ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο δρόμος προς τις Ευρωεκλογές - Το πολιτικό-κομματικό ξεκαθάρισμα

Ο δρόμος προς τις Ευρωεκλογές - Το πολιτικό-κομματικό ξεκαθάρισμα

Οι ευρωεκλογές του ερχόμενου Ιουνίου θα είναι καθοριστικές για κάποια κόμματα, τα οποία ανάλογα με το αποτέλεσμα, θα πρέπει να επανακαθορίσουν τη σχέση τους με την ίδια την κοινωνία, η οποία μέχρι στιγμής δείχνει τις προθέσεις της μέσα από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Εσωστρέφεια στον ΔΗΣΥ

Για τον ΔΗΣΥ, το μεγάλο στοίχημα είναι να κερδίσει ξανά τις δύο έδρες στην ευρωβουλή, που αυτό θα τον βοηθήσει να ξαναβγεί μπροστά, πείθοντας τους ψηφοφόρους του ότι έχουν ξεπεραστεί τα τεράστια προβλήματα που δημιούργησε το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών. Η ηγεσία της Πινδάρου έχει μέχρι στιγμής υποπέσει σε λάθη, όπως οι διαδικασίες που ακολούθησε για τους υποψήφιους του κόμματος στις τοπικές εκλογές κυρίως στον Δήμο Πάφου που ουσιαστικά επιβραβεύτηκε ο υποψήφιος που στήριξε τον Νίκο Χριστοδουλίδη στις προεδρικές εκλογές, αλλά και οι εσωκομματικές διαδικασίες για τις ευρωεκλογές, που είχαν ως αποτέλεσμα την παραίτηση του Μάριου Πελεκάνου απο τη θέση του Αντιπροέδρου του κόμματος.

Ο ρόλος που εξακολουθεί να διαδραματίζει ο Νίκος Αναστασιάδης στις αποφάσεις του κόμματος απο τη μια και η επιρροή του Αβέρωφ Νεοφύτου σε στελέχη του κόμματος από την άλλη, έφεραν το κόμμα σε κατάσταση εσωστρέφειας αλλά και δυσαρέσκειας μιας μεγάλης μερίδας Συναγερμικών, που δύσκολα θα επιστρέψουν στο κόμμα. Ο μεγαλύτερος φόβος για την ηγεσία του ΔΗΣΥ είναι η στροφή ψηφοφόρων στο ΕΛΑΜ, για αυτό και η μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλε η Αννίτα Δημητρίου για εξεύρεση υποψήφιου Δημάρχου στη Λάρνακα, σε μια προσπάθεια να συγκρατήσει όσο μπορεί τη διαρροές προς το κόμμα της ακροδεξιάς.

Αισιόδοξο το ΑΚΕΛ

Στην Εζεκία Παπαϊωάννου η εικόνα είναι πολύ διαφορετική. Μετά το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών με υποψήφιο τον Ανδρέα Μαυρογιάννη, επικρατεί ένα κλίμα ευφορίας με το ΑΚΕΛ να κάνει το επόμενο βήμα που δεν είναι άλλο από το «άνοιγμα στην κοινωνία» και την επιλογή του Χαράλαμπου Προύντζου για τη δημαρχία της Λευκωσίας, ο οποίος προέρχεται από την κεντροδεξιά. Για το ΑΚΕΛ, το γεγονός ότι η δεξιά παρουσιάζεται διασπασμένη, είναι ένα ακόμα ζήτημα, το οποίο προκαλεί αισιοδοξία. Από την άλλη,δύσκολα θα μπορέσει να αντλήσει ψήφους από άλλους κομματικούς χώρους. Η δημιουργία του VOLT επίσης, το οποίο μπαίνει στη μάχη των ευρωεκλογών ίσως προκαλέσει ένα επιπλέον πρόβλημα. Το μεγαλύτερο στοίχημα για το ΑΚΕΛ είναι η εξασφάλιση της πρώτης θέσης στις ευρωεκλογές και αυτός είναι ένας λόγος για πιό έντονη αντιπολίτευση αλλά και για κατάθεση προτάσεων και ξεκάθαρου προσανατολισμού.

Διατήρηση της έδρας

Για το ΔΗΚΟ η εμφάνιση του κόμματος στις δημοσκοπήσεις, δεν προκαλούν καθόλου αισιοδοξία, αφού το κατατάσουν στην τέταρτη θέση. Η εικόνα της κυβέρνησης η οποία παρουσιάζει πτωτική τάση, προκαλεί φθορά και στο κόμμα του Νικόλα Παπαδόπουλου, το οποίο προσπαθεί να διαχειριστεί την παρούσα κατάσταση, παρά να παράξει πολιτική. Η κατάρτιση του ψηφοδελτίου επίσης προκαλεί πονοκέφαλο, αφού εκτός από τον Κώστα Μαυρίδη ο οποίος θα επαναδιεκδικήσει θέση στο ευρωκοινοβούλιο και την Κατερίνα Χριστοφίδου, δεν φαίνεται να υπάρχει ενδιαφέρον στο παρόν στάδιο, παρά την πίεση που ασκείται σε βουλευτές του κόμματος να θέσουν υποψηφιότητα.

Επικοινωνιακή πολιτική

Το ΕΛΑΜ, το οποίο ίσως να είναι ο νικητής των ευρωεκλογών αν οι δημοσκοπήσεις οι οποίες το κατατάσσουν στην τρίτη θέση μεταφραστούν σε ψήφους, κινείται πολύ διακριτικά, χωρίς να εμφανίζει συμπεριφορές αλαζονίας. Το κόμμα της ακροδεξιάς γνωρίζει πολύ καλά πως θα προσελκύσει ψηφοφόρους από τη δεξιά, οι οποίοι είναι δυσαρεστημένοι από τους χειρισμούς του κόμματός τους, ή από ψηφοφόρους οι οποίοι αντιδρούν γενικότερα με τα όσα συμβαίνουν. Το κόμμα της ακροδεξιάς έχει κανονικοποιηθεί από μερίδα της κυπριακής κοινωνίας και αυτό το οποίο το καθορίζει, είναι οι πάγιες θέσεις του στο κυπριακό και στο μεταναστευτικό.

Κινδυνεύει η ΕΔΕΚ

Η ΕΔΕΚ όσο και προσπάθησε να ξεπεράσει μια μακρά περίοδο εσωστρέφειας με διαγραφές στελεχών δίνοντας ένα πανηγυρικό ύφος κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των ψηφοδελτίων για τις ευρωεκλογές και τις τοπικές εκλογές, πολύ δύσκολα θα καταφέρει να διατηρήσει την έδρα στο ευρωκοινοβούλιο.. Αυτό άλλωστε αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις.

Στη ΔΗΠΑ, το στοίχημα που έθεσε ο Μάριος Καρογιάν είναι η εξασφάλιση ενός ποσοστού που φτάνει στο 7,5% και όπως δήλωσε ο ίδιος, είναι δύσκολος στόχος, αλλά όχι ανέφικτος. Πάντως, η δυσαρέσκεια στο κόμμα το οποίο βρίσκεται στην κυβέρνηση, είναι εμφανής, με στελέχη να τηρούν αποστάσεις από την κυβέρνηση του Νίκου Χριστοδουλίδη.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Κάλεσμα Αρχιεπισκόπου στον Μητροπολίτη Πάφου να διαφοροποιήσει τη στάση του - «Δεν πρέπει να επανέλθει στον Μεσαίωνα»

• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη

• Υπουργικό Συμβούλιο: Εγκρίθηκαν οι 13 τροποποιήσεις για το δικαίωμα ψήφου από τα 17 - Δείτε αναλυτικά τι ισχύει

• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία

• Ανδρέας Γεωργίου-Σιμώνη Χριστοδούλου: Το φωτογραφικό άλμπουμ από το ταξίδι τους στην Ταϊλάνδη και τα καυτά φιλιά

• Απίστευτο περιστατικό στη Λεμεσό - Χαστούκισε ντελιβερά, του άρπαξε το κινητό και έγινε καπνός - Τι συνέβη



Γιατί ο Τατάρ θέλει να στείλει επιστολή στον ΓΓ ΟΗΕ πριν την κάθοδο της Ντι Κάρλο - Ολες οι λεπτομέρειες

Γιατί ο Τατάρ θέλει να στείλει επιστολή στον ΓΓ ΟΗΕ πριν την κάθοδο της Ντι Κάρλο - Ολες οι λεπτομέρειες

Επιστολή στον ΓΓ του ΟΗΕ σκέφτεται να αποστείλει ο Ερσίν Τατάρ πριν από την κάθοδο της Αναπληρώτριας Γενικής Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Ρόζμαρι Ντι Κάρλο, για να του εξηγήσει τις θέσεις του για τα όσα συζητήθηκαν και τα θέματα που τέθηκαν στη συνάντηση των δύο ηγετών, λέγοντας ότι δεν γνωρίζει «πώς θα του μεταφερθούν αυτά που συζητήθηκαν».

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top