ΔΙΕΘΝΗ

Εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης για τον αδερφό του Ναβάλνι - «Έχει βρει καταφύγιο στην Κύπρο»

Εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης για τον αδερφό του Ναβάλνι - «Έχει βρει καταφύγιο στην Κύπρο»

Ένταλμα σύλληψης για τον αδελφό του Αλεξέι Ναβάλνι, Όλεγκ, εξέδωσαν οι ρωσικές αρχές, λίγες ώρες μετά τον ανεξήγητο θάνατο του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης και πολέμιου του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Με τον Ρώσο πρόεδρο να θεωρείται υπεύθυνος για τον θάνατο του 47χρονου Αλεξέι Ναβάλνι, ενώ παρέμενε σε φυλακή της Σιβηρίας από το 2021, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν κατακλύσει τα ΜΜΕ, το Κρεμλίνο βάζει τώρα στο στόχαστρο και τον αδερφό του, όπως μεταδίδει ρωσικό μέσο που πρόσκειται στο καθεστώς της Μόσχας, σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα «Express».

Όπως μετέδωσε το ρωσικό μέσο «TASS», το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας ανακοίνωσε χθες ότι ο Όλεγκ Ανατόλιεβιτς Ναβάλνι «καταζητείται βάσει άρθρου του Ποινικού Κώδικα» κι ότι εντάχθηκε στη λίστα των ατόμων που καταζητούνται από τις ρωσικές αρχές.

Ο αδερφός Αλεξέι Ναβάλνι, Όλεγκ, αντιμετωπίζει νέες κατηγορίες, με την Ρωσία να έχει εκδώσει και ένταλμα σύλληψης, σχολιάζουν τα βρετανικά ΜΜΕ.

Την ώρα που η μητέρα του Αλεξέι ζητάει από τον Πούτιν να της παραδώσει τη σορό του Αλεξέι, η Μόσχα - σύμφωνα με το πρακτορείο «Tass»- εξέδωσε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία κρίνει «καταζητούμενο βάσει άρθρου του Ποινικού Κώδικα τον Ολεγκ Ναβάλνι».

Ο Όλεγκ έχει αντιμετωπίσει ποινικές διώξεις στο παρελθόν. Τέθηκε στη λίστα καταζητούμενων το 2022 με αφορμή μια συγκέντρωση στην οποία συμμετείχε για να διαμαρτυρηθεί για τη σύλληψη του αδελφού του το 2021. Τότε κατηγορήθηκε για παραβίαση των κανονισμών του κορωνοϊού.

Αρχικά καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκιση ενός έτους με αναστολή, αλλά οι Ρώσοι σωφρονιστικοί υπάλληλοι ζήτησαν να αντικατασταθεί μ' ένα χρόνο φυλάκισης, ισχυριζόμενοι ότι είχε παραλείψει τις συναντήσεις αναστολής.

Πιστεύεται ότι ο Όλεγκ παραμένει εξόριστος από τη Ρωσία αν και πολλοί θεωρούν ότι έχει βρει καταφύγιο στην Κύπρο.

Χωρίς να διευκρινίσουν τους λόγους για τους οποίους το όνομά του προστέθηκε στη λίστα των καταζητούμενων από τις ρωσικές αρχές, το κρατικό μέσο «TASS» υπενθύμισε ότι το δικαστήριο «Preobrazhensky» της Μόσχας είχε ήδη καταδικάσει τον Όλεγκ σε ποινή φυλάκισης ενός έτους με αναστολή το 2021, με την κατηγορία οργάνωσης μιας «μη εξουσιοδοτημένης συγκέντρωσης».

Υπήρξαν εκκλήσεις για αλλαγή της ποινής του Όλεγκ, τελικά όμως ο ίδιος κατάφερε να αποδράσει από τη Ρωσία.

Το 2014, ο Όλεγκ είχε καταδικαστεί επίσης σε πάνω από τρία χρόνια φυλάκιση για απάτη σε υπόθεση που σχετίζεται με τη ρωσική θυγατρική της γαλλικής εταιρείας καλλυντικών «Yves Rocher». Αποφυλακίστηκε το 2018.

Ο θάνατος του αδερφού του, Αλεξέι ανακοινώθηκε από την υπηρεσία φυλακών της Ρωσίας την περασμένη Παρασκευή με τις ρωσικές αρχές να ανακοινώνουν ότι απεβίωσε ενώ έκανε βόλτα στη φυλακή και κάποια στιγμή ένιωσε «αδιαθεσία».

Ωστόσο, η σύζυγός του, Γιούλια Ναβάλναγια κατηγόρησε τον ισχυρό άνδρα της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν ότι δηλητηρίασε τον σύζυγό της και εν συνεχεία έκρυψε το πτώμα του.

«Βοηθοί και δειλοί κρύβουν τώρα τη σορό του, δεν τη δείχνουν, δεν τη δίνουν στη μητέρα του και λένε αξιολύπητα ψέματα ενώ περιμένουν να εξαφανιστούν τα ίχνη του νοβιτσόκ, του νευροτοξικού παράγοντα με τον οποίο ο Πούτιν προσπάθησε εκ νέου να τον δηλητηριάσει», είπε η μητέρα των δύο παιδιών τους.

«Ο άντρας μου δεν μπορούσε να «σπάσει». Και γι' αυτό ακριβώς τον σκότωσε ο Πούτιν. Ντροπιασμένος, δειλός, που δεν τολμούσε να τον κοιτάξει στα μάτια ή απλά να πει το όνομά του», πρόσθεσε η Γιούλια.

Η οικογένεια του Ναβάλνι ενημερώθηκε ότι η σορός του θα κρατηθεί από τις αρχές για δύο εβδομάδες για «χημική ανάλυση».

Ο 47χρονος ηγέτης της αντιπολίτευσης ήταν σφοδρός επικριτής του Κρεμλίνου είχε δημοσιεύσει πολυάριθμες έρευνες για τη διαφθορά στην καρδιά της ρωσικής πολιτικής.

Το 2020, ο Αλεξέι επέζησε δηλητηρίασης με τον νευροτοξικό παράγοντα νοβιτσόκ ενώ βρισκόταν σε πτήση.

Είχε πέσει σε κώμα προτού μεταφερθεί στο Βερολίνο για θεραπεία ύστερα από αίτημα της συζύγου του. Έμεινε για πολλούς μήνες στην εντατική κι όταν ανάρρωσε, αποφάσισε να επιστρέψει στην πατρίδα του. Μόλις πάτησε το πόδι του στο ρωσικό έδαφος, οι αρχές τον συνέλαβαν αμέσως.

ΠΗΓΗ: Πρώτο Θέμα

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Κάλεσμα Αρχιεπισκόπου στον Μητροπολίτη Πάφου να διαφοροποιήσει τη στάση του - «Δεν πρέπει να επανέλθει στον Μεσαίωνα»

• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη

• Υπουργικό Συμβούλιο: Εγκρίθηκαν οι 13 τροποποιήσεις για το δικαίωμα ψήφου από τα 17 - Δείτε αναλυτικά τι ισχύει

• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία

• Ανδρέας Γεωργίου-Σιμώνη Χριστοδούλου: Το φωτογραφικό άλμπουμ από το ταξίδι τους στην Ταϊλάνδη και τα καυτά φιλιά

• Απίστευτο περιστατικό στη Λεμεσό - Χαστούκισε ντελιβερά, του άρπαξε το κινητό και έγινε καπνός - Τι συνέβη



Χαρτσιώτης: Χρειάζεται συνεργασία για αντιμετώπιση νεανικής παραβατικότητας

Χαρτσιώτης: Χρειάζεται συνεργασία για αντιμετώπιση νεανικής παραβατικότητας

Όπως σε όλα τα προβλήματα, έτσι και η αντιμετώπιση της νεανικής παραβατικότητας και βίας χρειάζεται συλλογικότητα και συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων, ανέφερε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Μάριος Χαρτσιώτης, σημειώνοντας ότι η Κυβέρνηση δεν παραμένει σε θεωρητικό επίπεδο αλλά προχωρά με πρακτικές και ουσιαστικές δράσεις.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top