Μία από τις πρώτες προεκλογικές υποσχέσεις που αθέτησε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης και μάλιστα με το καλημέρα ήταν το πολυδιαφημισμένο 50-50 ανδρών και γυναικών στο Υπουργικό Συμβούλιο.
Μάλιστα σε μια μάλλον τραγελαφική απόπειρα gaslighting έριξαν στο μείγμα... επιτρόπους, αναπληρωτές και προεδρικούς συνεργάτες για να μας πείσουν ότι το κυβερνητικό σχήμα ήταν 50-50 και να μας κάνουν να ξεχάσουμε ακόμα και τη στοιχειώδη αριθμητική του Δημοτικού. Που δεν ήταν. Ούτε κατά διάνοια. Στο Υπουργικό Συμβούλιο που αποτελείται από τους Υπουργούς, τους Υφυπουργούς και τον Κυβ. Εκπρόσωπο υπήρχαν 12 άντρες και 6 γυναίκες (το μόνο 50% που πέτυχε ο ΝΧ και σίγουρα όχι αυτό που είχε στο μυαλό του). Αν περιοριστούμε δε στα μέλη του Υπουργικού με δικαίωμα ψήφου (δηλαδή την πραγματική εκτελεστική εξουσία) που είναι μόνο οι Υπουργοί το αρχικό σχήμα ήταν ακόμα πιο απογοητευτικό με 8 άντρες και 3 γυναίκες. Η ίδια εικόνα παραμένει και μετά τον επεισοδιακό ανασχηματισμό με αναλογία 12 προς 7 και με την προσθήκη ενός προσωρινού Υφυπουργείου (το Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Μαριλένας Ραουνά) ενώ σε ότι αφορά τους Υπουργούς με δικαίωμα ψήφου η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη με 9 άνδρες και μόλις 2 γυναίκες.
Τα θυμήθηκα όλα αυτά διαβάζοντας δύο πρόσφατες ειδήσεις που αφορούν την Επίτροπο Ισότητας των Φύλων, τη διακοσμητική αυτή θέση που θέσπισε ο Αναστασιάδης το 2014 αφενός γιατί ξέμεινε από θέσεις διορισμών κι αφετέρου να μην του ζαλίζουν τον έρωτα για το τραχύ σεξιστικό χιούμορ του ή για το γεγονός ότι υπήρχε μόνο μία γυναίκα στο Υπουργικό Συμβούλιο (η αείμνηστη Ζέτα Αιμιλιανίδου). Μία θέση χωρίς ουσιαστικό ρόλο, εξουσίες ή αρμοδιότητες στην οποία -και δεν μας διαφεύγει η ειρωνεία- ένας άνδρας (Πρόεδρος) διορίζει μια γυναίκα για να συμβουλεύει τον ίδιο και την κυβέρνηση για θέματα εχμ... ισότητας που απλά επιτάσσει η κοινή λογική ενώ λαμβάνει 4.300 καθαρά το μήνα για τους κόπους της.
Η μία είδηση αφορά το καίριο δεξί κροσέ που πέτυχε η κυβέρνηση στην πατριαρχία: τα φώτα τροχαίας με γυναικείες φιγούρες. Ίσως και παιδικές, άρα όχι και τόσο αποκλειστικά φεμινιστικό αλλά ας μην χάνουμε τη μεγαλύτερη εικόνα: ο Σταμάτης και ο Γρηγόρης, τα δύο αυτά εχμ.. φωτεινά παραδείγματα της τοξικής αρρενωπότητας και των διακρίσεων φύλου θα σβήσουν μια για πάντα. Άσχετα αν είναι απλά και άφυλα “ανθρωπάκια” και κανείς κάτω των 70 δεν χρησιμοποιεί τα ανδρικά τους ονόματα. Θα βάλουν φούστα (εκεί που δεν φορούσαν απλά τίποτα) και θα...αλλάξουν τα φώτα -κυριολεκτικά- στην πατριαρχία. Όμορφο δεν λέω, αν έχει φυσικά κάποιο context (όπως πχ στην Ινδία όπου επιστρατεύτηκε για την ενθάρρυνση των γυναικών να κυκλοφορούν περισσότερο) και δεν γίνεται απλά επειδή τρεντάρει ή όταν τουλάχιστον έχεις ήδη αντιμετωπίσει πολύ σοβαρότερα ζητήματα όπως πχ η δυσαναλογία ανδρών - γυναικών στο Υπουργικό που σημειωτέον έγινε γαργάρα. Η εχμ.. φαεινή αυτή ιδέα θα χρηματοδοτηθεί από ειδικό προϋπολογισμό του Ταμείου Ανάκαμψης και εντάσσεται στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής για την Ισότητα, τον συντονισμό, την παρακολούθηση και την αξιολόγηση της οποίας έχει επωμιστεί η Επίτροπος κα Τζόζη Χριστοδούλου. Και για να είστε σίγουρες ότι δεν θα μείνει ρουθούνι από τις διακρίσεις φύλου στη χώρα μας, το Υπουργείο Οικονομικών αναμένει την τελική έγκριση από μηχανισμό στήριξης της ΕΕ για να διαμορφωθεί ο έμφυλος προϋπολογισμός που αγγίζει το ιλιγγιώδες ποσό των... €470.000 για περίπου δύο χρόνια. Τρέμετε ανισότητες...
Η δεύτερη είδηση είναι ακόμα πιο συγκλονιστική. Σήμερα και αύριο η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων κα Τζόζη Χριστοδούλου θα βρίσκεται στην Ιορδανία στο πλαίσιο της περαιτέρω ενίσχυσης των διμερών σχέσεων Κυπριακής Δημοκρατίας – Ιορδανίας, σε επιμέρους τομείς συνεργασίας. Η επίσκεψη της κας Χριστοδούλου -σύμφωνα με την ανακοίνωση του γραφείου της- “θα δώσει την ευκαιρία ανασκόπησης της μέχρι σήμερα συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα της έμφυλης ισότητας και μελέτης τρόπων περαιτέρω εμβάθυνσής της”.
Συνεργασία. Για την εμβάθυνση της έμφυλης ισότητας. Με την Ιορδανία.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Έμφυλου Χάσματος για το 2023 η Ιορδανία φιγουράρει στην 126η(!) θέση στη γενική κατάταξη σε σύνολο 146 χωρών και 125η(!) θέση στην κατηγορία της οικονομικής συμμετοχής των γυναικών και την ισότιμη προς τους άνδρες πρόσβασή τους σε ευκαιρίες (Economic Participation and Opportunity). Συνεπώς ο φορολογούμενος πολίτης -που πληρώνει ανάμεσα σε άλλα και το ταξίδι της Επιτρόπου- είναι πολύ περίεργος να μάθει που αποσκοπεί ακριβώς η “εμβάθυνση της συνεργασίας στον τομέα της έμφυλης ισότητας” με μια χώρα με σαφώς χειρότερες επιδόσεις από τη δική μας στον συγκεκριμένο τομέα - όχι πως εμείς διαπρέπουμε με την 106η θέση μας στη γενική κατάταξη. Ή εμείς λοιπόν πάμε εκεί για να μάθουμε πως να γίνουμε ακόμα πιο Ανατολίτες σε θέματα φύλου ή οι Ιορδανοί θέλουν να τους διδάξουμε πως διάολο το Ιράν της Μεσογείου καταφέρνει να τερματίζει 20 θέσεις πιο πάνω. Η Τζόζη μπορεί να ξεκινήσει διδάσκοντας τα Χριστοδουλιδικά μαθηματικά της “ισότητας στο Υπουργικό Συμβούλιο” που περιγράφω στην εισαγωγή.
Ταξιδάκι σε καμία χώρα που actually να κάνει δουλίτσα στον τομέα της ισότητας παίζει ή μήπως κάνει ψοφόκρυο εκεί τέτοια εποχή και δεν λέει;
Στον δρόμο λοιπόν που χάραξε ο μάστρος της και η Επίτροπος Ισότητας: Βαρύγδουπες εξαγγελίες, πυροτεχνήματα και show που ακούγονται σημαντικά (τουλάχιστον σ’ αυτούς που ακόμα δίνουν σημασία) αλλά δεν προσφέρουν απολύτως τίποτα στην καθημερινότητα των γυναικών ή το γενικότερο πρόβλημα της ανισότητας των φύλων που είναι έκδηλη όπου κι αν κοιτάξεις. Το γεγονός ότι ευρωψηφοδέλτια γεμίζουν με ποσόστωση, δεν υπάρχει γυναικείο όνομα ούτε για δείγμα ανάμεσα στους υποψήφιους δημάρχους των μεγάλων δήμων και ο Πρόεδρος αθέτησε δύο φορές σε έναν χρόνο την υπόσχεση για 50-50 στο Υπουργικό, περνάνε στο ντούκου. Η απάντηση στο έμφυλο χάσμα είναι οι γυναικείες φιγούρες στα φώτα τροχαίας και τα... φώτα της Ιορδανίας στον τομέα.
Καλά θα πάει κι αυτό.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις