Η συνεχιζόμενη διαίρεση της Κύπρου συνεχίζει να εμποδίζει την πλήρη απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους ανθρώπους σε όλο το νησί, ανέφερε ο Φόλκερ Τουρκ, Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, παρουσιάζοντας την ετήσια έκθεσή του για το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο, στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, την Παρασκευή, στη Γενεύη.
Σημείωσε ότι, η τουρκοκυπριακή κοινότητα συνεχίζει να πλήττεται «δυσανάλογα» από τις διακρίσεις, μεταξύ άλλων, στα σημεία διέλευσης, αλλά και στο θέμα ιθαγένειας για παιδιά μικτών γάμων, και εξέφρασε την ελπίδα ότι η Τεχνική Επιτροπή για την Παιδεία θα ξαναρχίσει τις συναντήσεις της, χωρίς καθυστέρηση.
Ο κ. Τουρκ ανέφερε ότι, η συνεχιζόμενη διαίρεση της Κύπρου συνεχίζει να εμποδίζει την πλήρη απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους ανθρώπους σε όλο το νησί.
Η τουρκοκυπριακή κοινότητα, πρόσθεσε, συνεχίζει «να πλήττεται δυσανάλογα από τις διακρίσεις», μεταξύ άλλων στα σημεία διέλευσης, ενώ εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν εμπόδια στην άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος στο νότιο τμήμα της Κύπρου, και οι αιτήσεις ιθαγένειας για παιδιά Τουρκοκυπρίων που γεννήθηκαν σε μικτούς γάμους και διαμένουν στο βόρειο τμήμα της Κύπρου συνεχίζουν να καθυστερούν ή να απορρίπτονται. «Η κοινωνικοοικονομική ανισότητα μεταξύ της τουρκοκυπριακής κοινότητας και της ελληνοκυπριακής κοινότητας συνεχίζει να αυξάνεται, με την τουρκοκυπριακή κοινότητα να επηρεάζεται περισσότερο», σημείωσε.
Αν και τα σημεία διέλευσης συνεχίζουν να λειτουργούν, σημείωσε, «ο αριθμός τους παραμένει ανεπαρκής, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται μεγάλες ουρές που επηρεάζουν το δικαίωμα στην ελεύθερη κυκλοφορία και επηρεάζουν τις καθημερινές ανταλλαγές μεταξύ των δύο κοινοτήτων». Ο Ύπατος Αρμοστής είπε ότι ενθαρρύνει όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να προωθήσουν βαθύτερους οικονομικούς δεσμούς και να τροφοδοτήσουν τις διακοινοτικές επαφές.
«Η εκπαίδευση για την ειρήνη είναι το κλειδί και ελπίζω ότι η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση μπορεί να αναζωογονηθεί», ανέφερε. Εξέφρασε την ελπίδα ότι η Τεχνική Επιτροπή για την Παιδεία θα ξαναρχίσει τις συνεδριάσεις της «χωρίς καθυστέρηση», και ότι θα εφαρμόσει τις συστάσεις που περιέχονται στην κοινή έκθεσή της για το 2017 και θα αναλάβει προσπάθειες για την προώθηση της εκπαίδευσης για την ειρήνη σε όλο το νησί.
«Παρά τις προκλήσεις, χαίρομαι που ακούω για συνεχείς προσπάθειες για την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους στην Κύπρο», είπε ακόμη. Αξίζει να σημειωθεί, πρόσθεσε, ότι οι θρησκευτικοί παράγοντες έχουν πρωτοστατήσει σε κοινές προσπάθειες για την προστασία των δικαιωμάτων των προσφύγων, των αιτούντων άσυλο και των ασυνόδευτων ανηλίκων.
Κλείνοντας, ο κ. Τουρκ είπε ότι εξακολουθεί να προτρέπει όλα τα μέρη να διασφαλίσουν ότι μια προσέγγιση βασισμένη στα ανθρώπινα δικαιώματα θα στηρίζει τον αμοιβαίο διάλογο και τη συνεργασία τους, περιλαμβανομένου όσον αφορά το έργο των δικοινοτικών τεχνικών επιτροπών. Η εργασία για την εμπιστοσύνη, την κοινωνική συνοχή και την υλοποίηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους θα είναι απαραίτητη για την υποστήριξη και την προώθηση των ανανεωμένων προσπαθειών για την επίτευξη μιας δίκαιης, βιώσιμης και ειρηνικής λύσης στη συνεχιζόμενη διαίρεση του νησιού, είπε τέλος.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις