LIKE ONLINE

Άγιος Βαλεντίνος: Σε ποιες χώρες απαγορεύεται ο εορτασμός της μέρας των ερωτευμένων; - Μαζικές συλλήψεις, απαγορεύσεις και συναντήσεις…στα κρυφά

Άγιος Βαλεντίνος: Σε ποιες χώρες απαγορεύεται ο εορτασμός της μέρας των ερωτευμένων; - Μαζικές συλλήψεις, απαγορεύσεις και συναντήσεις…στα κρυφά

Οι καρδιές, τα λουλούδια και τα φιλιά αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της Ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου, η οποία γιορτάζεται με εκδηλώσεις ρομαντισμού, αγάπης και στοργής για αιώνες, στις περισσότερες χώρες.

Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι όλες οι γωνιές του πλανήτη υποδέχονται με χαρά αυτή τη γιορτή.

Σε ορισμένα μέρη, ο εορτασμός της ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου αποτελεί ταμπού ή ακόμη και παρανομία.

Απαγορεύσεις, μαζικές συλλήψεις, ακόμη και απειλές για καταναγκαστικό γάμο, είναι γεγονότα που άφησαν κάποιες χώρες μακριά από «τον έρωτα».

Μερικές χώρες θεωρούν ότι ο Άγιος Βαλεντίνος ενθαρρύνει το περιστασιακό και εκτός γάμου σεξ και την κατανάλωση αλκοόλ. Για τον λόγο αυτό έχουν απαγορεύσει τον εορτασμό της ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου.

Οι χώρες αυτές είναι η Μαλαισία, η Ινδονησία, το Ιράν, η Σαουδική Αραβία, το Πακιστάν και η Ινδία.

Δείτε αναλυτικά για την κάθε χώρα:

Σαουδική Αραβία

Για δεκαετίες, η 14η Φεβρουαρίου ήταν απλώς «άλλη μια μέρα» στη Σαουδική Αραβία, η οποία απαγόρευσε τον εορτασμό της Ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου, γιατί ήταν αντίθετη στις ισλαμικές έννοιες περί ευπρέπειας.

Αν κάποιοι τολμούσαν να ανταλλάξουν δώρα και λουλούδια τον Φεβρουάριο, διέτρεχαν τον κίνδυνο να έρθουν αντιμέτωποι με τη θρησκευτική αστυνομία.

Η αλλαγή ήρθε αφότου ο διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμαντ μπιν Σαλμάν, κατήργησε την Επιτροπή για την Προώθηση της Αρετής και την Πρόληψη της Βίας, μια υπηρεσία που κάποτε ήταν υπεύθυνη για την επιβολή αυστηρών θρησκευτικών κανόνων.

Πριν καταργηθεί η υπηρεσία, άνθρωποι που τόλμησαν να γιορτάσουν την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου συχνά συλλαμβάνονταν και οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων εμποδίζονταν από το να πουλήσουν αγαθά σχετικά με την ημέρα.

Από τότε, σύμφωνα με το Al Arabiya English , οι Σαουδάραβες έχουν αγκαλιάσει την γιορτή των ερωτευμένων, με τις τιμές των λουλουδιών και των δώρων να έχουν πέσει.

Πακιστάν

Η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου είναι μήλο της έριδος για το Πακιστάν. Το 2016, ο τότε πρόεδρος του έθνους Mamnoon Hussain προέτρεψε τους Πακιστανούς να αποφύγουν την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, λέγοντας σε μια συγκέντρωση, κυρίως γυναικών φοιτητών, ότι η γιορτή αυτή «δεν έχει καμία σχέση με τον πολιτισμό μας». Οι δηλώσεις, οι οποίες ερμηνεύτηκαν ως ένδειξη υποστήριξης, από τους ισλαμιστές σκληροπυρηνικούς του έθνους, οδήγησαν σε απαγόρευση το 2017 από το ανώτατο δικαστήριο και ένα διάταγμα για την αφαίρεση κάθε ίχνους της Ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου από τους δημόσιους χώρους, καθώς και την απαγόρευση εμπορευμάτων, διαφήμισης ή προώθησης της ημέρας των ερωτευμένων στα ΜΜΕ.

Αυτό δεν μείωσε τον ενθουσιασμό για ορισμένους Πακιστανούς. Παρά την αστυνομική παρέμβαση και την παρακολούθηση, οι «ρομαντικοί αντάρτες» βρίσκουν τρόπους να γιορτάσουν την ημέρα των ερωτευμένων, αν και οι περισσότεροι το κάνουν κρυφά.

Μαλαισία

Οι αρχές της Μαλαισίας έκαναν επίσης ό,τι μπορούσαν για να καταργήσουν τον Άγιο Βαλεντίνο. Το 2005, το Συμβούλιο Φάτβα του έθνους κήρυξε την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου αντίθετη με το Ισλάμ επειδή είχε «στοιχεία του Χριστιανισμού». Αν και χριστιανικές ομάδες προέτρεψαν το συμβούλιο να το επανεξετάσει, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει ελάχιστη σχέση μεταξύ της σύγχρονης Ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου και του Χριστιανισμού, η απαγόρευση παρέμεινε.

Οι θρησκευτικές αρχές αύξησαν τα επίπεδα ασφάλειας και ξεκίνησαν μαζικές συλλήψεις, κυρίως άγαμων ζευγαριών που ήταν ύποπτα ότι γιόρταζαν τον Άγιο Βαλεντίνο.

 

Ιράν

Οι θρησκευτικές αρχές στο Ιράν έχουν στραφεί στους πολίτες, αναζητώντας συμμάχους ενάντια όσων γιορτάζουν τον Άγιο Βαλεντίνο αψηφώντας τους αυστηρούς θρησκευτικούς νόμους. Η κυβέρνηση έχει από καιρό απαγορεύσει οποιαδήποτε σχέση με την ημέρα αυτή, προειδοποιώντας ότι είναι «αντι-πολιτισμική» και καταδίκασε την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου ως ένδειξη ανηθικότητας και δυτικής παρακμής.

Αλλά η Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου έχει γίνει τόσο δημοφιλής που ορισμένοι σκληροπυρηνικοί Ισλαμιστές, ενθαρρύνουν τώρα τον κόσμο να τηρήσει μια αρχαία ιρανική γιορτή, το Sepandārmazgān. Η γιορτή, που πέφτει στις 23 Φεβρουαρίου, είναι γνωστή ως περσική ημέρα αγάπης προς τιμήν του Σπανταρμάντ, μιας Ζωροαστρικής θεότητας που αντιπροσώπευε μια στοργική σύζυγο.

Αυτό δεν εμπόδισε πολλούς Ιρανούς να γιορτάσουν κρυφά τη δημοφιλή γιορτή της Δύσης, παρά την απαγόρευση της παραγωγής και πώλησης καρτών του Αγίου Βαλεντίνου και σχετικών αντικειμένων.

Ινδία

Στην Ινδία, ακραίοι Ινδουιστές εθνικιστές διαμαρτυρήθηκαν για τον εορτασμό της ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου και απείλησαν όσους τη γιορτάζουν.

Συγκεκριμένα επιτίθενται, ακόμη και σε νεαρά ζευγάρια κόβοντάς τους τα μαλλιά ή μαυρίζοντάς τους με χώμα τα πρόσωπά τους.

Μια εκστρατεία κατά του Αγίου Βαλεντίνου ξεκίνησε σε πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπου εκτιμάται ότι 518 εκατομμύρια Ινδοί ήταν ενεργοί και συμμετείχαν από το 2020. Το 2015, ένα περιθωριακό ακροδεξιό ινδουιστικό πολιτικό κόμμα απείλησε να εξαναγκάσει όσους έκαναν δημόσια εκδήλωση αγάπης στον/στη σύντροφό τους, σε υποχρεωτικό γάμο.

Άλλες περιπτώσεις ήταν η επαρχία Μπέλγκοροντ στη Ρωσία η οποία από το 2011 απαγόρευσε την Ημέρα Αγίου Βαλεντίνου, επικαλούμενη την «πνευματική ασφάλεια» των πολιτών.

Οι τοπικές αρχές είχαν αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «η ατμόσφαιρα της γιορτής δεν προάγει την καλλιέργεια πνευματικών και ηθικών αξιών στη νεολαία»

Τέλος, το 2013, σχολεία σε Βρετανία και ΗΠΑ απαγόρευσαν τις ανταλλαγές δώρων για τη συγκεκριμένη ημέρα!

Οι διοικήσεις των εν λόγω σχολείων εξήγησαν ότι έλαβαν την απόφαση αυτή για να επιδείξουν πολιτισμική ευαισθησία. Ο διευθυντής ενός βρετανικού σχολείου μάλιστα ισχυρίστηκε ότι οι μαθητές δεν ήταν «συναισθηματικά ώριμοι για να διαχειριστούν την γιορτή του Βαλεντίνου»

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Κάλεσμα Αρχιεπισκόπου στον Μητροπολίτη Πάφου να διαφοροποιήσει τη στάση του - «Δεν πρέπει να επανέλθει στον Μεσαίωνα»

• Ύστατη προσπάθεια ελληνικών πανεπιστημίων για να «σώσουν» από τις διαγραφές τους φοιτητές που πέρασαν το όριο

• Έναρξη συναντήσεων για τις φορολογικές οφειλές ποδοσφαιρικών Σωματείων - O όρος για να εξασφαλιστεί η συμμετοχή τους στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα

• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία

• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 22 Ιανουαρίου - Ο βίος του Αγίου

• Καταγγελία σοκ στη Θεσσαλονίκη: Μητέρα έδειρε τη 14χρονη κόρη της γιατί διαφωνεί με τη σχέση της - «Πήγε να με πνίξει» είπε η ανήλικη



Γιατί θέτει θέμα Λουρουτζίνας ο Τατάρ - Οι προτάσεις 4+4 του Προέδρου Χριστοδουλίδη

Γιατί θέτει θέμα Λουρουτζίνας ο Τατάρ - Οι προτάσεις 4+4 του Προέδρου Χριστοδουλίδη

Εν αναμονή της δεύτερης συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα ίσως, μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Ερσίν Τατάρ για την διάνοιξη νέων σημείων διέλευσης, ο κατοχικός ηγέτης έθεσε για πρώτη φορά στο τραπέζι, το άνοιγμα του σημείου διέλευσης, Λουρουτζίνας- Λυμπιών, αντί Πυροίου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top