ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έκθεση Oμπάμα: Δέσμευση για εξεύρεση δίκαιης λύσης στο κυπριακό

Έκθεση Oμπάμα: Δέσμευση για εξεύρεση δίκαιης λύσης στο κυπριακό

Στην επανάληψη των συνομιλιών έπειτα από την επτάμηνη διακοπή τους, εστιάζει την προσοχή της η διμηνιαία έκθεση του Προέδρου Ομπάμα για την Κύπρο, που διαβιβάστηκε τον περασμένο μήνα στους Προέδρους της Βουλής και της Γερουσίας και καλύπτει του μήνες Απρίλιο και Μάιο.

Όπως αναφέρει στη συνοδευτική επιστολή, η Υφυπουργός Εξωτερικών για Νομοθετικές Υποθέσεις, Τζούλια Φράιφιλντ, «οι ΗΠΑ είναι δεσμευμένες στην εξεύρεση μιας δίκαιης και διαρκούς διευθέτησης, επανενώνοντας την Κύπρο σε μία διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία».

Η έκθεση ξεκινά με τη νίκη «του υποστηρικτή της διευθέτησης, υποψηφίου Μουσταφά Ακιντζί στις επαναληπτικές εκλογές της 26ης Απριλίου, εκτοπίζοντας το συντηρητικό Ντερβίς Ερογλου. Ο κ. Ακιντζί ανέλαβε καθήκοντα «προέδρου της ΤΔΒΚ», όπως γράφει η έκθεση.

Αναφέρει πως ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ήταν μεταξύ των πρώτων που κάλεσαν και συνεχάρησαν τον κ. Ακιντζί, «καλωσορίζοντας την νίκη του ως ελπιδοφόρα εξέλιξη».

Γράφει επίσης και για το συγχαρητήριο τηλεφώνημα του Υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι, ο οποίος «μετέφερε τη σθεναρή υποστήριξη των ΗΠΑ στη διαδικασία για τη διευθέτηση, ενθαρρύνοντας τον κ. Ακιντζί ν’ αδράξει την ευκαιρία για επίτευξη μιας δίκαιης και διαρκούς διευθέτησης».

Η έκθεση σημειώνει την μονομερή ανακοίνωση από τον κ. Αναστασιάδη, στις 28 Απριλίου, τεσσάρων μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, τη συνεχιζόμενη εμπλοκή με τις δύο κοινότητες του ειδικού συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ, Εσπεν Μπαρθ Έιντε και την επανάληψη των συνομιλιών τις 15 Μαΐου.

«Οι ηγέτες Αναστασιάδης και Ακιντζί είχαν την πρώτη του συνάντηση στις 28 Μαΐου. Συμφώνησαν σε αρκετά ΜΟΕ, συμπεριλαμβανομένης της διάνοιξης νέων διόδων και της εγκαθίδρυσης κοινής τεχνικής επιτροπής για την ισότητα των φύλων. Επιπρόσθετα οι ηγέτες εξέδωσαν κοινή διακήρυξη, προτρέποντας όλους τους Κυπρίους να προσέλθουν με πληροφορίες για την επίλυση των εκκρεμών υποθέσεων αγνοουμένων».

Αναφέρει πως οι ηγέτες έδωσαν εντολή στους διαπραγματευτές τους, τις ομάδες εργασίες και στις τεχνικές επιτροπές, να εργαστούν προς την κατεύθυνση της διασύνδεσης των ηλεκτρικών δικτύων, της διαλειτουργικότητας της κινητής τηλεφωνίας και της πρόληψης των παρεμβολών των ραδιοφωνικών συχνοτήτων.

«Οι κ. Αναστασιάδης και Ακιντζί συμφώνησαν να συναντούνται δύο φορές το μήνα και να παρευρίσκονται από κοινού σε κοινωνικές εξόδους, όπως η ιστορική τους κοινή επίσκεψη το μεσαιωνικό κέντρο της διηρημένης Λευκωσίας, στις 23 Μαΐου».

Γράφει ότι οι ΗΠΑ συνέχισαν την εμπλοκή τους στο Κυπριακό, σε υψηλό επίπεδο, παραθέτοντας την τηλεφωνική συνομιλία του Αντιπροέδρου Μπάιντεν με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, για να τον ενθαρρύνει «ν’ αδράξει την ευκαιρία να αρχίσει τις συνομιλίες για τη διευθέτηση, όπως και να εκφράσει την υποστήριξή του για αυξημένη διμερή συνεργασία».

Αναφέρεται και στις τακτικές συναντήσεις του τέως πρέσβη των ΗΠΑ, Τζον Κόνιγκ, με τους ηγέτες των Ε/κ και Τ/κ και τους διαπραγματευτές, όπως και τους ηγέτες κομμάτων, επιχειρήσεων και της κοινωνίας των πολιτών. Ως παράδειγμα παραθέτει την ομιλία του Αμερικανού πρέσβη στην έναρξη της συνδιάσκεψης για οικοδόμηση ειρήνης (Build Peace 2015) στη Λευκωσία, από τις 24-26 Απριλίου.

Ιδιαίτερη μνεία κάνει η τελευταία έκθεση στην ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας ΗΠΑ – Κύπρου, στο διάστημα αυτό, ενώ σημειώνει ότι και οι δύο χώρες φιλοξένησαν από κοινού στη Λευκωσία από τις 6-7 Μαΐου, διήμερο εργαστήρι για Πρωτοβουλία Ασφαλείας και Αποτροπής της Διάδοσης όπλων μαζικής καταστροφής.

«Επιπρόσθετα, αντιπροσωπεία της Κυπριακής Δημοκρατίας, στην οποία συμμετείχαν αντιπρόσωποι των Υπουργείων Εξωτερικών και Δικαιοσύνης και της πρεσβείας της Κύπρου, συναντήθηκαν στην Ουάσιγκτον με κυβερνητικούς αξιωματούχους, για να συζητήσουν την επιπλέον συνεργασία σε θέματα ασφάλειας, καταπολέμησης της τρομοκρατίας και της μη διάδοσης όπλων μαζικής καταστροφής».

Γράφει πως οι ΗΠΑ συνέχισαν να εκφράζουν δημόσια την υποστήριξη «προς το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους των υδρογονανθράκων της εντός της ΑΟΖ της και ενθάρρυναν «την ακριβοδίκαιη διανομή των όποιων πιθανών εσόδων από τους ενεργειακούς πόρους μεταξύ και των δύο κοινοτήτων, στο πλαίσιο της συνολικής διευθέτησης».

Έκπληξη εξέφρασε πηγή του Κογκρέσου για την συμπερίληψη στην έκθεση αναφοράς στην τριμερή συνάντηση που φιλοξένησε στην Κύπρο στις 29 Απριλίου ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, με συμμετοχή του Προέδρου της Αιγύπτου Αλ Σίσι και του Ελληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα «για να συζητήσουν την ενδυνάμωση του τριμερούς τους συνεταιρισμού, συμπεριλαμβανομένης της ενεργειακής συνεργασίας».

Τέλος, στην έκθεση υπάρχει αναφορά για την πρόοδο που σημειώθηκε στην εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος της Κύπρου με την τρόικα.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Εκλογές στις ΗΠΑ: Έτσι εκλέγεται ο Πρόεδρος - Πότε θα ξέρουμε αν είναι ο Τραμπ ή η Χάρις - Τι γίνεται αν υπάρξει ισοψηφία

• Θρίλερ στην Αμαλιάδα: Και έκτο νεκρό βρέφος - Η αλλαγή της κατάθεσης από τη μητέρα του τελευταίου παιδιού

• Τι κερδίζει τελικά η Κύπρος από την παροχή ευκολιών και υποδομών στις ΗΠΑ;

• Προέβλεψαν οι Simpsons τον νικητή των αμερικάνικων εκλογών;

• Καιρός: Πού κυμαίνεται σήμερα η θερμοκρασία - Θα δούμε βροχές στο «μενού»; Δείτε αναλυτικά

• Έκλεψε κοσμήματα αξίας 15 χιλιάδων ευρώ από χρυσοχοείο στη Λάρνακα - Χειροπέδες σε 36χρονο



ΑΝΑΛΥΣΗ: Επηρεάζουν την Κύπρο οι Αμερικανικές Εκλογές; Διεθνολόγος στο «Τ»

ΑΝΑΛΥΣΗ: Επηρεάζουν την Κύπρο οι Αμερικανικές Εκλογές; Διεθνολόγος στο «Τ»

Σε απόλυτο ντέρμπι, στο οποίο όμως εμφανίζει μικρό προβάδισμα η Κάμαλα Χάρις έναντι του Ντόναλντ Τραμπ, εξελίσσονται οι αμερικανικές εκλογές.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top