Τη βούληση και συστηματική προσπάθεια της Κυβέρνησης για πλήρη αποκατάσταση και προστασία της φήμης και αξιοπιστίας της Κύπρου, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης σε χαιρετισμό του στην ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Επενδυτικών Ταμείων Κύπρου (CIFA).
Ο Πρόεδρος έκανε λόγο για «ξεκάθαρη πολιτική βούληση που μετουσιώνεται σε συγκεκριμένη συστηματική προσπάθεια πλήρους αποκατάστασης και προστασίας της φήμης και της αξιοπιστίας της χώρας μας ως δικαιοδοσίας που εφαρμόζει πιστά και αποτελεσματικά το ευρωπαϊκό ρυθμιστικό πλαίσιο και τις κυρώσεις».
Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε ότι προχωρά το αμέσως επόμενο διάστημα και η σύσταση της Εθνικής Μονάδας Εφαρμογής Κυρώσεων και της Ενιαίας Εποπτικής Αρχής.
Υπενθύμισε ότι στις αναφορές του πριν από ένα μήνα στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, παραδέχτηκε λάθη που έγιναν στο παρελθόν τα οποία στοίχισαν στον κυπριακό λαό και υπερασπίστηκε αυτό που γίνεται εδώ και χρόνια, δηλαδή την πιστή εφαρμογή των ευρωπαϊκών αποφάσεων στο θέμα των ρωσικών κυρώσεων από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης τόνισε ότι η οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης και η οποιαδήποτε απόφαση λαμβάνεται σε επίπεδο Υπουργικού Συμβουλίου, «στηρίζεται στο τρίπτυχο της δημοσιονομικής υπευθυνότητας, χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και της υλοποίησης τολμηρών μεταρρυθμίσεων, απαραίτητων συστατικών και για την επιτυχή μετάβαση της οικονομίας στην πράσινη και ψηφιακή εποχή».
Πρόσθεσε ότι παρ' όλες τις θετικές εξελίξεις στην οικονομία και την αναβάθμιση από τους οίκους αξιολόγησης, η Κυβέρνηση δεν επαναπαύεται και δεν αγνοεί τις όποιες προκλήσεις της πραγματικής οικονομίας και των πολιτών.
Για αυτό το λόγο, είπε, τέθηκαν ψηλά στην ατζέντα θέματα που αφορούν τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα πετυχαίνοντας, μετά από πολλά χρόνια τη ψήφιση του πλαισίου για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Αναφέρθηκε επίσης στην ανακοίνωση μέτρων και δράσεων κατά της ακρίβειας και του πληθωρισμού, ύψους €196εκ. Πρόσθεσε ότι αυτά τα μέτρα και δράσεις αξιολογούνται αυτή τη στιγμή και το αμέσως επόμενο διάστημα θα δημοσιοποιηθούν οι νέες αποφάσεις της Κυβέρνηση, οι οποίες δεν θα πρέπει να είναι οριζόντιες, αλλά στοχευμένες, ειδικότερα για τους πολίτες που έχουν να αντιμετωπίσουν, πραγματικά, προκλήσεις.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωσε ότι η Κυβέρνηση θα συνεχίσει τον διάλογο με τον CIFA, για την προσέλκυση ακόμη περισσότερων επενδύσεων. Εξήρε την ανάπτυξη και τις προοπτικές του τομέα των επενδυτικών ταμείων στην Κύπρο και είπε ότι έχουν πολλά να προσφέρουν στην κυπριακή οικονομία, πέραν των άμεσων εσόδων από τη φορολογία, όπως η δημιουργία εξειδικευμένων και καλά αμειβομένων θέσεων εργασίας, αλλά και η δυνατότητα ενίσχυσης της εναλλακτικής χρηματοδότησης.
«Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι σημαντικό μέρος των υπό διαχείριση κεφαλαίων, περίπου το 27%, επενδύεται στην Κύπρο, σε σημαντικούς τομείς, τομείς αιχμής, όπως της Ναυτιλίας, της Ενέργειας και της Χρηματοοικονομικής Τεχνολογίας (FinTech)», είπε. Την ίδια στιγμή, πρόσθεσε, τα διεθνή επενδυτικά ταμεία επωφελούνται σημαντικά από τη δραστηριοποίησή τους σε μία δικαιοδοσία με σταθερό ρυθμιστικό περιβάλλον, υψηλά καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό, ανταγωνιστικά κόστη και ελκυστικό φορολογικό πλαίσιο.
Υπ. Οικονομικών: Προτεραιότητα της Κυβέρνησης η ενίσχυση του τομέα των Επενδυτικών Ταμείων
Από πλευράς του ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός, ανέφερε ότι η συνεχής ανάπτυξη και η ενίσχυση του τομέα των Επενδυτικών Ταμείων στην Κύπρο παραμένει μεταξύ των προτεραιοτήτων της οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης.
Εξήρε τις προσπάθειες του CIFA, χάρις στις οποίες η Κύπρος μπορεί να διεκδικήσει μια θέση μεταξύ των αναδυόμενων κέντρων επενδυτικών κεφαλαίων στην Ευρώπη.
Σημείωσε ότι τα υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία των επενδυτικών ταμείων προσεγγίζουν σήμερα τα 11 δισεκατομμύρια ευρώ και είναι αξιοσημείωτο ότι 2,8 δισεκατομμύρια ευρώ έχουν επενδυθεί στην Κύπρο και έχουν χρηματοδοτήσει έργα και επιχειρήσεις, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη, διευρύνοντας την παραγωγική βάση και δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας.
Το Υπουργείο Οικονομικών, ανέφερε, αξιολογώντας τη θετική δυναμική που παρατηρείται στον τομέα των κυπριακών επενδυτικών κεφαλαίων τα τελευταία χρόνια, έχει χαράξει πολιτικές για τη συνεχή ανάπτυξή και αποτελεσματική εποπτεία του τομέα.
Προς αυτή την κατεύθυνση, ανέφερε ότι το Υπουργείο Οικονομικών, σε στενή συνεργασία με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου, προωθεί σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων που στοχεύουν στη ρύθμιση της λειτουργίας της χρηματοπιστωτικής αγοράς, ευθυγραμμίζοντας το πλαίσιο και τις διαδικασίες μας με τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές.
Μεταξύ αυτών η νομοθετική ρύθμιση με τίτλο "Ο περί της Σύστασης και Λειτουργίας των Εταιρειών Διοίκησης Οργανισμών Συλλογικών Επενδύσεων και Συναφών Θεμάτων Νόμος του 2024", το γνωστό « Funds Administrator» που έχει περάσει επιτυχώς από το στάδιο του νομοτεχνικού ελέγχου και βρίσκεται ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων για την έγκριση και ψήφισή του. Ο νόμος αυτός, είπε, στοχεύει στη ρύθμιση της λειτουργίας των κυπριακών Εταιρειών Διαχείρισης Οργανισμών Συλλογικών Επενδύσεων, ενισχύοντας την εξειδίκευση του τομέα και βελτιώνοντας τις υπηρεσίες προς τους διαχειριστές κεφαλαίων και τους επενδυτές. Επιπλέον προσφέρει εγγυήσεις ασφάλειας για τους επενδυτές, ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί ένα πιο ελκυστικό περιβάλλον για τους Διαχειριστές Επενδύσεων.
Ο κ. Κεραυνός αναφέρθηκε επίσης στην καινοτόμο πρωτοβουλία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου, "regulatory sandbox", το οποίο έχει σχεδιαστεί για να διευκολύνει ένα ελεγχόμενο περιβάλλον όπου νεοσύστατες επιχειρήσεις «fintech» και άλλες οντότητες μπορούν να δοκιμάζουν τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες τους σε πραγματικές συνθήκες, υπό την εποπτεία της ρυθμιστικής αρχής.
Αναφέρθηκε επίσης στην σημασία για την τοπική αγορά επενδυτικών κεφαλαίων της δημιουργίας του Cyprus Equity Fund, μιας σημαντικής πρωτοβουλίας που αποσκοπεί στην προώθηση του οικοσυστήματος νεοφυών επιχειρήσεων στην Κύπρο.
Παράλληλα αναφέρθηκε στη σημασία των περιβαλλοντικών, κοινωνικών και διοικητικών προτύπων ως κεντρικό πυλώνα των επενδυτικών αποφάσεων. Είπε ότι «το Υπουργείο Οικονομικών και οι ρυθμιστικές αρχές αναμένεται να διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο στην ενσωμάτωση των προτύπων αυτών, ώστε να διασφαλίσουν ότι ο τομέας είναι συμβατός με τις βέλτιστες πρακτικές και τις ευρωπαϊκές και διεθνείς απαιτήσεις».
Ο Υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε ακόμα στις ενέργειες της Κυβέρνησης για δημιουργία Φορέα Ανάπτυξης Επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση χρηματοδοτικών κενών της αγοράς και τη βελτίωση της πρόσβασης στη χρηματοδότηση από τις επιχειρήσεις. Με βάση σχετική Μελέτη που ετοιμάζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είπε, θα υποβληθεί σχετική Πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο για την έγκριση του Οδικού Χάρτη για τη δημιουργία του Οργανισμού, ενώ η έναρξη λειτουργίας του αναμένεται περί τα μέσα του 2026.
Πρόσθεσε ότι θεωρεί επίσης σημαντικό το Νομοσχέδιο που ετοιμάστηκε από την Κυβέρνηση για τη θέσπιση πλαισίου για έλεγχο των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων στην Κύπρο γνωστό και αυτό ως FDI για προστασία ευαίσθητων τομέων της οικονομίας από επενδύσεις τρίτων χωρών. Το Νομοσχέδιο αυτό στο παρόν στάδιο τυγχάνει του απαραίτητου νομοτεχνικού ελέγχου από τη Νομική Υπηρεσία και στη συνέχεια θα κατατεθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων για ψήφιση.
Α. Γιασεμίδης: Η Κύπρος αναγνωρίζεται ως κορυφαίος και ελκυστικός προορισμός
Στην ομιλία του ο απερχόμενος Πρόεδρος του CIFA Ανδρέας Γιασεμίδης ανέφερε ότι την τελευταία δεκαετία τα Επενδυτικά Ταμεία εδραιώθηκαν και η Κύπρος αναγνωρίζεται ως κορυφαίος και ελκυστικός προορισμός, από αξιόπιστους διεθνείς οργανισμού όπως ο ευρωπαϊκός Σύνδεσμος για τα ευρωπαϊκά ταμεία, EFAMA.
Πρόσθεσε ότι το αποδεικνύουν επίσης τα εκατοντάδες επενδυτικά ταμεία που έχουν ήδη αδειοδοτηθεί και επενδύουν μέσω Κύπρου αλλά και στην Κύπρο, όπως και οι δεκάδες διαχειριστές επενδυτικών ταμείων που έχουν επιλέξει την Κύπρο. Ανέφερε επίσης ότι οι μεγαλύτερες διεθνείς πλατφόρμες για διενέργεια συναλλαγών είναι προσβάσιμες για τα κυπριακά ταμεία.
«Είμαστε αισιόδοξοι ότι το ενδιαφέρον από Διαχειριστές επενδυτικών ταμείων από το εξωτερικό θα συνεχιστεί αφού η χώρα μας δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από εδραιωμένα διεθνή κέντρα επενδυτικών ταμείων», σημείωσε.
Την ίδια ώρα απεύθυνε έκκληση στο Κοινοβούλιο για ταχεία ψήφιση του νομοσχεδίου που διέπει τη διαχείριση των επενδυτικών ταμείων το οποίο είναι εξόχως σημαντικό γιατί ακριβώς θα συμπληρώσει το ρυθμιστικό πλαίσιο.
Από πλευράς του ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (ΕΚΚ) Γιώργος Καρατζιάς σημείωσε ότι η Επιτροπή αποδίδει τεράστια σημασία στην περαιτέρω προώθηση και ανάπτυξη του τομέα των συλλογικών επενδύσεων μέσω αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού του θεσμικού πλαισίου που τον διέπει.
Πρόσθεσε ότι τα τελευταία δύο έτη αδειοδοτήθηκαν από την ΕΚΚ 87 εταιρείες διαχείρισης και οργανισμοί συλλογικών επενδύσεων, ενώ βρίσκονται σε διαδικασίας εξέτασης άλλοι 16 οργανισμοί. Είπε ότι με βάση τα τελευταία στοιχεία η ΕΚΚ είχε υπό την εποπτεία της 314 εταιρείες συλλογικών επενδύσεων και οργανισμούς με τα υπό διαχείριση κεφάλαια να διαμορφώνονται στα 8,6 εκ. ευρώ.
Σημείωσε ότι η συνεχής ενίσχυση της ΕΚΚ είναι θεμελιώδης για να μπορεί να ανταποκρίνεται σε αυτά τα αυξανόμενα μεγέθη.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 22 Ιανουαρίου - Ο βίος του Αγίου
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις