Με τον θεσμό του Γενικού Εισαγγελέα να θεωρείται από τους πολίτες το ίδιο αξιόπιστος με τα emails ενός πολύ συγκεκριμένου Νιγηριανού πρίγκιπα, ήταν πολύ λογικό να δούμε κάποια αντίδραση από πλευράς Νομικής Υπηρεσίας. Όχι βέβαια πως είναι αναγκαίο.
Ο Γιώργος Σαββίδης αφυπηρετεί σε λίγα χρόνια και δεν νομίζω να τον απασχολεί και πολύ η υστεροφημία του Γενικού Αρνησαγγελέα που έπαυσε περισσότερες ποινικές διώξεις απ’ όσες ξεκίνησε. Όσο για τη διαδοχή δεν νομίζω να υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία εκεί έξω για το ποιος Τέως θα βάλει πάλι το γέρικο χεράκι του ώστε να διασφαλιστούν και πάλι τα ήσυχα γεράματα. Δεν μπήκε σε όλον αυτόν τον κόπο να διαλύσει κόμμα και τόπο προκειμένου να εκλέξει αυτόν που τώρα παραδέχεται ανοιχτά σε δημοσιογραφικά πηγαδάκια ότι “δεν του περνά”,για να αφήσει οτιδήποτε στην τύχη. Ειδικά τώρα που εκκρεμεί κι εκείνη η ρημάδα η έρευνα της Αρχής κατά της Διαφθοράς για το αναθεματισμένο “Κράτος μαφία”.
Απλά επειδή το κλίμα παραέγινε βαρύ τελευταία για Νομική Υπηρεσία, κάποτε το διαμάντι των θεσμών της ΚΔ σήμερα αναξιόπιστος παρίας, ειδικά μετά το πρωτόγνωρο για την υπηρεσία πάθος που έδειξε στην 3η θανατική ανάκριση για την υπόθεση του Θανάση Νικολάου όχι για να βρεις τους δολοφόνους του εθνοφρουρού αλλά να τσακίσει την... ανυπόληπτη χαροκαμένη οικογένεια του θύματος, σκέφτηκαν να μας πετάξουν μερικά κοκαλάκια να σιωπήσουμε. Ναι, τόσο μας υπολογίζουν, αλλά δεν πιστεύω να εκπλήσσεται κανένας απ’ αυτό.
Το πρώτο κοκαλάκι πετάχτηκε ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής στη διάρκεια συζήτησης για την απονομή Δικαιοσύνης και έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το κράτος δικαίου. Εκεί οι εκπρόσωποι της Νομικής Υπηρεσίας είπαν ότι ο Γενικός Εισαγγελέας αποφάσισε να προωθήσει διεργασία εσωτερικής επανεξέτασης, σύμφωνα με την οποία, κάθε παραπονούμενος που έχει έννομο συμφέρον, έχει την ευκαιρία να ζητήσει επανεξέταση της απόφασης για δίωξη, μη δίωξη ή αναστολή της δίωξης, που λήφθηκε σε πρώτο βαθμό. Ουσιαστικά, με βάση τον σχεδιασμό, μια νέα ομάδα νομικών λειτουργών θα αναλαμβάνει να επανεξετάζει την απόφαση και το σκεπτικό της θα κοινοποιείται στο επηρεαζόμενο πρόσωπο. Δηλαδή μετά από όλα όσα έχουν συμβεί, ειπωθεί και γραφτεί για τους κινδύνους για τη Δημοκρατία που ελλοχεύουν από το ανέλεγκτο και ανεξέλεγχτο του Γενικού Εισαγγελέα, ο τελευταίος θεώρησε ως λύση να βάλει μια ομάδα υφισταμένων του να ελέγχει τις αποφάσεις του και να του λέει αν έκανε ή όχι σωστά τη δουλειά του. Οι υφιστάμενοι. Το αφεντικό τους. Φυσικά και θα πάει εξαιρετικά αυτό.
Το δεύτερο κοκαλάκι είναι και το πιο ύπουλο. Τόσο ύπουλο που θα μπορούσε να ήταν ποτισμένο με φόλα. Αφορά το ορφανό τροχαίο του 2012 στη Μουταγιάκα όπου βρήκε τραγικό θάνατο ο 17χρονος Ανδρέας Λοΐζου και για το οποίο όλες οι εμπλεκόμενες Αρχές (από αστυνομικούς και ανακριτές μέχρι Υπουργούς και ΓΕ) διαρρήγνυαν τα ιμάτιά τους ότι όλα έγιναν σωστά, by the book και όλα αυτά περί συγκάλυψης, εξαφανισμένης οδηγού, λευκού Audi και γόνους πανίσχυρων πολιτικών ήταν θεωρίες συνωμοσίας και αποκυήματα φαντασίας. Μέχρι που δεν ήταν. Την Πέμπτη με μια, δυσανάλογα αναλυτική σε σχέση με το όπως μας έχει συνηθίσει έως τώρα, ανακοίνωση η Νομική Υπηρεσία αποφάνθηκε πως το τροχαίο δεν είναι πια ορφανό αλλά απέκτησε πατέρα. Ή πιο σωστά, πατριό. Έναν “κακό” ανακριτή! «Σε σχέση με τις πράξεις ή παραλείψεις των ανακριτών και άλλων υπεύθυνων αστυνομικών κατά τον τότε ουσιώδη χρόνο, έχει μελετηθεί το ενδεχόμενο διάπραξης του αδικήματος της εσκεμμένης παραμέλησης υπηρεσιακού καθήκοντος από δημόσιο λειτουργό (άρθρο 134 Π.Κ.), το οποίο, στην ουσία, καθορίζει ως απαραίτητο συστατικό στοιχείο, μεταξύ άλλων, την εσκεμμένη παραμέληση καθήκοντος” αναφέρει η ανακοίνωση με το “εσκεμμένη” να αποτελεί τη λέξη-κλειδί. Δηλαδή εσκεμμένα ο συγκεκριμένος ανακριτής οδήγησε τις έρευνες σε λάθος κατεύθυνση επιτρέποντας την άγνωστη γυναίκα οδηγό που προκάλεσε το θανατηφόρο να παραμείνει άγνωστη για πάντα; Και με ποιο σκεπτικό “δεν δικαιολογείται η προώθηση ποινικής δίωξης εναντίον όσων συμμετείχαν στη διερεύνηση του δυστυχήματος ή προωθούσαν τον αστυνομικό φάκελο στο πλαίσιο των καθηκόντων τους” όπως αναφέρεται στη συνέχεια; Μήπως γιατί οι καριέρες των πλείστων εξ αυτών γνώρισαν αλματώδη εξέλιξη τα επόμενα χρόνια και παραμένουν στα πράγματα μέχρι σήμερα; Θα έχει όντως μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε τι έχει να πει αυτός ο ανακριτής σχετικά με το ποιος και γιατί του ζήτησε να παραπλανήσει εσκεμμένα την έρευνα. Αν θα μιλήσει ή καταλήξει ο “Παπακώστας του ορφανού τροχαίου”.
Γι’ αυτό είναι επιτακτική η ανάγκη διαχωρισμού των ρόλων του Γενικού Εισαγγελέα (δημόσιος κατήγορος ΚΑΙ νομικός σύμβουλος του κράτους) και έλεγχος των αποφάσεών του από ένα ανώτερο, ανεξάρτητο Σώμα. Χθες. Για να σταματήσει ο εμπαιγμός και η μόνιμη υποτίμηση της νοημοσύνης μας
Για να σταματήσουν να μας πετάνε κοκαλάκια μήπως και το βουλώσουμε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 22 Ιανουαρίου - Ο βίος του Αγίου
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις