ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα θετικά του Bitcoin και τα καινούργια… ETFs - Τι πρέπει να γνωρίζουν όσοι επενδύουν σε κρυπτονομίσματα για πρώτη φορά

Τα θετικά του Bitcoin και τα καινούργια… ETFs - Τι πρέπει να γνωρίζουν όσοι επενδύουν σε κρυπτονομίσματα για πρώτη φορά

Για πολλούς, η αγοραπωλησία κρυπτονομισμάτων θεωρείται απλά ένα παιχνίδι για να βγάλουν κέρδος. Μάλιστα, σε συνδυασμό με τη σύγχρονη τεχνολογία που το κάνει να φαίνεται όντως σαν παιχνίδι, μπορεί να γίνει και εθιστικό.

Ο Νάσος Κατσιαμίδης, CEO του Ομίλου Portfolium, αναλύει στο ThemaOnline γιατί ασχολείται αποκλειστικά με το Bitcoin, τις «απάτες» με tokens, τη σημασία των ETFs ενώ παράλληλα συμβουλεύει για το τι πρέπει να προσέξουν οι ενδιαφερόμενοι νέοι επενδυτές στον τομέα των κρυπτονομισμάτων.

Τι πρέπει να ξέρει κάποιος που θα επενδύσει σε Bitcoin για πρώτη φορά

Πρώτα απ’ όλα, πρέπει να ξέρει ότι δεν είναι επένδυση με την έννοια των κερδοφόρων συναλλαγών. Προσωπικά το βλέπω σαν ένα αποταμιευτικό λογαριασμό για να μην έχει τα λεφτά του στην τράπεζα και να υφίστανται τις διάφορες χρεώσεις ή κάτω από το μαξιλάρι σε μετρητά τα οποία χάνουν την αγοραστική τους αξία είτε μηνιαία ή ετήσια.

Μία συμβουλή που δίνουμε συνήθως είναι 10% του μισθού να πηγαίνει σε Bitcoin κάθε μήνα χωρίς να σε νοιάζει η τρέχουσα τιμή του, καθώς μόνο 21 εκατ. bitcoins υπάρχουν και θα έχεις ένα μερίδιο από αυτά.

Η έννοια του κέρδους

Δεν πρέπει να βλέπουμε το κέρδος με την έννοια πόσα ανέβηκε η τιμή του Bitcoin σήμερα αλλά σε βάθος χρόνου. Δηλαδή, ένα bitcoin σήμερα μου αγοράζει ένα αυτοκίνητο… σε τέσσερα χρόνια, σε δέκα χρόνια, πόσα θα μου αγοράζει; Αν ανέβει πχ η τιμή του αυτοκινήτου επί δέκα φορές, θέλουμε τουλάχιστον και η επένδυση μας σε Bitcoin να έχει ανέβει επί δέκα για να κρατήσουμε τουλάχιστον σταθερή την αγοραστική αξία των λεφτών μας. Αν έχει ανέβει πάνω από 10 φορές, τότε σημαίνει ότι θα έχουμε και κέρδος.

Γιατί η επένδυση στο Bitcoin είναι πιο «σίγουρη»

Η σημαντική διαφορά του Bitcoin από τα υπόλοιπα κρυπτονομίσματα είναι ότι διαθέτει ‘fixed supply’, δηλαδή συγκεκριμένο σταθερό αριθμό νομισμάτων. Στα υπόλοιπα νομίσματα «κόβονται» όσα θέλει ο CEO της εταιρείας που κρύβεται από πίσω και μπορεί να αλλάξει ο αριθμός ανά πάσα στιγμή.

Το νέο «game changer»

Τα «νερά» στις αγορές τάραξε η δημιουργία των ETFs (exchange-traded funds), ένα νέο εργαλείο - είδος χαρτοφυλακίου που πέρα από μετοχές και ομόλογα περιλαμβάνουν και futures (συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης) σε Bitcoins, τα οποία μπορούν να αγοραστούν ή να πωληθούν σε μία μόνο συναλλαγή σε χρηματιστήριο.

Υπάρχει συγκεκριμένο ETF που δημιούργησε η BlackRock μόνο για Βitcoin (iShares Bitcoin Trust - IBIT). Για παράδειγμα, αν ένα Bitcoin σήμερα αξίζει 40 χιλ. δολάρια, κάθε μετοχή του ETF θα είναι 40 χιλ. δολάρια. Οπότε όταν εξαργυρώσω τη μετοχή θα πάρω δολάρια. Εγώ αγοράζω τη μετοχή και η εταιρεία που έφτιαξε το ETF είναι αναγκασμένη να αγοράσει το Bitcoin για μένα. Αυτό σημαίνει ότι θα το φυλάει η BlackRock για εμένα και όχι εγώ. Και αυτό είναι το θετικό. Ότι δεν χρειάζεται για παράδειγμα ο επενδυτής να έχει δικό του πορτοφόλι (wallet) ή να ανησυχεί να ξεχάσει το κωδικό του πορτοφολιού του και να χάσει το Bitcoin του.

Τι πρέπει να προσέξει κανείς που έχει Bitcoin

Όσον αφορά το Bitcoin, το πιο σημαντικό είναι να μην μοιραστεί τον κωδικό 12 λέξεων για το δικό του πορτοφόλι. Δεν πρέπει να μοιραστεί με κανένα.

Όσον αφορά τα υπόλοιπα κρυπτονομίσματα, ο κόσμος πρέπει να προσέχει τις απάτες και να γνωρίζει πως όταν αγοράζει ένα νόμισμα δεν αγοράζει μετοχές της εταιρείας που το εκδίδει, δεν έχει κάποιο περιουσιακό στοιχείο από πίσω.

«Τι εννοώ απάτη…μία εταιρεία αποφασίζει να εκδώσει ένα token με 10 εκατ. μονάδες. Τα 5 τα μοιράζονται οι διευθυντές. Δίνουν 3 σε επενδυτές και συνεργάτες και τα υπόλοιπα 2 στο ευρύ κοινό. Όταν αρχίσει ο κόσμος να αγοράζει και η τιμή ανέβει τότε οι διευθυντές πουλάνε τα δικά τους και η τιμή του token πέφτει κατακόρυφα», σημείωσε ο Νάσος Κατσιαμίδης. Πρόσθεσε παράλληλα ότι αυτό συμβαίνει συχνά.

Καταλήγοντας, ανέφερε πως στο τέλος της μέρας, τα στατικά δεδομένα μας λένε ότι η τάση για το Bitcoin είναι ανοδική, και παρόλο που μπορεί να υπάρχουν σκαμπανεβάσματα, κάθε τέσσερα περίπου χρόνια η αξία του διπλασιάζεται.

Σημειώνεται πως ο Όμιλος Portfolium προσφέρει διάφορες συμβουλευτικές υπηρεσίες αναφορικά με το Bitcoin, μεταξύ άλλων για νόμιμες αγοραπωλησίες ενώ μέσω της νέας εταιρεία Portfolium X θα γίνεται exchange νόμιμα από ευρώ σε Bitcoin και το αντίθετο για πρώτη φορά στην Κύπρο.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Κάλεσμα Αρχιεπισκόπου στον Μητροπολίτη Πάφου να διαφοροποιήσει τη στάση του - «Δεν πρέπει να επανέλθει στον Μεσαίωνα»

• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη

• Υπουργικό Συμβούλιο: Εγκρίθηκαν οι 13 τροποποιήσεις για το δικαίωμα ψήφου από τα 17 - Δείτε αναλυτικά τι ισχύει

• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία

• Ανδρέας Γεωργίου-Σιμώνη Χριστοδούλου: Το φωτογραφικό άλμπουμ από το ταξίδι τους στην Ταϊλάνδη και τα καυτά φιλιά

• Απίστευτο περιστατικό στη Λεμεσό - Χαστούκισε ντελιβερά, του άρπαξε το κινητό και έγινε καπνός - Τι συνέβη



Γιατί θέτει θέμα Λουρουτζίνας ο Τατάρ - Οι προτάσεις 4+4 του Προέδρου Χριστοδουλίδη

Γιατί θέτει θέμα Λουρουτζίνας ο Τατάρ - Οι προτάσεις 4+4 του Προέδρου Χριστοδουλίδη

Εν αναμονή της δεύτερης συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα ίσως, μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Ερσίν Τατάρ για την διάνοιξη νέων σημείων διέλευσης, ο κατοχικός ηγέτης έθεσε για πρώτη φορά στο τραπέζι, το άνοιγμα του σημείου διέλευσης, Λουρουτζίνας- Λυμπιών, αντί Πυροίου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top