ΔΙΕΘΝΗ

Οι ΗΠΑ δαπανούν περισσότερα από 7 εκατομμύρια ετησίως για την συντήρηση θαλαμηγού που κατέσχεσε από Ρώσο ολιγάρχη

Οι ΗΠΑ δαπανούν περισσότερα από 7 εκατομμύρια ετησίως για την συντήρηση θαλαμηγού που κατέσχεσε από Ρώσο ολιγάρχη

Η αμερικανική κυβέρνηση ανέφερε ότι δαπανά περισσότερα από 7 εκατομμύρια δολάρια ετησίως για τη συντήρηση μιας υπερπολυτελούς θαλαμηγού που κατέσχεσε από έναν Ρώσο ολιγάρχη στον οποίο έχουν επιβληθεί κυρώσεις.

Ζήτησε την συνδρομή δικαστή για να της επιτρέψει να βγάλει σε πλειστηριασμό το σκάφος, προτού επιλυθεί η διαμάχη για την ιδιοκτησία του.

Οι αρχές των Φίτζι κατέσχεσαν την θαλαμηγό Amadea, μήκους 106 μέτρων και αξίας 300 εκατομμυρίων δολαρίων, τον Μάιο του 2022, σύμφωνα με αμερικανικό ένταλμα που ισχυρίζεται ότι η θαλαμηγός ανήκε στον Σουλεϊμάν Κερίμοφ, έναν πολυεκατομμυριούχο στον οποίο επιβλήθηκαν κυρώσεις από το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών το 2014 και το 2018, ως απάντηση για τις δραστηριότητες της Ρωσίας στη Συρία και την Ουκρανία.

Οι προσπάθειες για τη δημοπράτηση του σκάφους αμφισβητούνται από τον Έντουαρντ Χουνταϊνάτοφ, ο οποίος ήταν επικεφαλής της ρωσικής κρατικής εταιρείας πετρελαίου και φυσικού αερίου Rosneft από το 2010 έως το 2013.

Ο Χουνταϊνάτοφ διεκδικεί την κυριότητα της θαλαμηγού Amadea και έχει δηλώσει ότι δεν μπορεί να παραιτηθεί των δικαιωμάτων του, επειδή δεν του έχουν επιβληθεί κυρώσεις.

Σε μια δικαστική κατάθεση την περασμένη Παρασκευή, οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς στο Μανχάταν ανέφεραν στον περιφερειακό δικαστή των ΗΠΑ Ντέιλ Χο ότι ο μέσος μηνιαίος λογαριασμός συντήρησης της θαλαμηγού Amadea ύψους 600.000 δολαρίων είναι «υπερβολικός», γεγονός που δικαιολογεί τη διενέργεια πλειστηριασμού.

Ανέφεραν επίσης ότι οι συνομιλίες για να καταβάλλει τα εν λόγω ποσά ο Χουνταϊνάτοφ για τη συντήρηση του σκάφους έχουν καταρρεύσει.

Οι εισαγγελείς έχουν δηλώσει σε προηγούμενες δικαστικές καταθέσεις ότι ο Χουνταϊνάτοφ ενεργεί ως «αχυράνθρωπος ιδιοκτήτης» της θαλαμηγού Amadea για να συγκαλύψει τον ρόλο του Κερίμοφ και ότι οι πληρωμές συντήρησης είναι απαραίτητες για τη διατήρηση της αξίας ενός γιοτ.

Ο Χουνταϊνάτοφ έχει προθεσμία μέχρι τις 23 Φεβρουαρίου για να απαντήσει στο αίτημα των εισαγγελέων. Σε δήλωσή τους, οι δικηγόροι του δήλωσαν ότι η αίτηση πώλησης του σκάφους ήταν «πρόωρη» και κάλεσαν τον Χο να την απορρίψει μέχρι να «καθορίσει αν η κατάσχεση ήταν αντισυνταγματική».

Η κατάσχεση ήρθε καθώς η Ουάσινγκτον αύξησε την επιβολή κυρώσεων κατά προσώπων που πρόσκεινται στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για να πιέσει τη Μόσχα να σταματήσει τον πόλεμό της κατά της Ουκρανίας.

Εάν η αμερικανική κυβέρνηση πετύχει να δημοπρατήσει τη θαλαμηγό, θα μπορέσει πιθανώς να μεταφέρει τα έσοδα από την πώληση στην Ουκρανία.

Οι εισαγγελείς έχουν δηλώσει ότι ο Κερίμοφ παραβίασε τις αμερικανικές κυρώσεις προβαίνοντας σε πληρωμές που υπερβαίνουν το ένα εκατομμύριο δολάρια για έργα συντήρησης της θαλαμηγού Amadea μέσω του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος, με αποτέλεσμα το σκάφος που είναι τώρα ελλιμενισμένο στον Σαν Ντιέγκο να υπόκειται σε κατάσχεση.

Η περιουσία του Κερίμοφ και της οικογένειας του ανέρχονται σε 10,7 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το περιοδικό Forbes. Απόκτησε την περιουσία του μέσω της ρωσικής εταιρείας εξόρυξης χρυσού Polyus, αν και δεν είναι πλέον μέτοχος.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Κάλεσμα Αρχιεπισκόπου στον Μητροπολίτη Πάφου να διαφοροποιήσει τη στάση του - «Δεν πρέπει να επανέλθει στον Μεσαίωνα»

• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη

• Υπουργικό Συμβούλιο: Εγκρίθηκαν οι 13 τροποποιήσεις για το δικαίωμα ψήφου από τα 17 - Δείτε αναλυτικά τι ισχύει

• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία

• Ανδρέας Γεωργίου-Σιμώνη Χριστοδούλου: Το φωτογραφικό άλμπουμ από το ταξίδι τους στην Ταϊλάνδη και τα καυτά φιλιά

• Απίστευτο περιστατικό στη Λεμεσό - Χαστούκισε ντελιβερά, του άρπαξε το κινητό και έγινε καπνός - Τι συνέβη



Γιατί θέτει θέμα Λουρουτζίνας ο Τατάρ - Οι προτάσεις 4+4 του Προέδρου Χριστοδουλίδη

Γιατί θέτει θέμα Λουρουτζίνας ο Τατάρ - Οι προτάσεις 4+4 του Προέδρου Χριστοδουλίδη

Εν αναμονή της δεύτερης συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα ίσως, μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Ερσίν Τατάρ για την διάνοιξη νέων σημείων διέλευσης, ο κατοχικός ηγέτης έθεσε για πρώτη φορά στο τραπέζι, το άνοιγμα του σημείου διέλευσης, Λουρουτζίνας- Λυμπιών, αντί Πυροίου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top