50 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την τουρκική εισβολή και ο προσφυγικός κόσμος παρακολουθεί ακόμη ένα έγκλημα το οποίο συντελείται σε βάρος του, τον σφετερισμό των ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα.
Στη συνέντευξή του στο «T» ο Πρόεδρος της ΠΕΠ Γιώργος Λυσανδρίδης αναλύει τη δράση, τα αιτήματα και τις αλλαγές στους κανονισμούς του φορέα ισότιμης κατανομής βαρών. Με αφορμή την επιστροφή της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ στην Κύπρο, οι προσφυγικές οργανώσεις ζητούν συνάντηση.
-Η προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ επιστρέφει στην Κύπρο. Έχετε ζητήσει συνάντηση μαζί με την κυρία Ολγκίν;
-H Παγκύπρια ένωση προσφύγων σε μια προσπάθεια να ενδυναμώσει τη φωνή των προσφύγων έχει έρθει σε συνεννόηση με την ένωση κατεχόμενων Δήμων και κατεχόμενων κοινοτήτων και έχουμε υποβάλει από κοινού αίτημα, να συναντήσουν αντιπροσωπίες μας, την κυρία Ολγκίν. Θέλουμε με αυτόν τον τρόπο να στείλουμε ένα δυνατό μήνυμα, με μια ενιαία φωνή.
-Τι θα ζητήσετε από την απεσταλμένη του ΓΓ και τι ακριβώς αναμένετε από την πρωτοβουλία του ΟΗΕ;
-Σε περίπτωση συνάντησης θα μεταφέρουμε το αίτημά μας, για να ξεκινήσει επιτέλους ο διάλογος ξανά, με στόχο να καταλήξουμε σε μια βιώσιμη και λειτουργική λύση του κυπριακού. Δυστυχώς δεν πήραμε κάποια απάντηση, αλλά θα επαναλάβουμε τη Δευτέρα το αίτημά μας. Ο προσφυγικός κόσμος αυτό που περιμένει, είναι η επιστροφή στις πατρογονικές του εστίες. Δυστυχώς, μετά από τόσες προσπάθειες τα τελευταία χρόνια, όλοι αντιλαμβάνονται πλέον ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο το όποιο εγχείρημα και μάλιστα όταν υπάρχουν στο τραπέζι εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις με τη θέση της τουρκικής πλευράς, για λύση δύο κρατών. Αυτές οι απόψεις δεν βρίσκουν σύμφωνο τον προσφυγικό κόσμο, ο οποίος θα αναμένει να αξιοποιήσει τις περιουσίες του και να επιστρέψει εκεί όπου μεγάλωσε αν και μετά από 50 χρόνια προσφυγιάς, η πρώτη και η δεύτερη γενιά <φεύγουν> δυστυχώς, με αποτέλεσμα η νέα γενιά να μην έχει τόσο ισχυρούς δεσμούς με τις πατρογονικές μας εστίες και αυτό μας προβληματίζει, ιδιαίτερα. Ο στόχος της παγκύπριας ένωσης προσφύγων, είναι να καλλιεργήσει στους νέους μας τον πόθο για επιστροφή.
-Πλησιάζουν οι τοπικές εκλογές. Βλέπετε να υπάρχει ενδιαφέρον από τους νέους για συμμετοχή στα ψηφοδέλτια των κατεχόμενων δήμων;
-Ως Παγκύπρια ένωση προσφύγων, θα επιδιώξουμε τη συμμετοχή των νέων μας στις εκλογικές διαδικασίες των κατεχόμενων περιοχών. Φυσικά, δεν περιοριζόμαστε μόνο στις εκλογικές διαδικασίες. Έχουμε νέους οι οποίοι δραστηριοποιούνται μέσα από τα προσφυγικά σωματεία, τα κοινοτικά συμβούλια, συμβούλια νεολαίας. Βρισκόμαστε τώρα σε μια προσπάθεια μέσα από συνέργειες με την Ένωση κατεχόμενων δήμων και κοινοτήτων, να μπορέσουμε να εμπλακούμε και να βοηθήσουμε με τους πόρους που διαθέτουμε και τα μέσα.
-Πώς σχολιάζετε το θέμα με τον σφετερισμό των ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα και ειδικότερα την πρόσφατη εξέλιξη με τον Τούρκο Δικηγόρο, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος;
- Η πρόσφατη εξέλιξη μας έχει απογοητεύσει και για το αποτέλεσμα και για το γεγονός ότι υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση σε ότι αφορά στη σύλληψη του συγκεκριμένου προσώπου. Το θέμα του σφετερισμού των κατεχόμενων περιουσιών έχει συζητηθεί στην αρμόδια επιτροπή προσφύγων της βουλής, ωστόσο όλα καταλήγουν στη νομική υπηρεσία του κράτους. Αναμένουμε και ευελπιστούμε ότι με τα νομικά μέτρα, μπορεί να ανασταλούν ή να επιβραδύνουν τον ρυθμό σφετερισμού των περιουσιών στα κατεχόμενα. Πιστεύουμε πως θα πρέπει να ληφθούν και άλλα μέτρα, όπως για παράδειγμα αυτά που λήφθηκαν από το υπουργείο εσωτερικών για το μεταναστευτικό με διαφημιστικές καμπάνιες στις χώρες από όπου υπάρχει μεγάλη μεταναστευτική ροή προς την Κύπρο. Κάτι παρόμοιο θα μπορούσε να γίνει σε χώρες όπου υπάρχει αρκετό ενδιαφέρον για αγορά ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα. Με αυτόν τον τρόπο, θα αποθαρρύνουμε τους επίδοξους επενδυτές.
-Πάγιο αίτημα του προσφυγικού κόσμου είναι οι αποζημιώσεις για απώλεια χρήσης. Σε ποιό σημείο βρίσκεται το ζήτημα;
-Αυτό το ζήτημα είναι η κορωνίδα των ζητημάτων τα οποία έχουμε θέσει ως παγκύπρια οργάνωση προσφύγων την τελευταία διετία, αλλά και προηγουμένως, όπως και του φορέα ισότιμης κατανομής βαρών. Ο φορέας μετά από οδηγίες του υπουργείου οικονομικών την τελευταία πενταετία είχε ετοιμάσει συγκεκριμένη μελέτη, η οποία έγινε και από το πανεπιστήμιο Κύπρου, στη συνέχεια έγιναν κάποια σενάρια με βάση τη μελέτη για τα ποσά, παρουσιάστηκαν στην προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά και στην παρούσα. Αντιλαμβάνομαι ότι η προσέγγιση από τον νυν υπουργό οικονομικών ήταν ότι εντοπίζονται κάποια προβλήματα στη εν λόγω μελέτη και βρισκόμαστε σε μια νέα προσπάθεια, με αποτέλεσμα να συσταθεί επιτροπή, για να δει το ζήτημα και να προτείνει περαιτέρω μέτρα. Το κονδύλι το οποίο εισπράττεται από το 0,4% το οποίο επιβάλλεται σε αγοραπωλησίες ακινήτων ή μετοχών και το οποίο καταλήγει σε έναν λογαριασμό του κεντρικού φορέα ισότιμης κατανομής βαρών, να διατεθεί για τον σκοπό, των αποζημιώσεων. Δεν είναι αρκετό. Είναι πολύ λίγο και υπάρχει ο κίνδυνος ότι το ποσό που έχει μαζευτεί τα τελευταία 2-3 χρόνια περίπου 40 εκ. ευρώ, να χρησιμοποιηθεί από την κυβέρνηση για άλλους σκοπούς. Η προσπάθεια που καταβάλλουμε, είναι να διασφαλίσουμε αυτό το ταμείο, αλλά και να εξασφαλίσουμε και άλλους πόρους.
-Ποιά είναι τα αιτήματά της ΠΕΠ
-Χρειαζόμαστε κάποια περαιτέρω αύξηση γιατί από τις 350 000 που έχουμε στον προϋπολογισμό μας, οι περίπου 270 000 αφορούν σε συντάξεις, μισθούς σε προσωπικό και αποκοπές. Σε συνάντηση που είχαμε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον περασμένο Ιούνιο, όταν ερωτηθήκαμε, είχαμε ζητήσει ένα ποσό 50-70000 ευρώ το οποίο ποσό όπως αντιλαμβάνεστε είναι πολύ χαμηλό και παρ όλα αυτά δυστυχώς δεν έχει συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό για το 2024. Θα ζητήσουμε συμπληρωματικό προϋπολογισμό, γιατί όπως αντιλαμβάνεστε δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε.
Η διαχείριση τ/κ περιουσιών. Μετά από πολλές προσπάθειες και την υποβολή συγκεκριμένου υπομνήματος από την Παγκύπρια Ένωση προσφύγων το 2022 στον υπουργό εσωτερικών, έχει ξεκινήσει μια διαδικασία και μετά από δύο χρόνια προσπαθειών, τις επόμενες ημέρες, οι κανονισμοί θα υποβληθούν στην κοινοβουλευτική επιτροπή προσφύγων, για να συζητηθούν και να ψηφιστούν. Αυτή η εξέλιξη, θα βοηθήσει έτσι ώστε να υπάρχει διαφάνεια στη διαχείριση των τ/κ περιουσιών. Όσον αφορά στην υπηρεσία μερίμνης για τα στεγαστικά σχέδια, η ΠΕΠ είχε υποβάλει εισήγηση για την αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων και του επιδόματος ενοικίου. Η αύξηση του ενοικίου έχει υιοθετηθεί όχι όμως και η αύξηση εισοδηματικών κριτηρίων. Εμείς, έχουμε υποβάλει προτάσεις σε σχέση με τα στεγαστικά σχέδια λόγω και της αύξησης του κόστους ζωής, των οικοδομικών υλικών, και των επιτοκίων.
Να σας αναφέρω ότι την ερχόμενη Τρίτη, θα συζητηθούν ενώπιον της επιτροπής προσφύγων της βουλής οι νέοι κανονισμοί που έχει εγκρίνει το υπουργικό συμβούλιο, για τον φορέα ίσης κατανομής βαρών και υπάρχουν αρκετές αλλαγές.
-Φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Με αφορμή αυτή τη θλιβερή επέτειο ετοιμάζετε κάποια διαφωτιστική εκστρατεία;
-Έχουμε αποφασίσει να προσκαλέσουμε κάποιους Ευρωπαίους αξιωματούχους στην Κύπρο για τον σκοπό της διαφώτισης καθώς και συναντήσεις με τις οργανώσεις αποδήμων, με την ΠΟΜΑΚ και την ΠΣΕΚΑ όταν θα έρθουν στην Κύπρο, για να δούμε πώς μέσα από διάφορες ενέργειες και με τη δική τους βοήθεια, να κάνουμε διάφορα πράγματα στο θέμα της διαφώτισης. Θα συνεχίσουμε με συγκεκριμένες δράσεις, οι οποίες έχουν ξεκινήσει με τον νέο χρόνο. Στόχος μας, είναι να διατηρήσουμε το <ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ>, να ξυπνήσουμε και να καλλιεργήσουμε κάποιες μνήμες στους νέους μας. Προσωπικά, ανήκω στη νέα γενιά των προσφύγων, έχω καταγωγή από την Αμμόχωστο. Έχουμε νέους που ασχολούνται πολύ ενεργά με τα προσφυγικά σωματεία. Χρειάζεται όμως πολλή δουλειά,ακόμα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Έσπασαν παράθυρα και έβαλαν φωτιά σε αίθουσα - Νέοι βανδαλισμοί σε Γυμνάσιο στη Λευκωσία
• Αναβλητικότητα: Τι σημαίνει και με ποιους τρόπους μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε
• Αρχίζει να «ντύνεται» στα λευκά το Τρόοδος – Έπεσαν οι πρώτες νιφάδες –Δείτε βίντεο
• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας
• Ο Έλον Μασκ ψηφίζει Φειδία... για πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης!
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις