Τέσσερις μήνες πριν από τις τοπικές εκλογές, ο Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων Ανδρέας Βύρας ξεκαθαρίζει ότι η εφαρμογή της μεταρρύθμισης της ΤΑ είναι μονόδρομος, στέλνοντας το μήνυμα πως η δημόσια συζήτηση μόνο ζημιά προκαλεί.
Θα θέλαμε ένα σχόλιο αναφορικά με τα όσα ακούστηκαν τις τελευταίες μέρες για το θέμα της ΤΑ με αφορμή και τις δηλώσεις του ΥΠΕΣ.
Απ: Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι ως Ένωση Δήμων είχαμε θέσεις. Δεν ήμασταν υπέρ ούτε για την εκλογή του Προέδρου του Επαρχιακού Οργανισμού ούτε για τη μεταφορά αδειοδοτήσεων, αλλά για όλα αυτά, η συζήτηση έχει εξαντληθεί πριν 21/2 χρόνια. Θεωρώ ότι τέσσερις μήνες πριν τις εκλογές, δεν βοηθά αυτή η συζήτηση. Γιατί η βουλή αποφάσισε παρά τις διάφορες απόψεις, μια νομοθεσία για την οποία εμείς ως Ένωση Δήμων είχαμε πει ότι έχει αδυναμίες, αλλά είναι κάτι καλύτερο από αυτό που έχουμε σήμερα. Η θέση μας είναι ότι θα πρέπει να εργαστούμε, να εφαρμόσουμε τη νομοθεσία με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, έτσι ώστε την 1η Ιουλίου να έχουμε όσο το δυνατό λιγότερα προβλήματα και μετά, να ξεκινήσουμε να βλέπουμε και να διορθώσουμε κάποια προβλήματα τα οποία θα φανεί στην πράξη ότι δεν βοηθούν αυτήν τη διαδικασία.
Ερ. Γιατί ξεκίνησε τώρα αυτή η συζήτηση. Πιστεύετε ότι υπάρχουν κάποιες σκοπιμότητες;
Ανδρέας Βύρας: Δεν θα ήθελα να μπω σε αυτή τη διαδικασία. Ούτε θα ήθελα να κάνω υποθέσεις. Ούτε θα ήθελα να σχολιάσω δηλώσεις του ΥΠΕΣ. Η άποψή μου είναι πως αν είχε κάποιες επιφυλάξεις ο αρμόδιος υπουργός θα έπρεπε να τις πει, θεωρώ ωστόσο ότι η έκταση που πήρε η συζήτηση είναι και αχρείαστη και ζημιογόνα.
Ερ. Θυμόμαστε τις τροποποιήσεις που κατατέθηκαν, οι οποίες ωστόσο, δεν πέρασαν από τη βουλή.
Ανδρέας Βύρας: Οι τροποποιήσεις ήταν μικρές, για να είναι πιο λειτουργική η νομοθεσία. Αντιλαμβάνεστε ότι λίγο πριν τις εκλογές, δεν μπορούν να γίνουν μεγάλες αλλαγές. Η δική μας θέση επαναλαμβάνω ότι θα πρέπει να δουλέψουμε όσο πιο σκληρά γίνεται, έτσι ώστε 1η Ιουλίου να είμαστε όσο πιο έτοιμοι γίνεται και από εκεί και πέρα, να υπάρχει διάθεση αλλαγών και τροποποιήσεων, έτσι ώστε η μεταρρύθμιση να γίνει πιο λειτουργική και κάποια κακώς έχοντα, να μπορέσουμε να τα αλλάξουμε.
Ερ. Ένα από τα θέματα τα οποία έθεσε ο ΥΠΕΣ είναι ότι κάποιοι δήμοι, δεν θα είναι βιώσιμοι. Ένα ζήτημα πολύ σημαντικό. Έτσι έχουν τα πράγματα;
Ανδρέας Βύρας: Εξαρτάται τι εννοούμε βιώσιμοι δήμοι. Όταν σήμερα λειτουργούν, το σίγουρο είναι πως δεν θα είναι σε δυσμενέστερη θέση, αύριο. Αντίθετα, με την αύξηση της κρατικής χορηγείας, θα είναι σε καλύτερη θέση. Αν η αναφορά γίνεται στις οικονομίες κλίμακας και δεν θα δικαιολογηθούν περισσότερα οφέλη στον πολίτη, αυτό είναι γεγονός. Αλλά από το ότι δεν θα είναι βιώσιμοι ως το να μην έχουμε τις εξοικονομήσεις που απαιτούνται, είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Άρα αυτό που θέλω να πω, είναι να λειτουργήσουμε και αν σε κάποιους δήμους ο πολίτης δεν θα έχει όλα εκείνα τα οφέλη που πρέπει, τότε θα επανεξετάσουμε και αυτό το θέμα.
Ερ. Υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός δήμων που ίσως αντιμετωπίσουν πρόβλημα βιωσιμότητας;
Ανδρέας Βύρας: Δεν υπάρχει αριθμός συγκεκριμένος. Είναι απόψεις και εκτιμήσεις. Από τη στιγμή που ψηφίστηκε από τη βουλή ο συγκεκριμένος αριθμός δήμων, εφαρμόζουμε αυτόν τον αριθμό και λέω ότι θα είναι καλύτερη μοίρα με την κρατική χορηγία. Από εκεί και πέρα, θα δούμε αν το όφελος προς τους πολίτες δεν είναι εκείνο που αναμέναμε, θα επανεξετάσουμε ακριβώς τον αριθμό και των δήμων.
Ερ. Γίνεται αρκετή συζήτηση για τον αριθμό και τον ρόλο των Αντιδημάρχων. Βάσει της νομοθεσίας, ο αριθμός των Αντιδημάρχων θα αγγίξει τους 90.
Ανδρέας Βύρας: Το πρόβλημα εντοπίζεται σε δύο με τρείς δήμους, στους οποίους ενώνονται πολλές κοινότητες. Θεωρώ ότι στη Λευκωσία ή στη Λάρνακα που θα έχουν τρεις ή τέσσερις Αντιδημάρχους ως ένα πρώτο βήμα, για να εμπιστευτούν οι δημότες τη μεταρρύθμιση, δεν ήταν μια κακή σκέψη. Αντιλαμβάνεστε ότι υπήρχε ένα έντονο τοπικιστικό κλίμα. Αν δεν υπήρχε ούτε και ένα άτομο από τον δήμο που σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία θα πρέπει να συνενωθεί με μεγαλύτερους δήμους, τότε θα ήταν πιο δύσκολο να πείσουμε τους πολίτες και θα είχαμε πολύ περισσότερες αντιδράσεις για τη μεταρρύθμιση. Βεβαίως στην Πόλη Χρυσοχούς που θα έχει γύρω στους δεκατρείς Αντιδημάρχους, θεωρώ ότι εκεί θα έπρεπε να βρεθεί μια λύση. Βρέθηκε λύση με την αντιμισθία. Όταν με την εφαρμογή της μεταρρύθμισης αντιληφθούν οι δημότες τα οφέλη και ότι δεν υπάρχει το έντονο τοπικιστικό στοιχείο, τότε θα νιώσουν πιο κοντά τους τον ενωμένο δήμο. Θεωρώ ότι αν δεν υπήρχε ο θεσμός των Αντιδημάρχων, θα ήταν ακόμα πιο δύσκολη η προσπάθεια, να πείσουμε για τη μεταρρύθμιση.
Ερ. Αυτό το οποίο ενδιαφέρει τους δημότες είναι το κόστος που θα κληθεί να πληρώσει για τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Ένα παράδειγμα είναι τα σκύβαλα.
Ανδρέας Βύρας: Θέλω να ξεκινήσω από το κόστος πληρωμής των αιρετών θα είναι πιο χαμηλό, γιατί θα μειωθεί ο αριθμός των δημοτικών συμβούλων κατά 900000 ευρώ. Κάτι άλλο που θα ήθελα να κατανοήσουμε είναι ότι ο δημότης δεν θα νιώσει άμεσα τη μείωση σε κόστος. Αυτό, όχι λόγω της μεταρρύθμισης, αλλά λόγω των αυξήσεων που παρατηρούνται γενικά, παγκοσμίως. Αναφερθήκατε στο κόστος της συλλογής σκυβάλων, το οποίο αυξάνεται. Αυτό συμβαίνει λόγω του κόστους που καλούμαστε να καταβάλουμε στο προσωπικό. Ένα παράδειγμα είναι η καταβολή της ΑΤΑ που καλώς δόθηκε. Μιλάμε όμως για ένα κόστος 20% πιο πάνω. Τα καύσιμα που καλούνται να πληρώσουν οι δήμοι αυξήθηκαν κατά 50%. Αντιλαμβάνεστε ότι κάποιες αυξήσεις δεν είναι συνυφασμένες με τη μεταρρύθμιση. Το αντίθετο. Η μεταρρύθμιση βοηθά στην εξοικονόμηση προσωπικού. Κυρίως σε διευθυντικές θέσεις.
Ερ. Θα ήθελα να αναφερθούμε στους Επαρχιακούς Οργανισμούς και το ερώτημα είναι κατά πόσο θα είναι έτοιμοι να λειτουργήσουν την 1η Ιουλίου.
Ανδρέας Βύρας: Αρχικά θα ήθελα να σημειώσω ότι ως ένωση δήμων, διαφωνήσαμε με την εκλογή προέδρων επαρχιακών οργανισμών. Θεωρώ ότι οι δύο τομείς της υδατοπρομήθειας και του Συμβουλίου Αποχετεύσεων δεν θα αντιμετωπίσει οποιοδήποτε πρόβλημα. Είναι οργανωμένες υπηρεσίες. Ο τομέας των αδειοδοτήσεων για τον οποίο διαφωνήσαμε, χρειάζεται αρκετή προσοχή. Είναι ο τομέας, όπου αυτούς τους τέσσερις μήνες θα πρέπει να είμαστε πιο συγκεκριμένοι με στελέχωση και με τη στέγαση. Δυστυχώς υπάρχουν κάποιες περιοχές, στις οποίες παρουσιάζονται αρκετά προβλήματα, όπως στην επαρχία Αμμοχώστου.
Ερ. Σε ότι αφορά στον θεσμό του Έπαρχου, αυτός κρίνεται απαραίτητος;
Ανδρέας Βύρας: Αυτό εξαρτάται από το κεντρικό κράτος. Άλλωστε ο θεσμός του Έπαρχου δεν έχει καμία σχέση με την ΤΑ. Ο Έπαρχος παραμένει για τις κοινότητες που δεν ενώνονται με δήμους.
Ερ. Κύριε Δήμαρχε. Θα θέλαμε την εκτίμησή σας εάν βλέπετε ότι μέχρι την 1η Ιουλίου, θα είμαστε έτοιμοι για την εφαρμογή της μεταρρύθμισης της ΤΑ.
Ανδρέας Βύρας: Δεν μπορώ να προβλέψω τον βαθμό υλοποίησης. Θεωρώ όμως, ότι υπάρχουν όλα τα εχέγγυα, έτσι ώστε 1η Ιουλίου, να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε με τα λιγότερα προβλήματα.
Ερ. Τι απαντάτε στη κριτική από πλευράς ΥΠΕΣ ότι κάποιοι δήμαρχοι τρέχουν για την επανεκλογή τους και δεν ενδιαφέρονται τόσο, για την υλοποίηση της μεταρρύθμισης.
Ανδρέας Βύρας: Θέλω να ξεκαθαρίσω, ότι μία τέτοια κριτική, αδικεί τους περισσότερους δημάρχους, οι οποίοι κάνουν πολύ περισσότερα από όσα θα έπρεπε, για την υλοποίηση της μεταρρύθμισης και δεν μπορεί κάποιος να βάζει όλους, στο ίδιο τσουβάλι.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Ελπίδα Ιακωβίδου: Βρέθηκε σε εκδήλωση στη Λευκωσία με την πρώην σύντροφο του Τζώνη Καλημέρη
• Αερόσακοι Takata: Πώς απαντούν οι αντιπροσωπείες αυτοκινήτων για τις χρεώσεις στον έλεγχο;
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις