ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πλήρη διαλεύκανση για τερματικό υγροποίησης ΦΑ ζητά ο ΓΓ ΑΚΕΛ

Πλήρη διαλεύκανση για τερματικό υγροποίησης ΦΑ ζητά ο ΓΓ ΑΚΕΛ

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, δήλωσε την Δευτέρα ότι πρέπει να βρεθεί τρόπος να ολοκληρωθεί το έργο του τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου στο Βασιλικό, ενώ είπε ότι το ΑΚΕΛ «θα επιμείνει μέχρι τέλους για την πλήρη διερεύνηση και διαλεύκανση» αναφορικά με τη σύμβαση.

Σημείωσε επίσης ότι «πρέπει η Κύπρος να έχει το συντομότερο φυσικό αέριο για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής», μετά από συνάντηση με τον Πρόεδρο, Αντώνη Πατσαλή και μέλη της Δημόσιας Εταιρείας Φυσικού Αερίου (ΔΕΦΑ).

Όπως είπε ο κ. Στεφάνου, με την ολοκλήρωσή του το έργο «θα μας απαλλάξει και κατά ένα ποσοστό από τους ρύπους που πληρώνουν οι καταναλωτές και αυτά τα εκατομμύρια που πληρώνουν οι καταναλωτές είναι πάρα πολλά».

Πρόσθεσε ότι «τον περασμένο χρόνο πληρώσαμε περίπου 350 εκατομμύρια για ρύπους, ανάλογα με την τιμή των ρύπων θα πληρώνουμε μέχρι να φέρουμε φυσικό αέριο, είναι λοιπόν επιτακτική ανάγκη να ολοκληρωθεί το συντομότερο η όλη επένδυση».

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ επειδή όπως είπε, «λέγονται και πάρα πολλά αναφορικά με τον τρόπο που έχουμε φτάσει στη σύμβαση και πώς και ποιοι το διαπραγματεύτηκαν και ποιες αποφάσεις πήραν» σημείωσε ότι το ΑΚΕΛ «θα επιμείνει μέχρι τέλους για την πλήρη διερεύνηση και διαλεύκανση καθότι είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτή η διερεύνηση θα οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν σκάνδαλα».

«Επιτέλους σε αυτόν τον τόπο θα πρέπει κάποιοι να λογοδοτήσουν και να τιμωρηθούν», συνέχισε ο κ. Στεφάνου, για να προσθέσει ότι «γίνεται μία συζήτηση στην Βουλή των Αντιπροσώπων, και συγκεκριμένα στην Επιτροπή Ελέγχου, η οποία αναδεικνύει διαφορά ζητήματα, αλλά δεν μπορεί ούτε να κατηγορήσει, ούτε να τιμωρήσει κανέναν».

Επομένως, «αυτό είναι ένα θέμα το οποίο πρέπει να χειριστεί η Κυβέρνηση και σε αυτό το θέμα θα ελεγχθεί αναφορικά με την πολιτική της βούληση για να αντιμετωπίσουμε επιτέλους αυτά τα φαινόμενα διαπλοκής και διαφοράς που υπάρχουν στον τόπο», είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

Ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ «έχει κάνει συγκεκριμένες προτάσεις προς την Κυβέρνηση για την βραχυπρόθεσμη αντιμετώπιση του ψηλού κόστους του ρεύματος, έχει κάνει συγκεκριμένες προτάσεις για το πώς το κράτος μπορεί να συμβάλει, σε αυτή τη φάση που βρισκόμαστε, μέχρι την υλοποίηση των διάφορων επενδύσεων, για να βοηθήσουμε τα νοικοκυριά αλλά και τις επιχειρήσεις να ανταπεξέλθουν του ψηλού κόστους».

Όπως είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ «ζητούμε από την Κυβέρνηση να πάρει πρωτοβουλία για να μειωθεί το ΦΠΑ στον ηλεκτρισμό από 19% σε 9% κάτι το οποίο ψήφισε η Βουλή με πρωτοβουλία του ΑΚΕΛ», ωστόσο η απόφαση της Βουλής κρίθηκε ως αντισυνταγματική και είναι για αυτό που ζητούμε από την κυβέρνηση να πάρει την πρωτοβουλία.

Πρόσθεσε ότι «υπάρχει τεκμηρίωση, υπάρχει κοστολόγηση και μπορεί το δημοσιονομικό αυτό κόστος να καλυφθεί από τα αυξημένα έσοδα που παίρνει το κράτος από την ακρίβεια ενώ ακόμα και σήμερα αριθμοί που έχουν δημοσιοποιηθεί δείχνουν πόσο πιο ψηλά έσοδα έχει το κράτος εξαιτίας της ακρίβειας».

Το δεύτερο που ζητεί το ΑΚΕΛ, όπως είπε ο κ. Στεφάνου, «είναι να φορολογηθούν τα υπερκέρδη των τραπεζών και των εταιρειών ενέργειας τα οποία θα πρέπει να διοχετευτούν με στοχευμένο τρόπο, με προγράμματα που πρέπει να καταρτήσει η Κυβέρνηση έτσι ώστε να βοηθηθούν τα νοικοκυριά εκείνα τα οποία δυσκολεύονται να έχουν πρόσβαση στην ενέργεια».

Αναφέρθηκε και στο ότι «η Κύπρος έχει μέσο όρο πολύ πιο ψηλό από το μέσο όρο της ευρωπαϊκής ένωσης σε σχέση με την ενεργειακή φτώχεια».

Το τρίτο που το ΑΚΕΛ ζητεί από μέρους της Κυβέρνησης είναι, όπως είπε ο κ. Στεφάνου, «επιτέλους να προωθήσει το θέμα των μειοδοτικών διαγωνισμών για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας μια και οι χώρες που έχουν κάνει τους μειωτικούς διαγωνισμούς έχουν καταφέρει κατά πολύ να μειώσουν τις τιμές του ρεύματος που παράγονται από ΑΠΕ». «Αυτά και κάποια άλλα πράγματα μπορούν να γίνουν από μέρους της Κυβέρνησης σύντομα. Αυτό που χρειάζεται είναι πολιτική βούληση την οποία μέχρι τώρα, για να είμαστε ειλικρινείς, δεν την έχουμε δει», σημείωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

Λέγοντας ότι πλησιάζουμε και προς το τέλος του Μαρτίου ο κ. Στεφάνου επανέλαβε ότι το ΑΚΕΛ είναι υπέρ της επιμήκυνσης των μέτρων επιδότησης ηλεκτρικής ενέργειας που εφαρμόζονται «έστω και αν είναι ανεπαρκή».

Όπως είπε, «δεν μπορούμε να τερματίσουμε τα μέτρα, να αυξηθεί η τιμή των καυσίμων κατά 8 σεντ το λίτρο και την ίδια ώρα η Κυβέρνηση να συζητά για επιβολή των λεγόμενων πράσινων φορολογιών από τον ερχόμενο Απρίλη».

Πρόσθεσε ότι «αυτό θα δημιουργήσει ένα εκρηκτικό κύμα που θα πιέσει ακόμα περισσότερο τόσο τα νοικοκυριά όσο και τις επιχειρήσεις. Για αυτό και πρέπει να σκεφτούμε πώς στηρίζουμε την κοινωνία και την οικονομία».

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της ΔΕΦΑ και τους συνεργάτες του «για την πολύ εποικοδομητική και περιεκτική συζήτηση» διαβεβαιώνοντας ότι «θα συνεχίσουμε να είμαστε σε επαφή γιατί το ΑΚΕΛ θέλει να είναι ενημερωμένο για να μπορεί τεκμηριωμένα να εκφράζει και τις απόψεις του και στο μέτρο των δικών του δυνάμεων να είναι βοηθητικό και εποικοδομητικό για να μπορέσουμε να φέρουμε φυσικό αέριο στην Κύπρο για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες για τη φονική επίθεση στο Μαγδεμβούργο - «Παιδιά κραύγαζαν, φώναζαν τη μαμά τους»

• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, 22 Δεκεμβρίου

• Πυρκαγιά σε εγκαταλελειμμένη οικία στη Λευκωσία - Διασωληνωμένο ένα πρόσωπο

• Πόσο επιβαρύνουν τον λογαριασμό ρεύματος τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια; Δείτε πώς να το υπολογίσετε

• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers



Ανάλυση: Οι επιδιώξεις της Άγκυρας για οριοθέτηση ΑΟΖ με τη Συρία - Μπαράζ επαφών Λευκωσίας και Αθήνας

Ανάλυση: Οι επιδιώξεις της Άγκυρας για οριοθέτηση ΑΟΖ με τη Συρία - Μπαράζ επαφών Λευκωσίας και Αθήνας

Η επιδίωξη της Άγκυρας να προχωρήσει σε οριοθέτηση ΑΟΖ με τη Συρία στο πλαίσιο του παράνομου τουρκολυβικού μνημονίου βρίσκεται προ των πυλών, ενώ την ίδια ώρα ο Ταγίπ Ερντογάν παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top