δυνάμεων δύο χρόνια μετά την έναρξη της εισβολής. Σε πολλαπλές θέσεις της πρώτης γραμμής, όπως κοντά στο Toretsk, το Bakhmut και την Kreminna, τα ουκρανικά στρατεύματα είναι εγκλωβισμένα σε χαρακώματα, αντιμετωπίζοντας το αδυσώπητο ρωσικό πυροβολικό, τις νάρκες και τα θανατηφόρα μη επανδρωμένα αεροσκάφη καμικάζι. Με την κρίσιμη έλλειψη πυρομαχικών και ενισχύσεων, οι στρατιώτες δεν μπορούν να μετακινηθούν εκ περιτροπής, περνώντας μήνες ολόκληρους σε αυτή την εφιαλτική πραγματικότητα. Τα ουκρανικά στρατεύματα έχουν εγκαταλειφθεί από τη Δύση, με τη στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ να έχει σταματήσει και τους Ευρωπαίους να μην μπορούν να ανταποκριθούν στους στόχους παραγωγής πυρομαχικών. Καθώς η Ρωσία προχωρά σταθερά με τη μαζική κινητοποίησή της, οι ουκρανικές μονάδες αιμορραγούν ανθρώπινο δυναμικό που δεν μπορούν να αντικαταστήσουν. Από νεαρούς μαχητές μέχρι πρώην αιχμάλωτους πολέμου, όλοι είναι παγιδευμένοι σε έναν σάπιο κόσμο λάσπης, τρόμου και μιας αίσθησης ότι αυτή η εξοντωτική κρεατομηχανή μπορεί να μην σταματήσει να δουλεύει ποτέ. Το άρθρο σκιαγραφεί ένα ζοφερό πορτρέτο των στρατευμάτων που χάνονται σιγά σιγά στην πρώτη γραμμή ενός εξαντλητικού, ανελέητου πολέμου φθοράς.
Ο Τύπος της Μέσης Ανατολής
«Διπλωματικές προσπάθειες εν μέσω περιφερειακών εντάσεων» είναι ο τίτλος του άρθρου γνώμης του Amer Al Sabaileh που ήταν δημοσιευμένο στην Jordan Times στις 14 Μαρτίου. Το άρθρο συζητά την επείγουσα ανάγκη για διπλωματικές λύσεις για την αντιμετώπιση της κλιμακούμενης ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα και την αύξηση των εντάσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ στο Λίβανο. Με τις ρίψεις βοήθειας από αέρος στη Γάζα να αποδεικνύονται ανεπαρκείς, το άρθρο αναφέρει ως μια νέα προσέγγιση το σχέδιο δημιουργίας μιας οδού διάσωσης από την Κύπρο. Ωστόσο, τονίζει ότι οποιαδήποτε λύση στην κατάσταση της Γάζας πρέπει επίσης να αντιμετωπίσει τις πρωταρχικές ανησυχίες του Ισραήλ για την ασφάλεια και τις απειλές που αντιμετωπίζει. Με την κατάσταση να επιδεινώνεται σε Γάζα και Λίβανο, αυξάνεται ο κίνδυνος να ξεσπάσει μια ευρύτερη σύγκρουση στο Λίβανο που θα μπορούσε να προσελκύσει και το Ιράν και τη Συρία. Οι διπλωματικές προσπάθειες των ΗΠΑ και άλλων περιγράφονται ως εκτεταμένες, αλλά περιπλέκονται από τις περιφερειακές διαστάσεις που αφορούν το Ιράν, τη Συρία και τον ρόλο της Χεζμπολάχ στην πολιτική του Λιβάνου. Το άρθρο προειδοποιεί ότι χωρίς την αποχώρηση της Χεζμπολάχ από το νότιο Λίβανο και την ισχυρότερη παρουσία του ΟΗΕ, οι συγκρούσεις θα ενταθούν, καθιστώντας τον πόλεμο όλο και πιο αναπόφευκτο.
«Το σχέδιο υποταγής των Παλαιστινίων προχωρά», είναι ο τίτλος της παρέμβασης της Amira Hass που δημοσιεύθηκε στη Haaretz στις 12 Μαρτίου 2024. Το άρθρο υποστηρίζει ότι, παρά τον χλευασμό των εξτρεμιστικών απόψεων του υπουργού Οικονομικών, η ισραηλινή κυβέρνηση εφαρμόζει ενεργά το σχέδιο της για την υποταγή του παλαιστινιακού λαού σε όλα τα κατεχόμενα εδάφη και στο εσωτερικό του ίδιου του Ισραήλ. Ο Ισραηλινός Υπουργός περιέγραψε στο παρελθόν το όραμά του για ένα ενιαίο κράτος από τη Μεσόγειο έως τον Ιορδάνη ποταμό αποκλειστικά για τον εβραϊκό λαό, εκδιώκοντας ή αναγκάζοντας τους Παλαιστίνιους να αποδεχθούν τη μόνιμη ανιθαγένεια. Στη σκιά αυτής της δήλωσης, η ήδη κατακερματισμένη Δυτική Όχθη διαιρείται ακόμη περισσότερο από τα σημεία ελέγχου και την επέκταση των οικισμών, ενώ οι οικονομικές τιμωρίες εξαθλιώνουν τους κατοίκους. Στη Γάζα, οι θανατηφόρες αεροπορικές επιδρομές οδηγούν σε αναγκαστική μετακίνηση πληθυσμού εν μέσω καταστροφής και θανάτου. Εντός του Ισραήλ, οι Άραβες πολίτες αντιμετωπίζουν περικοπή της χρηματοδότησης και καταστολή της έκφρασης που απαγορεύει την κριτική της επίθεσης στη Γάζα. Το άρθρο προειδοποιεί ότι μέχρι να τελειώσει ο πόλεμος στη Γάζα, η αναδιοργάνωση της ισραηλινής δικαιοσύνης και η αφαίρεση των δημοκρατικών θα έχει ολοκληρωθεί, η εκπαίδευση θα αντανακλά την απόλυτη συναίνεση στον πόλεμο και τα μέσα ενημέρωσης θα λειτουργούν ως εκφραστές της στροφής του Ισραήλ στον αυταρχισμό.
Ο Τύπος της Ασίας
Το κύριο άρθρο της εφημερίδας Asahi Shimbun που δημοσιεύτηκε στις 11 Μαρτίου με τον τίτλο «Η Κίνα θα πρέπει να κάνει πράξη αυτά που λέει για την εξωτερική πολιτική» επικρίνει την Κίνα για την αποτυχία της να λάβει αποφασιστική στάση απέναντι στον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, παρά το γεγονός ότι ισχυρίζεται ότι είναι μια «σταθερή δύναμη υπέρ της ειρήνης». Το κύριο άρθρο υποστηρίζει ότι η Κίνα θα πρέπει να καταδικάζει με συνέπεια την εδαφική επιθετικότητα της Ρωσίας, όπως ακριβώς αναμένει από άλλες χώρες να σεβαστούν τις αξιώσεις της Κίνας επί της Ταϊβάν. Επισημαίνει επίσης την υποκρισία του Κινέζου ΥΠΕΞ που ζητά άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, καταγγέλλοντας τις δολοφονίες αμάχων, ενώ επιτρέπει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία μέσω της συνεχούς υποστήριξής της. Το άρθρο υπογραμμίζει τη στρατιωτική ανάπτυξη και την προσπάθεια εκσυγχρονισμού της ίδιας της Κίνας ως αντιφατική σε σχέση με τον αυτοπροσδιορισμό της ως υπέρμαχος της ειρήνης. Με μια αύξηση 7,2% στον αμυντικό προϋπολογισμό του 2024, την κατασκευή ενός τέταρτου αεροπλανοφόρου και την αύξηση της πυρηνικής ικανότητας πέρα από τις ανάγκες αυτοάμυνας, η Κίνα αποκλίνει από τη δηλωμένη διπλωματική της πολιτική. Το κύριο άρθρο υποστηρίζει ότι η στάση της Κίνας αποσκοπεί στην προετοιμασία για μακροπρόθεσμο ανταγωνισμό με τις ΗΠΑ. Προτρέπει το Πεκίνο να διασφαλίσει τη συνέπεια μεταξύ λόγων και πράξεων, αντί να εκμεταλλεύεται οποιαδήποτε υποχώρηση των ΗΠΑ.
Το κύριο άρθρο της People’s Daily που δημοσιεύτηκε στις 13 Μαρτίου με τον τίτλο «Το χαρτί της Κίνας δεν είναι θεραπεία για τα δεινά της Αμερικής» επικρίνει την συγκρουσιακή ρητορική των Αμερικανικών πολιτικών για την Κίνα. Υποστηρίζει ότι οι δηλώσεις των Αμερικανών αξιωματούχων προδίδουν ένα αίσθημα ανωτερότητας και μια εμμονή με τον περιορισμό της Κίνας ως πιθανού «μακροπρόθεσμου στρατηγικού ανταγωνιστή». Επισημαίνει πολυάριθμες πρόσφατες ενέργειες των ΗΠΑ που αποσκοπούν στην καταστολή κινεζικών εταιρειών με το πρόσχημα της εθνικής ασφάλειας. Ωστόσο, το άρθρο υποστηρίζει ότι η χρήση του «χαρτιού της Κίνας» δεν μπορεί να επιλύσει τις εγχώριες προκλήσεις της Αμερικής. Η παρουσίαση της Κίνας ως «φαντασιακού εχθρού» ενέχει τον κίνδυνο κλιμάκωσης των εντάσεων και υπονομεύει τον εποικοδομητικό διάλογο. Αναφέρει ότι η Κίνα δεν έχει καμία πρόθεση να υποκαταστήσει τις ΗΠΑ, παρά μόνο επιδιώκει τη δική της κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη, παρέχοντας παράλληλα παγκόσμια δημόσια αγαθά μέσω της αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας - σε αντίθεση με τον «ηγεμονικό εκφοβισμό» της Αμερικής. Το άρθρο προβάλλει την πρώτη επιλογή ως την καλύτερη πορεία προς τα εμπρός αντί της διαιώνισης του «ηγεμονικού άγχους» της Ουάσιγκτον.
Ο Τύπος της Ρωσίας και της Ουκρανίας
Ο Peter Akopov σε άρθρο γνώμης με τίτλο «Καρότα χωρίς εγγύηση: η Δύση δεν θα μπορέσει να παρασύρει τη Ρωσία σε διαπραγματεύσεις» που δημοσιεύθηκε στο RIA Novosti στις 14 Μαρτίου εστιάζει στις δηλώσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη διάρκεια μια νέας συνέντευξής του στο ρωσικό Τύπο, όπου αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο διαπραγματεύσεων με τη Δύση για την Ουκρανία. Ο Πούτιν αναγνώρισε ότι η Δύση μπορεί να προσπαθήσει να παρασύρει τη Ρωσία σε διαπραγματεύσεις χρησιμοποιώντας διάφορα «καρότα» ή παραχωρήσεις, αλλά τόνισε ότι η Ρωσία ενδιαφέρεται μόνο για σοβαρές συνομιλίες που παρέχουν εγγυήσεις ασφαλείας αποδεκτές από τη Ρωσία. Ο Πούτιν ανέφερε ότι οι ελάχιστοι όροι της Δύσης θα αφορούν πιθανότατα την αναγνώριση των νέων συνόρων της Ρωσίας και την απαγόρευση της «ατλαντικοποίησης» της Ουκρανίας. Ο αρθρογράφος πιστεύει ότι η Ρωσία δεν θα δεχθεί θεμελιώδεις παραχωρήσεις ή ήττα, καθώς η σύγκρουση με τη Δύση είναι ζήτημα ζωής και θανάτου για τη Ρωσία. Το άρθρο καταλήγει στο συμπέρασμα ότι, παρά τη συνεχιζόμενη αιματοχυσία, η Ρωσία πλησιάζει όλο και περισσότερο στο στόχο της και η προσπάθεια της Δύσης να υποτάξει τη Ρωσία πλησιάζει στο τέλος της.
«Η τρέχουσα διάθεση στο Κίεβο: Ελπίδες, ανησυχίες και ερωτήματα» είναι ο τίτλος της ανάλυσης του Bohdan Nahaylo, που ήταν δημοσιευμένη στην Kyiv Post στις 15 Μαρτίου. Σύμφωνα με την ανάλυση ενώ στην ουκρανική πρωτεύουσα η αποφασιστικότητα για αντίσταση επιμένει, υπάρχουν φόβοι ότι η Ουκρανία θα εγκαταλειφθεί από τους αμφιταλαντευόμενους δυτικούς συμμάχους. Η ψυχολογική καταπόνηση από τις συνεχείς απειλές, η οικονομική δυσπραγία και ο χωρισμός των οικογενειών έχουν επίσης το τίμημά τους. Ωστόσο, οι Ουκρανοί είναι υπερήφανοι που αντιστάθηκαν στη ρωσική επίθεση και υπερασπίστηκαν όχι μόνο την ελευθερία τους αλλά και τις δημοκρατικές αξίες της Ευρώπης. Οι περισσότεροι φαίνονται προετοιμασμένοι να πολεμήσουν μέχρι το πικρό τέλος αν χρειαστεί. Ωστόσο, ερωτήματα στροβιλίζονται γύρω από τις υποτονικές προσπάθειες κινητοποίησης, με φήμες ότι ο στενός κύκλος του Ζελένσκι καθυστερεί την πλήρη επιστράτευση λόγω ανησυχιών σχετικά με τη δημοτικότητα τους. Οι ισχυροί σύμβουλοι του Προέδρου δέχονται όλο και περισσότερες επικρίσεις για το γεγονός ότι παρακάμπτουν τα υπουργεία και τους διπλωμάτες. Οι ανησυχίες για τη διαφθορά εξακολουθούν να υφίστανται παρά τις επιθέσεις του Ζελένσκι κατά των ολιγαρχών. Η πολιτιστική ζωή παραμένει ζωντανή, αλλά η απαγόρευση κυκλοφορίας και οι απώλειες συνεχίζουν να μας υπενθυμίζουν το συνεχιζόμενο πόλεμο. Αν και οι ελπίδες για νίκη δέχονται πιέσεις, η αποφασιστικότητα του πνεύματος του Κιέβου να αντισταθεί στη ρωσική επιθετικότητα παραμένει ζωντανή.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις